Wybór oprogramowania i aktualizacje map

14 Wrz 2011, 14:46

Witam serdecznie

Ponieważ zastanawiam się nad wyborem oprogramowania/urządzenia do nawigacji,
to prosiłbym o udzielenie mi odpowiedzi który system byłby najlepszy:
Automapa vs Garmin czy TomTom
Zdaję sobie sprawę, że to w dużej mierze kwestia gustu, upodobań, etc.

Gdzie zapłacę najmniej za aktualizacje?
Słyszałem, że w do niektórych nawigacji można wgrywać dodatkowe mapy, do których?

Czy możliwe jest posiadanie podwójnego oprogramowania na jednym urządzeniu?
Np. po Polsce używałbym głównie Automapy a wyjeżdżając na zachód Garmina albo TomToma.

Pozdrawiam
R.
ruppertus
Nowicjusz

Auto: Skoda Fabia II 1.9 TDI

16 Wrz 2011, 19:04

Jeśli chodzi o dogrywanie map, to nawigacja powinna być oparta na systemie Windows CE, więc Garmin i TomTom w tym przypadku odpadają (do Garmina tylko mapy Garmina, do TomTom-a tylko TomTom). Inna sprawa to skąd weźmiesz te dodatkowe mapy - raczej się za nie nie płaci (chyba wiesz o co mi chodzi :wink: ), a nawet jakbyś chciał być legalny, to albo nie można wogóle ich kupić albo trudno w Polsce je zdobyć (nie licząc Automapy).
Jeśli chcesz dogrywać te mapy, to kup jakieś fabrycznie odblokowane urządzenie (z tańszych Lark, GoClever, Manta, z tych trochę lepszych Modecom, Blow) albo jakieś markowe urządzenie (np. Mio), które gość z Allegro, u którego je zamówisz sam Ci odblokuje.
Co do nawigacji, to polecam forum my-navia.pl - prawdziwa kopalnie wiedzy. Dowiesz się jak wgrać mapy i mieć kilka map jednocześnie.

PS. Ja osobiście używam mapy iGO - dobra zarówno w Polsce jak i w Europie :wink:
matio_turbo
Nowicjusz

29 Lis 2011, 10:05

Jeśli chodzi o jakość map, to AutoMapa w Polsce nie ma sobie równych. AutoMapa także dobrze wypada podczas aktualizacji, gdzie mamy je za darmo przez rok a np. przy Garminie przez 60 dni a później za każda aktualizację trzeba płacić.

Są urządzenia które pozwalają używać dwóch map naraz, bez odblokowywania czyli Becker. Becker posiada już mapę Europy, do tego można go zakupić z AutoMapą i mamy świetny zestaw.
czeslaw69
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2000
Auto: Seat Leon

01 Gru 2011, 21:18

Do Garmina można dokupić dożywotnią aktualizację map- dwieście kilka złotych.
matio_turbo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...