Wybór felg do VW Golf VI - Jakie ET, otwór centralny i rozmiar felgi?

18 Sie 2017, 17:36

Witam.

Odrazu mowie ze jestem ciemny w te kloci wiec prosze o wyrozumialosc.

Auto: VW golf 6 1.4 TSI 160 koni
Opony: 205/55 R16
Zalecany wymiar felgi od producenta
- Średnica wewnętrzna felgi 57,1 mm
-6 x 16 ET50
lub
-6,5 x 16 ET50

A wiec, mam maly problem przy wyborze/zakupie felg to mojego auta. Mam pare problemow z ktorymi chcial bym pomoc.

Zaczne of ET:
Czytalem troche o tym jednak dalej mam watpliwosci. Jakie moge dac max ET? niby jest zalecane do felgi 16 zeby bylo ET 50 jednak jesli dam 45ET bedzie tu jakis problem? Poniewaz nie raz szukam felgi pasujace do samochodu i maja duzo z ET 45.

Otwor centralny
W Golfie otwor centralny jest 57.1 jednak tak samo jak z ET jest duza ilosc felgi z wiekszym otworem jak np 66.6 Czy taka duza roznica moze cos uszkodzic? czy moze byc problem z zalozeniem takie felgi? Moge dawac wieksze czy lepiej jednak trzymac sie fabrycznego wymiaru?

Szczerokosc:
fabrycznie zalecane 6 i 6.5 jednak jesli dam 7 podejdzie? czy beda jakies problem z tym?

Dla przykladu podaje dwie rozne felgi:

1. Felgi te idealnie pasuja do zalecen producenta

[link do Oponeo wygasł]

2. Felgi ktore jednak maja inne paremetry:
[link do Oponeo wygasł]

Teraz prosze o oponie ktore pomoga, jak duzo moge zmieniac rozmiar felgi? chodzi o to wszystko co podalem wyzej. Moze ktos poleci jaki wymiar felgi dokladnie moge dac zeby nie zniszczyc sb auta i zeby weszla bez problemu

Dziekuje i pozdrawiam.
Neq94
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnobrzeg/Kraków
Prawo jazdy: 12 08 2013
Auto: Golf VI comfortline
Silnik: 1.4TSI 160KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

18 Sie 2017, 18:03

Po części Ci pomogę. Możesz i upchnąć felgi 17 na niższym profilu tylko nie polecam nic chiñskiego bo będą się wyginały jak "tancerka" na rurze. Co do otworu centralnego to jak masz większy to kupuje się plastikowe dystanse centrujące. Z ET za wiele nie mogę Ci pomóc coś tam sam wiem ale nie chce mieszać w głowie bo nie jestem pewny. Ogólnie chodzi o odsadzenie koła żeby felgi nie wystawały poza błotnik i też nie ocierały o amortyzator.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Sie 2017, 18:12

To juz wole 16 bez kombinowania :) Czyli na otwór centralny mogę najmniej uwagi poświecić jeżeli pierścień można zakupić i jako tako wyrównać żeby miało ręce i nogi. A z ET jeszcze poczekam aż ktoś coś doradzi:)
Neq94
Nowicjusz

19 Sie 2017, 18:23

Neq94 napisał(a):Czyli na otwór centralny mogę najmniej uwagi poświecić
no oczywiście nie może być to jakaś kosmiczna różnica. Na allegro sprawdzaj czy będziesz miał dostępny taki pierścień. Przykładowa aukcja [link do oferty na Allegro wygasł] . Jak chcesz kupować jakieś chińskie felgi to najbezpieczniej będzie 16 na oponie minimum profil 55.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Sie 2017, 18:42

Jakiś czas temu trochę czytałem o doborze felg. Im niższa wartość ET tym bardziej felga wystawje z nadkola, więc większy opór powietrza (zwiększa się spalanie, pewnie nieznacznie).
taquito
Początkujący

Zdjęcia: 13
Miejscowość: Bytom
Prawo jazdy: 07 02 2012
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: 1.4 TB 170KM
Rok produkcji: 2010

22 Sie 2017, 21:47

Widzę że wszyscy dobrze radzą :)

No więc podsumowując, najlepiej kupić rozmiar felgi zalecany przez producenta dla własnego komfortu podróżowania. Mamy kilka parametrów na które powinieneś zwrócić uwagę.

1. Ilość śrub i ich rozstaw. Do swojego golfa szukasz 5x112.
2. Szerokość felgi. Zalecany 6 lub 6,5 cala.
3. Rozmiar felgi. Zalecany R16 (16 cali)
4. Otwór centrujący. Powinien być 57,1 mm.
5. ET felgi. Zalecane w zależności od szerokości dla wspomnianych 6 i 6,5 cala zalecane ET50.

