Wybór Auta za 10k.

05 Sty 2018, 20:37

Hej zamierzam kupić sobie swój pierwszy samochód. Moje wymagania raczej nic szczególnego trwały i po prostu dobry samochód sedan lub hatchback benzyna pojemność silnika myślę że 1.6 1.8 to maksymalnie. za kwotę około 10000zł upatrzyłem sobie takie warianty:
Audi a3
Audi a4 b5
Seat leon 1
Seat toledo 2
Skoda octavia 1
Skoda fabia 1
Toyota yaris 1
Moze mi ktos pomoc, doradzić ktory z modeli kupic ? Ktos kto uzytkowal te samochody?
Nacc1
Nowicjusz

Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Merc
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1930

05 Sty 2018, 23:37

Ja użytkowałem wszystkie.
Każde z tych aut ma swoje wady i zalety faworytem tutaj bym postawił Octavie, Toledo i A3 ale po kolei. To co piszę to moja opinia i nikt nie musi się z nią zgadzać.
Audi A3
Według mnie jako całokształt fajne auto nic mu nie brakuje i nie ma wrodzonych wad. Teraz A3 jest na Topie aut do 10k wiec na rynku sporo śrutu ale bierz ten model pod uwagę.

Audi A4
Tu w sumie też to samo co przy a3 ale dodam że z typów ktore podałeś a4 wydaje mi się że najlepiej się prowadzi no ale niestety zawieszenie bardzo drogie bo koszt zrobienia przodu na dobrych częściach to ok 1500-2000 tyś. Dojdzie Ci kilka innych napraw i zaraz wartość auta wyjdzie.

Leon/Toledo
Te auta opisze razem bo to tylko rożnica segmentu. Według mnie najładniejszy Tolek z tych typów ale to kwestia gustu. Ogolnie nie ma tu co pisac poprostu dobre tanie auta.

Skoda Octavia
To auto użytkowałem dluższy czas i byłem z niego zadowolony. Miałem silnik 1.6 MPI, do przemieszczania się z punktu A do punktu B nic więcej nie trzeba no i wcale nie pali tak dużo na się twierdzi na tym forum. Jedyny minus to mało dobrze wyposażonych egzemplarzy. Auto warte uwagi.

Skoda Fabia
Tu się nie bede rozwijał, wdzięczna konstrukcja z tym że ja bym nigdy takiego czegos nie kupił według mnie auto dla zgredów którzy tylko do sklepu i apteki potrzebują podjechać.

Yaris
Dobre wdzięczne auto lecz małe, jesteś młody, napewno chętnie będziesz jeździł ze znajomymi a tam niestety ciasnawo. Najlepszy silnik to chyba 1.0 no i są to auta ekonomiczne. Niestety trzymają cenę za wysoką jak na to co prezentują.

Jeżeli nie wymagasz od auta mocy to możesz spokojnie brać wszystko z 1.6 chociaż też nie ma tragedii z tà mocą. Wiadomo że lepiej było by kupić auto już z instalacją LPG, po co jeździć na 4 zł jak można za 2 :wink: wszystkie auta ktore wybrałeś nie zrujnują Twojego potrfela (no chyba że kupisz trupa), są to stare niezawodne jednostki napędowe bez zbędnych bajerów.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Sty 2018, 00:48

Kao napisał(a):Leon/Toledo
Te auta opisze razem bo to tylko rożnica segmentu
nadwozia, segment ten sam (Toledo to Leon z bagażnikiem) :)

Ogólnie rzecz biorąc temat napisany zbyt ogólnie, bo między Yarisem a a4 jest duża różnica (komfort, koszta, przestrzeń etc). Nie wiadomo czego oczekujesz od auta, ale jeśli jeździsz głównie sam na krótkich dystansach, to wystarczy coś typu Fabia, Yaris. Jeśli trasy, to minimum Leon i reszta
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Sty 2018, 08:53

Ja nie wiem co wy z tymi segmentami. Ja szukając auta nie zwracam na to uwagi, patrze na MG w Cabrio a kupuje Grand Cherookee :ok: nie ma co zakładać określonego segmentu tylko brać to co bardziej pasuje pod swoje preferencje. Oczywiście nadmienię że nie mówimy tu o różnicy Twingo-A8 ale to co autor podał nie ma większego znaczenia, takie jest moje zdanie. Ja bym wolał kupić ładniejszą wyposażoną Cordobe z bagażnikiem ktory teraz nie jest mi potrzebny niż Fabie golasa.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Sty 2018, 10:08

Seat Leon
Audi A3
Skoda Octavia
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Skrzynia biegów: Automatyczna

06 Sty 2018, 10:10

fate strasznie leniwy jesteś, tak to sobie może każdy napisać ale warto uzasadnić dlaczego akurat te a nie tamte. Znowu Twoje posty nic nie wnoszą do zamieszczonych tematów.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe lakiery, efektowne foliowanie - BMW X2
    Lakier metalizowany w kolorze zieleni San Remo, dostępny po raz pierwszy w BMW X2, jest zarezerwowany wyłącznie dla samochodów tej edycji. Alternatywnie oferowane są kolory: biel alpejska niemetalizowany, niebieski ...
    BMW serii 3 - samochód do driftu
    Kompaktowe BMW urosło już do miana legendy driftu i sięgają po nie zarówno amatorzy, jak i doświadczeni zawodnicy. Na zawodach driftingowych zobaczymy przeróżne wersje i generacje serii 3 – od już dość ...

