Wybór kolejnego auta spośród dłuuugiej liisty

25 Sty 2012, 21:06

Witam, proszę o poradę... mam do wydania ok 40k zł +/- ... szukam tylko benzyny, sedan, silnik nie jakiś mułowaty ale nie też jakiegoś ogromnego z duzym apetytem na paliwo... mam trochę swoich faworytów:
1. Alfa Romeo 159 - oblędny wygląd ale tylko to ? roznie bywa z awaryjnoscią...
2. Audi a4 b7 - podobno udane i dobre auta, na minus mało miejsca
3. Bmw 3 e90 - tylni napęd, dobre osiągi, malo miejsca
4. Ford Mondeo mk4 - super wygląd duzo miejsca, roznie z awaryjnością
5. Honda Accord 7 - mała awaryjnosc, niestety kiepskie wyposażenie
6. mazda 6 - słabe wykonczenie i ruda, mało awaryjne
7. merc c w203 - dobre wykonczenie, boje sie napraw powaznych i kosztow zwiazanych z tym
8. opel vectra C, silniik 1.8 troche za słaby, z kolei 2,0t paliwozerny i cięzko go zdobyc
9. skoda octavia II, superb...
10. vw passat b6 - podobno awaryjny
Pomożcie drodzy forumowicze w odrzuceniu "pułapek" aut i może dokonaniu dobrego wyboru
Pozdrawiam
kamilek30
Nowicjusz

Miejscowość: Bielsk Podlaski

25 Sty 2012, 21:35

ja z tej kolejki wybral bym na pierwszym miejscu honde accord bo to jest moje marzenie i nastepny samochod jaki sobie kupie :) z tym ze chyba 40k bedzie troche malo na ten cel , jesli nie to to szukal bym mondeo lub passata , nie wiem kto Ci takich glupot naopowiadal ze passat b6 awaryjny , moze diesel tak ale nie benzyniak brat mojej kobiety ma od 3 lat takiego paska w benzynie 2 litrowy silnik i nigdy na niego nei narzekal jedynie na apetyt na paliwo bo w miescie i 12l potrafi zjesc
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

25 Sty 2012, 21:53

Polecam mondeo.Zalety:
-dużo miejsca
-świetnie się prowadzi
-poprawiona blacharka w porównaiu do wcześniejszych modeli
-bardzo ładny wygląd
-bezawaryjność jednostek benzynowych(o czym mało kto wie)
-dobre wyposażenie w danej cenie
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

25 Sty 2012, 21:58

Ja również byłbym za accordem, bo z tym samochodem będziesz mieć najmniej problemów i kolega wyżej chyba pomylił VII z VIII, bo 40k spokojnie wystarczy.
Z kolejnych to Alfa, bo mi się strasznie podoba ale nie ma zbyt dużego wyboru w benzyniakach a co do awaryjności to jest niebo a ziemia w porównaniu do poprzednika.

Z propozycji to może Citroen C5 - megawygodny i wciąż świeżo wygląda
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Po części opinie, że passat B6 jest awaryjny to prawda, część dotyczy właśnie diesli, które stanowią 80% podaży na naszym rynku ale delikatne zawieszenie i elektronika jest już wspólnym problemem różnych wersji silnikowych.
Pod tym względem lepiej wypada nawet Renault Laguna III, która jest niedoceniana z racji nieudanego poprzednika.

Audi/BMW/Merc - prestiż i drogie części co za tym idzie ale łatwa odsprzedaż

Mondeo - super samochodzik i również niedoceniany na tle Passata i Vectry C, a jest moim zdaniem od nich lepszy pod względem awaryjności no i super sie prowadzi

Mazda 6 lubi troche pordzewiec na tylnych nadkolach ale za to benzyniaki są nienaganne i bezproblemowe

Skoda -Superb paskudny, a Octavia mniejsza od pozostałych ale technicznie nie jest źle
Ostatnio edytowany przez dzida, 25 Sty 2012, 22:01, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

25 Sty 2012, 22:01

citroen c5 sliczny jest tak jak renoault... lecz gdybym miał kupowac francuza to tylko nowego, wtedy jak kto dba tak ma... a te samochody sa delikatne, uzywanego boje sie kupic chyba ze super pewnego
kamilek30
Nowicjusz

25 Sty 2012, 22:48

co do accorda na VIII moze byc troche za malo te 40k albo bedzie z bardzo biednym wyposazeniem natomiast do tej kwoty VII znajdziesz full opcje zadbanego i nie stanowiacego problemow na przyszlosc
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

25 Sty 2012, 22:51

ale ja nawet ani jednym słowem nie wspomnialem ze bym chciał acco 8...
kamilek30
Nowicjusz

25 Sty 2012, 23:13

Po części opinie, że passat B6 jest awaryjny to prawda, część dotyczy właśnie diesli, które stanowią 80% podaży na naszym rynku ale delikatne zawieszenie i elektronika jest już wspólnym problemem różnych wersji silnikowych.

