Wybór BMW - F10 czy F30?

05 Mar 2023, 14:35

Witam wszystkich ponownie :)
Od pewnego czasu noszę się z zamiarem kupna nowszego modelu bmw. Aktualnie jeżdżę E90 318d po lifcie 2010r, jako, że autko mnie trochę już znudziło, postanowiłem wspiąć się trochę wyżej i kupić nowszy model o jedną generację.
Do wyboru mam albo f10 albo f30.
I tutaj pojawia się pytanie, czy lepszym wyborem jest kupno f10 2010-2014r w silniku 3.0 xdrive/bez w granicach od 60-90k czy f30 zdecydowanie młodszą bo w tych pieniądzach taki 2014/15/16 r powinno sie wyrwać? ale tutaj no niestety skazany jestem na 2.0?
Czy macie jakieś przejścia z tymi samochodami? wiadomo no, że zależy od egzemplarza, może macie jakieś porady na co dokładnie zwrócić uwagę przy szukaniu? pozdrawiam i proszę o wybaczenie jeśli uważacie to za głupie pytania, ostatnio założyłem taki wątek i jeździłem całe 2lata bezawaryjnie, bo wiedziałem na co mam zwrócić uwagę :) może tym razem też się uda! pozderki
przykładowe ogłoszenie które mnie interesuje : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzony3t
Nowicjusz

05 Mar 2023, 21:43

najlepiej to nie pchać się w żadne nowsze bmw,
toyman40
Stały forumowicz

06 Mar 2023, 09:46

dzony3t napisał(a):wiadomo no, że zależy od egzemplarza

Nie w nowszych BMW, tutaj od czasów E90/E60 strasznie się zepsuło i większość egzemplarzy cierpi na choinkę elektryczną.

Jak się godzisz na awaryjność i koszty utrzymania to bierz, ale nie licz na ekonomię.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda po śniegu w górach - znak C-18
    Planując wyprawę w góry, konieczne jest odpowiednie przygotowanie na wszelkie warunki atmosferyczne. W przypadku zauważenia znaku C-18 przy pokrytej śniegiem trasie, który nakazuje stosowanie łańcuchów ...
    BMW i3 Concept Coupe - nieograniczony dostęp do sieci
    Dzięki funkcjom systemu BMW i ConnectedDrive model BMW i3 Concept Coupe ma nieograniczony dostęp do sieci. Przy w pełni naładowanych akumulatorach układ napędowy BMW eDrive, w który wyposażono BMW i3 Concept Coupe, ...