Wybór samochodu około 20 tys. zł

10 Sty 2018, 15:18

Cześć, szukam samochodu do około 20 tysięcy (mogę troche dorzućić). Swoje poszukiwania skupiłem szczególnie na peugeot 308. w tygodniu raczej jazda po mieście, w weekendy trasy po około 300-400 km. Możliwe, że w przyszłości planowałbym montaz lpg. Znalazłem pare ciekawych ofert w mojej okolic. większość 308 i jedna 207 (ale obawiam sie, ze moze być za mała).
Bardzo proszę o pomoc, niektóre oddalone są o około 70-80 km więc głupio byłoby jechać na marne. Jeżeli jest jeszcze jakiś ciekawy samochód to bardzo proszę o propozycje.
[link do oferty na Olx wygasł]

Pozdro!
Pablofred
Nowicjusz

Auto: Fiat Grande punto
Silnik: 1.2 65km
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

10 Sty 2018, 17:57

Niestety silnik 1.6 120 nie jest zbyt polecanym źródłem napędu do tego samochodu (tym bardziej 1.6 156 KM). Można szukać 1.4, ale on nie jedzie. Diesle są ok
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Sty 2018, 20:51

Czyli lepiej zainteresować się kia ceed 1.6 122km?
np. takie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Chyba, że polecacie coś jeszcze w tym przedziale cenowym, około 120km? :D
Pozdro!
Pablofred
Nowicjusz

10 Sty 2018, 22:02

Kia Cee'd spoko. Można spojrzeć na Fiata Bravo 1.4 t-jet, bliźniak Kii czyli Hyundai i30, Citroen c4,
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

11 Sty 2018, 13:35

niestety bravo i c4 nie podobają mi się za bardzo. Jutro mam w planach jechać obejrzeć i znalazłem jeszcze dwa samochody które mi się spodobały. Warte uwagi? :

Troche mniej KM ale jakoś przeboleje. Pozdro!
Pablofred
Nowicjusz

11 Sty 2018, 14:22

Meganka 3 jest niezłym samochodem jak na ten przedział cenowy - prosty silnik w którym uwagę trzeba zwrócić na zmienne fazy rozrządu i przy okazji wymiany kompletnego rozrządu, wymienić również koło zmiennych faz - około 300 zł, do tego bolączką są cewki, większych problemów brak. Cena tej konkretnej dość wysoka jak na wersję wyposażenia.
Focus pytanie z jakim silnikem, po lifcie mamy zwykłe 1.6 100 konny oraz silnik oparty na tej samej konstrukcji ale ze zmiennymi fazami o oznaczeniu Ti-Vct o mocy bodajże 115 koni. Wersja 100 konna jest prosta i tania w eksploatacji, raczej bez większych wad, tyle że dość powolna jak na ten samochód, lepiej sprawdzała się w Mk1. Ti-VCt jest już bardziej skomplikowany, również są problemy z kołami od zmiennych faz rozrządu jak w Megance, tyle że tutaj występują chyba 2 i każde z nich kosztuje w granicach 400zł, do tego dochodzą jeszcze bodajże 4 sondy lambda i dość głośna praca w zimne dni.
Ogólnie oba modele z tym wersjami silnikowym godne polecenia. Na pewno lepsze niż auta koncernu PSA z silnikami od BMW. Jeśli auta PSA to tylko z jednostkami napędowymi PSA .
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak Lexus zwiększa bezpieczeństwo na drogach?
    Nowoczesne systemy multimedialne, klimatyzacja schładzająca wnętrze w sekundy czy ciekawy design sprawiają, że kochamy nowoczesne samochody, ale to niespotykany dotąd poziom oferowanego przez auta bezpieczeństwa imponuje ...