06 Sty 2018, 11:06

@Kao Dzieki za odp Temat ogolny bo jestem zielony w temacie motoryzacji... Dodam ze to bedzie moje 1 auto. Zawezajac ta grupe bede szukal pewnie
Leona toledo a3 lub octavie. Warto na cos jeszcze zwrocic uwage przy wyborze tych aut? I samochodu szukac w Polsce czy raczej sprowadzony tez moze byc? Jest ogromna ilosc samochodow z niemiec? i jakis fajny portal ogloszeniowy mozecie polecic?
Nacc1
Nowicjusz

06 Sty 2018, 11:58

Jeżeli chodzi o Octavie to spokojnie znajdziesz krajową ze sprawdzoną historią. Reszta będzie czochrane z Niemiec. Kupowanie od handlarzy to ryzyko bo oni nic nie wiedzą o tym aucie, może być to dobre auto a może być to totalny kibel a będzie wyglądał tak samo. Jedyny plus aut z niemiec jest taki że tam dbają o auta jak w PL, pilnują serwisów itd. Ale wraz ryzyko. Chyba lepiej kupić auto od właściciela ktory posiada to kilka lat i miec dane co było tobione a co jest do zrobienia, wiadomo że u handlarza będzie wszystko igła.

Co jeszcze do Octavi możesz szukać diesla w SDI, mocy za bardzo nie ma ale jest bardzo ekonomiczne i niezwykle trwałe.
Szukaj aut od właścicieli a nie pośredników, zmniejszysz ryzyko wtopy. Na co zwracać uwagę? Tu nie ma określonych zasad, do każdego auta podchodzisz tak samo. Nie szukaj igły w oryginale bo takiej nie znajdziesz, niech cię nie zniechęca to że auto było malowane tu czy tam bo to rzecz normalna.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Sty 2018, 12:31

@Kao jeszcze pytanko odnoscie Fabii dlaczego auto dla zgredow :D? Co do tego tdi nie dla mnie kupuje benzyne bo raczej nie bd robic 20/30km+ w jedna strone czasami sie pewnie bd zdazac ale to raczej rzadko moze cos z gazem jak bd okazja. Jaki przedzial cenowy dla tych aut ? za 8000 moge juz szukac czy raczej powyzej 10000?
Nacc1
Nowicjusz

06 Sty 2018, 12:40

Mam leonka i bardzo fajne auto, za dyszkę już znajdziesz coś z fajnym wyposażeniem, tylko jak masz ciężką nogę to to niepozorne 1.6 potrafi swoje spalić. I jak jesteś stosunkowo wysoki to z tyłu może być problem z miejscem :D
Olek1995
Początkujący

Prawo jazdy: 03 12 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon I
Silnik: 1,6
Typ: Hatchback

06 Sty 2018, 12:45

Że Fabia dla zgredów to tylko mój pogląd, jeżeli Tobie leży to jak najbardziej. Co do ceny nie ma tu określonych konretnie. przykładowo Za 6 możesz kupić w dużo lepszym stanie niż za 10. Nie ma co skreślać aut bo "cena za niska" lub "brydny środek znaczy że zaniedbany" itd. itd. Jak coś masz pod nosem jedz i oglądaj, nic Cię to nie kosztuje. Co do Diesla to SDI to goły Diesel, bez turbiny, dwumasy i innych technologii. Możesz i robić nawet 2 km dziennie i nic mu się nie stanie a pojedzie na wszystkim nawet na przepalonym oleju z frytek i oleju ze skrzyni biegów.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Sty 2018, 12:48

I oczywiście najlepiej szukać u właściciela :D
Olek1995
Początkujący

Prawo jazdy: 03 12 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon I
Silnik: 1,6
Typ: Hatchback

06 Sty 2018, 14:10

Dla młodego widziałbym Focusa mk2 :ok: już dość nowożytne auto, fajnie się prowadzi, części (nawet ori) nie są drogie
nie ma co zakładać określonego segmentu tylko brać to co bardziej pasuje pod swoje preferencje
chyba trochę zaprzeczyłeś sam sobie
Ostatnio edytowany przez mike, 06 Sty 2018, 14:12, edytowano w sumie 1 raz
Powód: uzupełnienie info
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM