Wybór samochodu do 17 tyś zł dla młodego kierowcy.

12 Lut 2013, 17:04

Witam wszystkich forumowiczów.
Posiadam Opla Astrę 1.7 TD, niestety zaczyna się sypać, dlatego chcę zmiemnić samochód.
Mam 19 lat ( około 16-17 miesięcy prawo jazdy) także samochód nie musi byc duży.

Myślałem o następujących
Audi A3 1.9 TDI 130 km lub 1.8T
BMW E39 silnik 2.0, lub 2.5 (oczywiście Diesel)
Renault laguna 2.2 DCi.

Mój styl jazdy jest raczej dynamiczny, jeśli chodzi o paliwo, to najbardziej podobają mi się Diesle, gaz raczej odpada (chyba że mnie ktoś przekona) a benzyna niestety najdroższa.

Jazda najczęściej wieś-miasto, dość często będzie też 30-50 km autostrady (prędkość do 200km/h). ogólnie mieszana jazda będzie, jednak po dużych miastach żadko będę jeździł.

Chciałbym, aby samochód był tani w utrzymaniu i oczywiście mało palił,

Co byście mi proponowali ? gdybym zapomniał o czymś napisać to prosze pytać.
Pawel033
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 07 2011
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.7 TD
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

12 Lut 2013, 17:53

Benzyna najdroższa? Też tak myślałem, kupiłem diesela i gdy doszło do napraw oscylujących na kilka tysięcy złotych - stwierdziłem, że benzyna jest jednak tańsza :mrgreen:
Jeśli dzienne przebiegi będą niewielkie, to najlepiej kupić PB lub PB + LPG (pamiętaj, że gaz załącza się po przejechaniu ponad kilometra).
Diesel jest tani w utrzymaniu jeśli chodzi o spalanie, ale naprawy, serwisowanie itp. - niestety, tutaj jest już mniej ciekawie. Im bardziej zaawansowany diesel - tym większe koszta.

Audi A3 1.8T nie jest głupim wyborem jak dla młodego kierowcy.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

12 Lut 2013, 18:04

Tylko własnie ja jeżdżę sporo (około 40 tyś km/rok) a z tego co słyszałem 1.8T przy dynamicznej jeździe może spalić nawet ponad 15 liter/100 km, a co do gazu, to jakoś boję się awaryjności. natomiast z dieslami mam doczynienia co dziennie w pracy dokładnie 1.9TD oraz 2.4D (VW transporter) wszystkie chodzą aż miło i nic się nie psuje.

Najbardziej z tych samochodów podoba mi się Audi A3. BMW podobno jest drogie w razie ewentualnej naprawy.
Pawel033
Nowicjusz

12 Lut 2013, 18:22

A3 1.8T pali około 10-11L w mieście(chyba, że masz ciężka stopę)
Co do awaryjnosci gazu(jak auto do d.. to bedzie sie psuło z gazem czy bez) to jeszcze gorzej może być z dieslem, takie e39 powinno mieć 300-400k przebiegu realnego.
BMW nie jest jakieś bardzo drogie w serwisowaniu, wielu młodych kierowców kupuje sobie bmw i dają radę je utrzymać.
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0

12 Lut 2013, 18:30

No tu jest właśnie problem, że mam dość ciężką nogę, (oczywiście zdrowy rozsądek też mam)
10-11 w mieście to jest przy normalnej jeździe, a jak to jest np. na autostradzie przy prędkości np. 180-190 km/h Czy ktoś może mi porównać jak to wychodziłoby w 1.8T i 1.9 TDI ??

Mam też pytanie odnośnie LPG. Podbno do LPG + Turbo to nieporozumienie, ale spotkałem też opinie że to nie ma znaczenia.

Jak narazie mój wybór jest skierowany ku Audi A3 TDI.

Oczywiście jestem też otwarty na inne samochody np. BMW e46.
Pawel033
Nowicjusz

12 Lut 2013, 20:21

Pawel033 napisał(a):Mam też pytanie odnośnie LPG. Podbno do LPG + Turbo to nieporozumienie, ale spotkałem też opinie że to nie ma znaczenia.

Sam zastanawiam się nad kupnem mercedesa clk jak wiadomo tam jest kompresor i zamierzam założyć lpg wiec tez mnie ciekawi odpowiedź a jesli chodzi o utrzymanie bmw to wcale nie jest tak strasznie, najgorzej trafić od przysłowiowego "łepka" młody gniewny prawdopodobnie nie inwestuje zbytnio w auto ale to nie jest reguła. A3 w dieslu jak najbardziej jeśli sporo jeździsz w przeciwnym wypadku skłonił bym się ku lpg ew jeśli twoje odcinki sa krótkie to benzynka.
mamuska
Początkujący

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 14 03 2008
Auto: BMW=>TOYOTA=>PASSAT
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

12 Lut 2013, 20:42

Nie jest tak źle z BMW, ale jednak chyba drożej niż w Audi.

A jak jest z osiągami ?, tak patrząć na to BMW to wydaje mi się, że jest to kawał samochodu i chyba jednak cięższy i bardziej umulny.

A z tymi krótkimi trasami to nie do końca, po prostu typowe życie młodego kwalera, przyjdzie weekend jazda po znajomych i na imprezę, czasem za sobotę zrobimy po 300-400 km (tak trochę tam i z powrotem), częśto też coś bardziej poważnego, po prostu nie da się sprecyzować, dlatego piszę jazda mieszana tu i tam.
Pawel033
Nowicjusz