Wybór najlepszego samochodu na start!

18 Mar 2010, 07:45

Whitewolf jak już pisałem autko ma być połączeniem terenu i miasta, dodałem w ostatnim poście że na początku będzie to zwykła turystyka :wink: Raczej mało osób ma tyle kasy w wieku 18 lat żeby od razu zrobić potwora do off roadu :grin: Co do odpowiedzi Jogiego - ponoć z rdzą nie jest źle, a rama jest w bardzo dobrym stanie, silnik również. Tylko szczerze mówiąc... Wolałbym raczej pojechać do niemiec i sprowadzić Landrynę w wersji 5 drzwiowej, bo 3 do mnie nie przemawiają. Najeździłem się już coupetami i przy szybkiej wysiadce jest to mało komfortowa sprawa :grin: Żeby sprawdzić auto od spodu musiałbym podjechać na kanał (mam), tylko sąsiad by sobie zaczął nadzieje robić... :???: Dlatego moim zdaniem lepsi będą zachodni sąsiedzi.
Lok
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

18 Mar 2010, 09:05

Lok, zasięgnij jeszcze informacji na temat ferozy jeżdziłem taką i w miarę jest wygodna i cenowo klasuje się dobrze.jednak jest trzy drzwiowa i nie umiem się wypowiedzieć na temat jej właściwości jako kierowca , tylko obserwator-pasażer i z tego punktu widzenia autu nie mogłem nic zażucić.Lecz napewno jest wielu bardziej doświadczonych ludzi na forum co mogą coś więcej powiedzieć na jej temat.
KONTROLA JEST NAJWYŻSZĄ FORMĄ ZAUFANIA
white wolf
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: FESTUNG BRESLAU

18 Mar 2010, 19:13

za 16 tyś to kupi rocznik 88 :roll:
Niech moc i moment obrotowy będą z Wami
croochy
Początkujący

Miejscowość: Lublin/Cyców

19 Mar 2010, 10:19

croochy, mówisz o ferozie?raczej chyba nie.bo do 10 tyś.kupisz ju nawet 94r. a trafić można nawet 96 pełno tego na [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
KONTROLA JEST NAJWYŻSZĄ FORMĄ ZAUFANIA
white wolf
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: FESTUNG BRESLAU

19 Mar 2010, 17:10

A nie orientuje się ktoś czy Dyskoteka 3 drzwiowa ma ma mniej miejsca w bagażniku niż 5 drzwiowa? Cały czas kusi mnie Disco... :D
Lok
Nowicjusz

19 Mar 2010, 20:13

to jest taka sama dyskoteka tylko nie ma jednych drzwi i przednie siedzenia się skłądają
identycznie jest w terrano i generacji
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Kiedy kierowca może używać świateł awaryjnych?
    W jakich okolicznościach kierowca może używać świateł awaryjnych: postój z powodu uszkodzenia pojazdu lub wypadku. Włączanie tych świateł, gdy chcemy zatrzymać się w miejscu niedozwolonym jest niezgodne z obowiązującymi ...

27 Mar 2010, 21:09

A co powiecie na temat Jeepa Grand Cherokee I ? Proszę o porównanie z dyskoteką :wink:
Lok
Nowicjusz

29 Mar 2010, 09:48

Ty się zastanów lepiej co udźwignie budżet osiemnastolatka w trakcie eksploatacji i tym się kieruj w pierwszym rzędzie. Auta tego segmetu nowe kosztowały po 200 tysięcy, więc koszty części i serwisu nie mogą być w cenie golfa.

[ Dodano: Pon Mar 29, 2010 10:49 ]
Lok napisał(a):A co powiecie na temat Jeepa Grand Cherokee I ? Proszę o porównanie z dyskoteką :wink:

auta skrajnie różne
Draak
Nowicjusz

Miejscowość: inąd

29 Mar 2010, 16:26

Aktualnie sprawa wygląda następująco:
po kolejnych rozmowach z ojcem ustaliliśmy że do szkoły i tak będę jeździł MPK (połączenie mam znakomite) a więc auto będzie wykorzystywane do jazdy po mieście, lecz tu się będę ograniczał jak wyżej napisałem. Generalnie planuję po zakupie terenówki zająć się najpierw lekką turystyką, wczoraj byłem w Beskidzie Małym przejść się (21km :D) i większość drogi to były traski dojazdowe ludzi którzy mieszkają daleko w lesie. Zakochałem się w tej miejscówce pod względem warunków do jazdy. Jest błotko mniejsze i większe, podjazdy, ale niczego co by znacznie przerosło Dyskotekę. Poza tym czasem w trasę (mam 2 dom pod Tarnowem), oraz dosyć często w góry (w górach oczywiście na nóżkach) więc można ustalić że cykl mojej jazdy będzie bardzo mieszany. Spróbujcie określić co by było dla mnie lepsze - Dyskoteka czy Grand Cherokee? Co mi powiecie na temat tego Jeepa?
Mam jeszcze drugą sprawę. Idąc sobie wczoraj zaplanowaną traską zacząłem się zastanawiać jak wygląda kwestia prawna jazdy po takich terenach. Teoretycznie po lasach nie można jeździć, z tego co się dowiedziałem. Logiczny jest fakt, że ci ludzie którzy mieszkają w chatkach 40m

[ Dodano: Pon Mar 29, 2010 17:30 ]
mieszkają w chatkach 4km od cywilizacji mają prawo dojeżdżać do swoich posesji. Widziałem tam również pojazdy na numerach rejestracyjnych nie z tego regionu. Nie ma tam żadnego parku narodowego. Czy dozwolona jest jazda po takich traskach? Na tablicy przed wejściem na szlak jeden z punktów mówił, iż nie można jeździć pojazdami mechanicznymi poza trasami do tego wyznaczonymi, co nie dotyczy Służby Leśnej. Czy można dostać mandat za coś takiego? Proszę o wyjaśnienie tematu. Odpowiadając Draakowi na jego obawy powiem że z utrzymaniem Dyskoteki sobie poradzę, lecz nie wiem jak wygląda sytuacja z częściami do Szerokiego, dlatego właśnie pytam :wink: Kto pyta nie błądzi. Dziękuję za dotychczasową pomoc i proszę o kontynuację tematu :lol:
Lok
Nowicjusz

29 Mar 2010, 18:03

policz sobie na szybko spalanie na poziomie 20l benzyny/100km, dodaj min. 200zł/miesiąc na mechanika i już będziesz z grubsza znał koszty eksploatacyjne :mrgreen:

w/w drogami mogą jeździć właściciele posesji i ich mieszkańcy. osobom postronnym wstęp wzbroniony pod groźbą mandatu lub kolegium.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

30 Mar 2010, 08:50

Lok, jesteś młody, nie w planie Ci dzieci, dalekie wyjazdy, itd. Możesz sobie pozwolić na auto krótkie, bardziej ekonomiczne i o niebo dzielniejsze w terenie. O pipach zapomnij. Aby to jeździło w terenie, to fabrykę musisz poprawiać w stopniu bardzo znaczącym.
Kup sobie vitarę, auto bardzo odpowiednie na te 20 lat. Lekko i tanio podniesiesz, założysz małe simexy, zdejmiesz dach i będzie fajnie :) Kupisz za 10 ładną sztukę a za 5-6 zrobisz ją fajnie w teren. I objedziesz każde disko czy szerokiego - to nie są auta do poważnej zabawy w terenie tak naprawdę.
Draak
Nowicjusz

Miejscowość: inąd