Wybór ciekawego unikatowego auta do 10 tys. PLN

23 Sty 2018, 13:31

Cześć wszystkim,

Szukam samochodu do jazdy codziennej o ciekawym wyglądzie i dobrej opinii. (oby zmieścił się tylko wózek dla dziecka w bagażniku :)).
Jeździłem wiele lat Mazdą Xedos 9 2.0 V6 - ale mechaników brak w Szczecinie i nikt nie chciał go naprawiać, czas było się pożegnać: ze względu na blachę i silnik 2.0 wymagał już ingerencji.

Mocno się zastanawiam nad wersją Xedosa 9 2.5 ale już z gazem: tylko znów będzie problem z dobrym mechanikiem i to mnie przeraża. Wiem, że niektóre auta wyglądają z zewnątrz ciekawie : w środku mają jednostki z popularnych marek.

Podsumowując:

- musi być min. średniej wielkości bagażnik (na wózek)
- z możliwością zamontowania gazu jak wysoki litraż (szykuje się trochę kilometrów w tym roku do zrobienia)
-rocznik nie gra roli (i tak liczy się stan auta)
- benzyna czy diesel będzie lepszym wyborem ?
- stopniowo mogę inwestować a auto (jednorazowo będzie problem obecnie)

Wiem o awaryjności z opinii obiegowej ale podobają mi się Alfy Romeo (co sądzicie ?)

Rozpatrywałem też mniejsze auta jak COLT (miałem kiedyś w starej budzie) , Hond Jazz : lecz jak nic nie znajdę innego.
Pozdrawiam,

Będę wdzięczny za sugestie .

Pzdr.
Łukasz
kalukasz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 03 2003
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Mazda Xedos 9
Silnik: 2.0 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

23 Sty 2018, 13:38

Jak masz problem z kasą, to AF odpuść na starcie...
Średnie auto, duży bagażnik na wózek i Colt? To ma być duże auto czy maluszek? I gdzie tu zmieścisz dużą butlę?

Octavia I, Peugeot 406, Laguna I, Mondeo. Ewentualnie jakiś Focus/Astra itp.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

23 Sty 2018, 14:46

Witam, Colt nie potrzebuje gazu - jeździłem Mazda 2.0 bez gazu głównie w trasy i nie było tragedii. Gaz raczej powyżej tej pojemności. Napisałem o Colcie i Hondzie Jazz(która wcale nie ma takiego małego bagażnika). Ale jeżeli nic nie znajdę sensownego to wole już kupić auto średniej wielkości i tych marek bo mnie nie zawiodły. Apropo pieniędzy , to mam budżet żeby auto utrzymać. Xedos 9 wcale nie by tani w utrzymaniu( lecz za to się rzadko psuł). Chodzi mi o opinie co warto kupić bardziej unikatowego jaki model który jest dobrze wykonany i solidny. Podobają mi się też Jaguary. Jeżeli pchać się w Alfę ewentualnie to który była by najrozsądniejsza . Propozycje Mondeo itd. mnie nie interesują. Lubię ciekawe starsze konstrukcje i przyjemność z jazdy.

Za rok dwa będę polował na Leksusa starego w benzynie (ale tutaj to już dużo większy budżet)
kalukasz
Nowicjusz

23 Sty 2018, 17:23

Colt kolo samochodu unikatowego nawet nie stał :lol:
Na unikat budżet za mały ale można trafić na prawdę ciekawy samochód.
Zobacz na Chryslera Sebringa, coś tego typu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Kumpel kupil niedawno podobnego, przesiadł się z vectry i nachwalić się nie może choć moim zdaniem skrzypiące wnętrze może wku...ać ;)

Jak ma być ciekawie to może MG ZT:
Sa też w sedanie, ten tylko tak przykładowo.
Bądź tańsze w utrzymaniu ZS:

A jak coś starszego to może stare BMW? Jeśli lubisz starocie to gwarantuje, że się zakochasz :
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

23 Sty 2018, 17:39

Dziękuję za sugestię,

BMW jak najbardziej , kupiłem kiedyś jak byłem młodszy BMW 3.0 benzyna stary w manualu chyba model przed 90 rokiem lub 94 nie pamiętam już - bez wiedzy co to za rarytas. Młody byłem i głupi , że go sprzedałem, stan idealny. Dziwiłem się , że przyleciał po niego Pan z Krakowa i nie negocjował ceny . :)

Podpytam jeszcze , czy nie było by głupie kupić np. jakiś model Subaru ?
Jeździłem takim kiedyś na torze jako pasażer i to starym modelem. Wrażenia super :)
kalukasz
Nowicjusz

23 Sty 2018, 17:51

kalukasz napisał(a):manualu chyba model przed 90 rokiem lub 94 nie pamiętam już - bez wiedzy co to za rarytas. Młody byłem i głupi , że go sprzedałem, stan idealny. Dziwiłem się , że przyleciał po niego Pan z Krakowa i nie negocjował ceny .

Pamiętasz czy było to 3.0 188KM tj m30b30 czy m60b30 czyli V8 ? :mrgreen:
Jak miło wspominasz to może warto do tego wrócić choć czasy się zmieniły i w zakładanym budżecie nie kupisz już e34 3.0 w DB stanie nawet R6 o v8 nie wspominając.
Na chwilę obecna to ostatni moment kiedy można względnie tanio kupić 2.5 m50 bądź m20 170KM a nawet zwykle 2.0.
Na wiosnę według moich prognoz ceny pójdą ostro w górę ;)

Subaru fajne niewątpliwe. Na + napęd 4x4 ale części drogie podobno.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes Klasy V z pakietem AMG
    Mercedes Klasy V z pakietem AMG - sportowy styl w segmencie vanów, będzie miał swoją polską premierę podczas VII Ogólnopolskich Targów Motoryzacyjnych i Biznesowych Fleet Market, które odbędą się ...
    Elektryfikacja według Toyoty
    Toyota pracuje nad zelektryfikowanymi samochodami od 25 lat. Pierwszym efektem tych prac była hybrydowa Toyota Prius, która trafiła do seryjnej produkcji 22 lata temu. Japończycy zajmowali się samochodami elektrycznymi, ...

25 Sty 2018, 11:48

Niestety nie Pamiętam , wtedy jeszcze się tak nie interesowałem : wiem jedno rakieto to to nie byla mimo 3.0 :) Dowiedziałem sie tylko po czasie, źe w manualnej skrzyni biegów było mało egzemplarzy.
kalukasz
Nowicjusz

25 Sty 2018, 22:26

Panowie nalatałem się za samochodami wyjątkowymi i jednak budżet trzeba przynajmniej podwoić. Niestety jestem bez samochodu obecnie muszę coś kupić. Mam sentyment do swojego Xedosa 9 to chyba zostanę przy Mazdzie ale modelu , który każdy potrafi naprawić. Liczy się dla mnie przebieg i stan auta.

Co sądzicie o tej wersji w skórach, dokumentacja, aktualny tuv niemiecki i wspolne części z mondeo :) Cała zdrowa, oczywiście jest delikatny nalot na podwoziu (do zakonserowania) . Dwa dni temu robiony przegląd.

Na na co mam jeszcze zwrócić uwagę , nie znam się na tym modelu.

Pozdrawiam
kalukasz
Nowicjusz

31 Sty 2018, 19:10

kirin88 a niedaleko mnie stoi takie coś: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] pojechałbyś obejrzeć,czy raczej byś odpuścił?
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Rok produkcji: 1993