Ad.1 Tego parametru nie możesz modyfikować i felgi muszą mieć dokładnie taki rozstaw i ilość śrub.

Ad.2 Szerokość felgi można zmieniać w pewnym zakresie ponieważ mamy tu pewne ograniczenia i chodzi o to żeby podczas jazdy na nierównościach i przy skręcie nic nie obcierało. Wiem że do golfa można założyć felgi o szerokości nawet 8 cali i powinno być ok.

Ad.3 Tu możemy zakładać rozmiary R16, R17, R18.

Ad.4 Otwór centrujący najlepiej jak by był taki sam ale kupując felgę z większym otworem centrującym przychodzą nam pierścienie centrujące których średnica musi być dobrana idealnie tak żeby wypełnić lukę między felgą a jej osadzeniem. Tu warto przed zakupem wybranych felg sprawdzić czy dostaniemy pierścienie centrujące w takim rozmiarze.

Ad.5 Jest to współczynnik osadzenia felgi. Czyli odległość pozioma pomiędzy płaszczyzną montażu felgi do piasty, a płaszczyzną jej symetrii. Tłumacząc to w prosty sposób ET0 będzie wtedy jak weźmiemy felgę i przetniemy ją dokładnie na środku na pół. Zwiększanie tego współczynnika powoduje że felga zaczyna nam się coraz bardziej chować w nadkolu i przysuwać w stronę McPhersona, natomiast zmniejszanie tego współczynnika powoduje tak jak kolega @taquito wspomniał wysuwanie felgi bardziej na zewnątrz. Tak chyba to najprościej wytłumaczyć. W twoim przypadku wybierając szerszą felgę ET powinno się zmniejszać.

Rozmiary felg zamiennych wraz z rozmiarem opon które powinny pasować do twojego samochodu:
- 6,5x17 ET50 opony 205/50 R17
- 7x17 ET45 opony 225/45 R17 lub 215/45 R17
- 7x18 ET45 opony 215/40 R18
- 7,5x18 ET45 opony 225/40 R18
- 8x18 ET40 opony 225/40 R18

Ja zalecam 6x16 ET50 i opony 205/55 R16 na takim rozmiarze podróżuje się po naszych drogach komfortowo. Opony można dostać w bardzo przyzwoitej cenie bo rozmiar jest popularny.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Uwaga na nocne przymrozki i oblodzenia na drogach
    Trwa pełnia jesieni. Panujące warunki atmosferyczne często okazują się prawdziwym wyzwaniem dla kierowców. Nowym elementem jesiennej aury są nocne przymrozki, oznaczające kolejne zagrożenia na drogach. Oblodzona nawierzchniaSymptomy ...

28 Sie 2017, 14:55

Musisz jeszcze wziąć pod uwagę że w golfie masz śruby sferyczne (kuliste) i w oryginalnych felgach vw gniazda na śruby też są o takim kształcie.
Większość sprzedawanych felg ma gniazda na śruby stożkowe i będziesz musiał się w takie zaopatrzyć.
tomekrr84
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 12 2001
Auto: Audi A3 2.0 TDI 136KM

17 Paź 2017, 09:03

Witam ponownie!

Troche mi zeszlo zanim znalazlem czas lub sb przypomnialem ze ktos mi napewno odpisał tutaj..

Wiec, dziekuje wszystkim za odpowiedzi szczególnie Kacprowi ktory wszystko pieknie opisal i wkoncu zaczynam rozumiec 'temat' felg aluminiowych!

Tomekrr84, co do tych srub to mozna takie sruby pozniej zakupic bez problemu? Czy trzeba sie meczyc zeby znalesc to czego sie szuka

I teraz kwestia wyboru felg..
Znalazlem juz pare fajnych felg jednak kuzyn doradzil mi zebym wziął sb felgi 17'' jednak mam juz opony 205/55 r16 i sa to opony z tego roku kupione w lipcu za niecałe 1000zl. I teraz pytanie, czy sprzedac te opony i kupic o wiekszym rozmiarze zeby podeszly felgi 17? Czy dac sb spokoj i zakupic felgi 16? Oczywiscie przy zmianie opon musze liczyc sie z wiekszymi kosztami bo i opony droższe a nawet felgi sa o 100zl drozsze za sztuke w wiekszym rozmiarze. Szukalem zdjec golfa 6 2009 z felgami 16 jednak mało co i ich zebym mogl zobaczyć jak wyglada zebym pozniej nie zalowal ze kupilem 16 a nie 17.. I czy to serio taka duza roznica?
Neq94
Nowicjusz