Jakie delikatne zawieszenie? Wręcz przeciwnie, zawias B6 jest jednym z najbardziej pancernych z tej listy.Wystrzegałbym się jednak silników FSI (nagar), a skupiłbym się na silnikach TSI (pewnie wszystkie będą po wymianie rozrządu). Jeśli będziesz szukał Passka B6 to koniecznie zwróć uwagę na odgłos odpalanego silnika, jeśli usłyszysz taki dźwięk

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

to trzeba przygotować się na koszt naprawy w wysokości ok. 3 tysięcy złotych. Jednak wydaje mi się, że prawie wszystkie silniki mogące mieć ten problem zostały już przez właścicieli naprawione. Awaryjność też IMO stoi na dość niskim poziomie (choć oczywiście nie tak jak w Hondzie czy Mazdzie).

A tak z pozostałych samochodów odrzuciłbym Alfę (awaryjność), merca (ruda, duże koszty eksploatacji), Mazdy szukałbym po 2006 roku (wtedy znacznie poprawiono zabezpieczenia antykorozyjne), awaryjności Mondea również bym się nie obawial (bardzo dobre wyniki w Dekrze i TUVIE), a do listy dodałbym jeszcze Avensisa.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

25 Sty 2012, 23:19

kolego a nie prosciej by było mi odrzucić paska jesli taki problemowy ? czy jednak uwazasz ze na prawde wart uwagi i koniecznie pomyslec nad nim powaznie
kamilek30
Nowicjusz

26 Sty 2012, 00:21

A to ty już musisz wiedzieć :)

Jest to jedyny samochód z silnikiem turbobenzynowym, która zapewnia naprawdę bardzo fajne wrażenia z jazdy (bardzo łatwo można podnieść w nim moc, w silniku 1.8TSI 160KM nawet powyżej 200 koni tylko za pomocą chiptuningu, do tego bardzo cichy, oszczędny, a moc dostępna od bardzo niskich obrotów), jest wygodny, bardzo dobrze wykonany, z ogromną ilością części zamiennych na rynku, jednak wiadomo silnik ze względu na bardziej skomplikowaną budowę jest bardziej narażony na awarie. Siedząc jednak na forum VW uważam, że oprócz w zasadzie 2 wpadek (rozrząd i dość duże zużycie oleju w 1.8TSI) jest to całkiem udana rodzina silników i pomimo sporych przebiegów radzą sobie naprawdę dobrze.

Niemniej jeśli chcesz mieć czyste sumienie i bezawaryjność jest zdecydowanym priorytetem, dynamika i modyfikacje nie są aż tak ważne, nie będzie przeszkadzała ci gorsza jakość wykonania i trochę mniejszy komfort to brałbym Honde Accord, Mazdę 6 po lifcie albo Forda. :wink:
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

26 Sty 2012, 11:19

akurat wykończenie passata jest tragiczne o czym świadczą okropne świerszcze podczas jazdy
na 1.8 TSI mnie ne stać bo jest od 08 r... 2.0fsi/tfsi najwyżej
kamilek30
Nowicjusz

26 Sty 2012, 12:42

Libre - gdzie wyczytałeś, że Alfa jest awaryjna? są to stereotypy, bo model 159 zbiera bardzo dobre opinie od użytkowników a nie tych, którzy nie mieli z tymi autami do czynienia - kolega ma i jest bardzo zadowolony, że nic mu się nie zepsuło i nie ma jakiegoś nudnego VW czy Audi

dla mnie passat zawsze będzie przereklamowany pod względem trwałośći, bo ostatnim pancernym modelem był B4 reszta zeszła na psy ale Polacy dalej wierzą w magię auta spod znaku VW dlatego ma opinie niezniszczalnego - fakt poprawiono przednie zawieszenie w B6 w porównaniu do B5 zastępując wielowachacze tradycyjnymi kolumnami tańszymi w naprawie (chodź też niezbyt trwałymi) ale za to tylne to już inna bajka. W dodatku nie ma bezproblemowego silnika (FSI i TSI)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Sty 2012, 13:13

to może panowie napiszcie których na pewno lepiej unikać ???? spośrod wymienionych przeze mnie
kamilek30
Nowicjusz

26 Sty 2012, 14:51

Z wymienionych odrzuciłbym wyżej wspomnianego
Passata B6,
Mercedesa C z racji tego, że to ten model m.in przyczynił się do popsucia opini o tej marce, Vectrę C, bo podobno nie jest wzorem trwałości,
Octavię, z racji rozmiarów
oraz Superba za obleśny wygląd ale to tylko mój gust więc tego nie ma co brać na poważnie :D

Ze znalezieniem Audi będzie ciężko, ponieważ na rynku większość to diesle, a co benzyniaków sprawa podobna do VW (FSI, TFSI - ewentualna przeróbka na LPG bardzo droga)

Jeśli chodzi o trwałość to dobrą propozycją jest Avensis II jednak brakuje mu trochę do Accorda czy 6.
Moim zdaniem nie ma co się obawiać zakupu francuzów, bo ich trwałość nie jest gorsza od niemieckich aut i będzie łatwiej znaleźć niezajeżdżony i nieodpicowany egzemplarz.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Sty 2012, 14:54

z kolei czytałem że merc c w203 jest bardzo udanym modelem... heh
superb chyba jest za stary i nie ma sensu ładowania 40k za taki stary wygląd, octavia zbyt plastikowa
co do vectry też słyszałem że w pb bardzo fajne autka ;p
tak tez mysle nad renault lagna III, ladne i tanie. ale czy dobre ? :)
dziękuje wszystkim za udzielanie sie tu i pomoc ;)
kamilek30
Nowicjusz