Wybór oprogramowania i aktualizacje map

14 Wrz 2011, 13:46

Witam serdecznie

Ponieważ zastanawiam się nad wyborem oprogramowania/urządzenia do nawigacji,
to prosiłbym o udzielenie mi odpowiedzi który system byłby najlepszy:
Automapa vs Garmin czy TomTom
Zdaję sobie sprawę, że to w dużej mierze kwestia gustu, upodobań, etc.

Gdzie zapłacę najmniej za aktualizacje?
Słyszałem, że w do niektórych nawigacji można wgrywać dodatkowe mapy, do których?

Czy możliwe jest posiadanie podwójnego oprogramowania na jednym urządzeniu?
Np. po Polsce używałbym głównie Automapy a wyjeżdżając na zachód Garmina albo TomToma.

Pozdrawiam
R.
ruppertus
Nowicjusz

Auto: Skoda Fabia II 1.9 TDI

16 Wrz 2011, 18:04

Jeśli chodzi o dogrywanie map, to nawigacja powinna być oparta na systemie Windows CE, więc Garmin i TomTom w tym przypadku odpadają (do Garmina tylko mapy Garmina, do TomTom-a tylko TomTom). Inna sprawa to skąd weźmiesz te dodatkowe mapy - raczej się za nie nie płaci (chyba wiesz o co mi chodzi :wink: ), a nawet jakbyś chciał być legalny, to albo nie można wogóle ich kupić albo trudno w Polsce je zdobyć (nie licząc Automapy).
Jeśli chcesz dogrywać te mapy, to kup jakieś fabrycznie odblokowane urządzenie (z tańszych Lark, GoClever, Manta, z tych trochę lepszych Modecom, Blow) albo jakieś markowe urządzenie (np. Mio), które gość z Allegro, u którego je zamówisz sam Ci odblokuje.
Co do nawigacji, to polecam forum my-navia.pl - prawdziwa kopalnie wiedzy. Dowiesz się jak wgrać mapy i mieć kilka map jednocześnie.

PS. Ja osobiście używam mapy iGO - dobra zarówno w Polsce jak i w Europie :wink:
matio_turbo
Nowicjusz

29 Lis 2011, 09:05

Jeśli chodzi o jakość map, to AutoMapa w Polsce nie ma sobie równych. AutoMapa także dobrze wypada podczas aktualizacji, gdzie mamy je za darmo przez rok a np. przy Garminie przez 60 dni a później za każda aktualizację trzeba płacić.

Są urządzenia które pozwalają używać dwóch map naraz, bez odblokowywania czyli Becker. Becker posiada już mapę Europy, do tego można go zakupić z AutoMapą i mamy świetny zestaw.
czeslaw69
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2000
Auto: Seat Leon

01 Gru 2011, 20:18

Do Garmina można dokupić dożywotnią aktualizację map- dwieście kilka złotych.
matio_turbo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajd Finlandii 2017 wygrywa młody fiński kierowca
    Tegoroczny Rajd Finlandii wygrał niespodziewanie młody fiński kierowca Esapekka Lappi, zdobywając najwyższe miejsce na podium dla zespołu Toyota GAZOO Racing. To jednak nie przypadek – mimo zaledwie 26 lat, młody Fin ...
    Z której strony jest wlew paliwa?
    Jak sprawdzić nie wysiadając z samochodu z której strony mamy wlew paliwa? Jest to bardzo przydatne kiedy jeździmy różnymi samochodami i nie zawsze pamiętamy z której strony podjechać pod dystrybutor ...