Wybór opon zimoych - Skoda Octavia 3

20 Lis 2013, 14:07

Witam,

Planuje zakup opon zimowych, wiadomo, że nie jest to mały wydatek, wiec chciałbym dokonać jak najlepszego wyboru. Naczytałem się już trochę opinii i nawet jak już miałem wybrane opony czytałem jakieś negatywne informacje i problem pojawiał się znowu. Proszę o pomoc.

Rozmiar opon to : 205/55 R16 91h

Upatrzyłem sobie 3 rodzaje opon :
1. Continental ContiWinterContact TS850
2. Nokian WR D3
3. Goodyear UltraGrip 8

Które z tych opon będą najlepsze na polskie warunki zimowe ? Byłem już zdecydowany na Continentale, ale przeczytałem, że na suchym są dość słabe, a przecież w trakcie polskiej zimy w ostatnich latach śnieg leżał z 2,3 tygodnie przez cała zimę, a ulice oprócz momentów, kiedy zima zaskakuje drogowców są czarne. Więc te opony na takie warunki nie będą zbyt dobre z tego faktu, że są to opony ekstremalnie zimowe ? Chciałbym usłyszeć Wasze rady i opinie.

Pozdrawiam
kondi50
Obserwowany

Auto: Skoda Octavia 3
Silnik: 2.0 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

20 Lis 2013, 16:34

TS850 to nowość tegoroczna. To także warto sprawdzać.
Ktoś, kto je komentuje, to pisze brednie.
Nadto Continentale kiepskie na suchej drodze? Jak znam branżę, jak większej herezji nie widziałem. Różne rzeczy można powiedzieć o Continentalach, ale nie to, w czym od zawsze wiodły prym.
TS850 to prawdopodobnie najlepsza zimówka w tym roku i w tej części świata.
Gumiarz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1983
Auto: Suzuki Vitara

20 Lis 2013, 16:42

TS850 nie jest nowością tegoroczną, ona wyszła chyba w tamtym roku. No wg testów najgorzej jeździ na suchym, z kolei jest bardzo dobra na śniegu i mokrym. Drugą którą rozważam, jest Nokian, ona z kolei jest bardzo doba na suchym i śniegu, a odstaje na mokrym. I teraz tylko pozostaje pytanie co jest ważniejsze ? Czy lepsze prowadzenie na suchym czy mokrym ? A w trakcie zimy ciężko powiedzieć jakich dni jest wiecej, ale chyba suchych.
kondi50
Obserwowany

Auto: Skoda Octavia 3
Silnik: 2.0 TDI
Rok produkcji: 2013

25 Lis 2013, 14:04

Hejeczka,

Gumiarz pisze, najpierw że najlepszy jest Uniroyal w średniej teraz Continental najlepszy w tej części świata? Co za mocne podkreślenia :) W końcu od tego jest forum :)
Co do samych opon to wszystkie 3 są z najlepszej półeczki. To prawda, że TS850 jest nowym modelem i posiada bardzo dobre właściwości na śniegu i na lodzie - praktycznie takie same jak Nokian. W ogóle generalnie mają bardzo podobne osiągi. Jedynie Nokian jest bardziej oszczędniejszy, za to Continental nieznacznie trwalszy jak patrze na różne testy. Jednak TS850 to dość nowa sprawa i nie można jednoznacznie mówić jeszcze o niej dużo.
Co do Goodyear to mają u mnie w rodzinie i jak dla mnie dosyć głośne są. Ale generalnie też podobne osiągi. Porównaj sobie ceny na jakiś ceneo czy lepiej na przykład [link wygasł] bo po pierwsze się różnią ceny w sklepach, ale także kilkadziesiąt złociszy też jest w zależności od modelu ja bym się zastanawiał pomiędzy pierwszymi dwoma propozycjami. :ok:
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

28 Lis 2013, 15:16

"TS850 nie jest nowością tegoroczną, ona wyszła chyba w tamtym roku"
Ty piszesz "chyba", a ja piszę, jak jest NA PEWNO.

"Gumiarz pisze, najpierw że najlepszy jest Uniroyal w średniej teraz Continental najlepszy w tej części świata? Co za mocne podkreślenia :) W końcu od tego jest forum :)"
:-)
Ale o co chodzi?
Gumiarz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1983
Auto: Suzuki Vitara

29 Lis 2013, 16:40

Tak się składa,ze oponami zajmuje się na co dzirń,więc chętnie pomogę podczas wyboru,. Napisz tylko jaki budżet możesz przeznaczyć na ten cel. Może Nokian? Co o nich sadzisz?
OponyImpolex
Początkujący

Auto: Audi A3
Silnik: 1.9 140KM
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Lexus RX L to naziemna klasa biznes dla całej rodziny
    Kto pamięta jeszcze, jak lata się samolotem? Piloci z pewnością, ale spójrzmy na sytuację oczami pasażerów. Liczba rejsowych lotów jest w obecnej sytuacji minimalna, a wiele osób tęskni za podróżami, ...