17 Paź 2017, 11:29

Neq94 napisał(a):Znalazlem juz pare fajnych felg jednak kuzyn doradzil mi zebym wziął sb felgi 17''
a czy kuzyn jezdził kiedyś na chińskich 17? Ja tak i to nie jednym auciem. Kilka razy w sezonie odwiedzałem wulkanizatora na prostowanie felg. Jak chcesz kupić 17 to kupuj coś firmowego. Ja na Twoim miejscu kupił bym 16 bo masz już opony i komfort jazdy jest lepszy bo przy 17 na szerszym kapciu potrafi myszkować po drodze jak masz nierówny asfalt a to średnio przyjemne uczucie jak musisz walczyć z autem.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Paź 2017, 13:47

Fanatyk bmw i jakies tam felgi kupowal ale sam nie wiedział co..
Oczywiście felgi jakie chce kupic to tylko firmowe wystarczy ze mialem inne rzeczy z chin i wiem jakie ich produkty maja wytrzymalosc. Masz moze jakieś firmy ktore sa godne polecenia? Lub juz jakies testowales? Ja na chwile obecna znalazlem felgi od OZ (MSW 48) I od MAK (mak wolf gun metal)
Neq94
Nowicjusz

17 Paź 2017, 14:31

Neq94 napisał(a):co do tych srub to mozna takie sruby pozniej zakupic bez problemu? Czy trzeba sie meczyc zeby znalesc to czego sie szuka
Ze śrubami nie ma problemu więc myślę że wystarczy że podasz przy kupnie konkretny modelu samochodu. To jest o tyle ważne że jest sporo różnych śrub jeden są takie jak kolega opisał inne stożkowe mają gniazda oprócz tego mogą się różnić długością, skokiem gwintu itd.

Neq94 napisał(a):Czy dac sb spokoj i zakupic felgi 16?
Ja bym poszukał fajnych 16 i nawet trochę dołożył przy kupnie żeby mieć coś porządnego niż kupować 17" + opony. W twoim przypadku myślę że nie ma co się zastanawiać :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

17 Paź 2017, 15:42

No to czyli chyba nie ma co kombinować tylko szukać dobrych 16" i na święta sprawić Sobie prezent a później wyczekać na sezon letni.. :) Mam w czym szukać wiec decyzja łatwa nie bedzie:) Jednak na chwile obecna wygrywaj OZ MSW 48:)

Dziękuje wielkie za pomoc i zainteresowanie! Jeszcze zapewne jakiś problem mi stanie na drodze to będę szukał tutaj pomoc :roll:
Neq94
Nowicjusz

17 Paź 2017, 20:08

Neq94 napisał(a):Jednak na chwile obecna wygrywaj OZ MSW 48:)
nawet ciekawe, no ale to Tobie głównie ma się podobać
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Paź 2017, 08:56

Ale jednak czasami warto posłuchać opoinie kogos kto sie zna
Neq94
Nowicjusz

28 Lut 2018, 16:54

Witaaaam!

Zeby nie robić spamu z nowym tematem pomyślałem ze poprostu napisze tutaj.. A wiec felg dalej nie kupiłem.. jednak w Marcu juz zdecydowanie kupię. Tylko znowu mały problem.. Znalazłem ciekawe felgi (msw 25) jednak troszku mam problem z tym czy napewno beda pasować do golfa. Wymar felgi to:

Szerokość felgi: 7.50
Średnica felgi: 17 cali
Rozstaw śrub: 5x112
ET: 48.00
Nie mogłem nigdzie znaleźć otworu centralnego. Obawam sie ze tu nie bedzie pasować chociaz sa pierścienie centrujace ale nie do każdego wymiaru.

Nie udalo mi sie znaleźć żadnego potwierdzonego info czy felgi beda pasowac czy nie. Niby wszystko mieści sie w wymiarach do Golfa ale wolę sie upewnić zanim wydam 3tys na cos co nie będzie pasować. Jeżeli wszystko ladnie pasuje to teraz jakie opony lepiej? 225/45 r17 czy 215/45 r17? Zakładając taka felge i takie opony jaki bedzie komfort jazdy? Z góry dziękuję za odpowiedź!

Edit.
Udalo mi sie znaleźć wymiar otworu centralnego tych samych felg jednach inny kolor(czy bedzie on taki sam pod kazdym kolorem?) jest on 73.10 w golfie jest 57.10 udało juz mi sie znaleźć pierścień centrujacy jednak nie za duza różnica? Chodzi bardziej jak odbije sie to na komfort jazdy
Neq94
Nowicjusz