Wybór samochodu.

22 Paź 2014, 19:28

Witam, forum przeglądam od dłuższego czasu, sporo przewinąłem stron, i postanowiłem, że sam założę temat, gdyż nadchodzi ten moment gdzie postanowiłem zakupić swój pierwszy samochód.

Samochód służył by mi do jazdy do szkoły ( 50km dziennie), więc najchętniej wolałbym benzyna + lpg.

Wiem, że jest pełno takich tematów na forum, ale każdy co innego pisze i ciągle mam dylemat.

Chciałbym aby samochód posiadał jakieś min 100KM, najlepiej jakby był to hatchback lub coupe, oraz rocznik powyżej 2000r.

Na wydanie auta mam 16 tyś ( najlepiej jakby 13-14, gdyż doliczam jeszcze koszta założenia LPG)

Moje propozycje samochodów :

- Peugeot 307
- Astra Bertone
- Opel Astra C
- BMW e46
- Hyundai Coupe 2.0
- Honda Accord
- Audi a3
- Toyota Corolla e12
- MG ZR ( tylko ciężko zanleśc)

Jestem gotów, na wszystkie wasze propozycje, nie skupiam się tylko na tych.

Fajnie by było jakbyście podawali propozycje z okolic woj. podlaskiego, oraz też mazowieckiego max 150 km od Białegostoku.

Z góry dzięki i liczę na waszą pomoc.
yapo
Nowicjusz

Auto: Brak

23 Paź 2014, 17:00

Mogę polecić bertone, mój kolega jeździ tym już 2 lata, silnik 1.8 125km jeśli się nie mylę. Pali mu około 9l/100km i dobrze się zbiera :) Części ogólnodostępne i nie drogie, jeszcze nic mu się nie popsuło. Wiadomo, że jedni będą zachwalać, a drudzy nie, a według mnie to kwestia zawsze jest taka, że jak się kupi auto od ludzi którzy dbali o nie, wymieniali wszystko na bieżąco to wtedy można się nacieszyć takim autem. Odnośnie A3, sam jeżdżę 1.6 105km 97r i również mogę polecić, ale szukaj z silnikiem minimum 1.8 125km, bo 1.6 jest mułowate :P Ostatnio byłem z koleżką oglądać z ciekawości jedną A3 w pobliżu, prowadzenie i dynamika bez porównania z moim, sprawdziliśmy go miernikiem i o dziwo nigdzie nie było szpachli, przednia szyba nieoryginalna, pewnie poprzednią załatwił kamień. Chętnie bym się zamienił :D
To oglądaliśmy [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Porównując jeszcze 8L do 8P, to pierwsza jest o wiele mniej awaryjna i tańsza w naprawach, bo te 8P to już napchane wynalazków. Corolla też fajne autko, ale e12 już nie jest tak niezawodne jak e11, blacha lipa i jeszcze ceny kosmiczne jak na Toytki przystało. BMW E46 brałbym tylko 320, 325 lub 320D polift od 2002r 150km, w przedliftach występowały problemy - poczytaj na necie.
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Matiz
Silnik: 0.8i
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

23 Paź 2014, 18:25

Czekam na resztę opinii, fajnie jakbyście podsyłali jakieś ciekawe propozycje.

Mnie ciekawe MG ZR, mógłby ktoś opisać ten pojazd, w moim okręgu nie ma ich dużo, wiec nie wiem czy byłby sens jechać gdzieś dalej po niego.
yapo
Nowicjusz

23 Paź 2014, 19:29

Ta a3 może i nie ma szpachli ale z przodu było coś robione. Na BMW 2.0d trzeba bardzo uważać, gdyż jedna wersja była dość awaryjna. Lepiej 3.0d ale tu koszta napraw wyższe
MG generalnie trwałe auto ale trzeba uważać bo lubiły wydmuchać uszczelkę z pod głowicy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Paź 2014, 19:59

Co sądzicie o pugu 307, znalazłem dość ciekawą ofertę.

[link do oferty na Olx wygasł]
yapo
Nowicjusz

23 Paź 2014, 22:58

Co do A3 to zanim wyjeliśmy miernik, gość sam powiedział, że lekko dostała w lewe przednie nadkole które było malowane. A znajdź teraz nie malowane auto :) ten pug też wygląda jakby dostał w lewe przednie nadkole. Miałem 1 żeżota i nie byłem zadowolony. Audi, a peżot to inne auta, inna klasa i wykonanie chociaż te nowsze wozy to już nie to samo. Autor sam nie wie czego chce, doprecyzuj czy wolisz coupe czy sedana, bo bertone i 307 to dwa inne auta. Jak sam nie wiesz czego chcesz to licz się z tym, że kupisz g###o.
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Land Cruiser 1953 rok
    W 1953 roku w ofercie marki pojawia się nowy model: terenowa Toyota BJ, która niedługo później została przemianowana na Toyotę Land Cruiser – w odpowiedzi na brytyjskiego rywala, jakim wtedy był Land Rover. ...

24 Paź 2014, 08:24

Ta 307 jakaś wieloodcieniowa mi sie wydaje.

zobacz na te:
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko tutaj wyłącznie sekwencja.
[link do oferty na Olx wygasł] - jak wyżej.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Paź 2014, 10:32

ja polecam audi a3 najlepiej 1.8 i gazować a seat leon 1 nie interesuje cię to to samo tylko inna buda. Co do peugota 307 za dużo elektroniki to auto wygodne i eleganckie lecz kłopotliwe, bmw e46 sam myślałem ale jak porównałem ceny cześć do np. seta leona to stwierdziłem że nie warto bmw są bardzo zyłowane przez młodych ciezko znalesc godne uwagi .
Pozdrawiam
rafixxx
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 02 1993
Auto: nie mam
Silnik: brak
Paliwo: Inne
Typ: Inny

24 Paź 2014, 11:14

Jesli chcesz male i tanie auto na gazie to jakiegos fiata seicento i rok tez powyzej 2000 :)
killerdex
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 03 1990
Auto: RS4
Silnik: 2.5
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008

24 Paź 2014, 11:42

Rafix - nie warto, bo...? Raczej Cie nie stać, a nie ze nie warto.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

24 Paź 2014, 12:41

Bmw to już co drugi chłopak ze wsi ma, taka mafia i kogo tu nie stac szkoda zachodu te auta są tak piłowane i zaniedbane ze szkoda wydawać na nie kasy
rafixxx
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 02 1993
Auto: nie mam
Silnik: brak
Paliwo: Inne
Typ: Inny

24 Paź 2014, 13:00

No jak nie masz kasy na kupno dobrego egzemplarza i tylko bys ogladal sztuki od chlopakow ze wsi, których nawet na opony nie stać do takiego auta, a Ciebie tez nie to faktycznie lepiej kupic VW.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

24 Paź 2014, 14:59

Macie, jakieś inne propozycje, jakoś nie przekonują mnie te samochody wysłane, wołałbym żeby było min. te 100 KM i zeby były one w hatchbecku, jestem też gotowy na propozycje z Warszawy i jej okolic.
yapo
Nowicjusz

24 Paź 2014, 15:54

Może ty sam poszukaj, wybierz co ci pasuje, cenowo, pojemnościowo, rocznikowo, modelowo etc, a my ci powiemy jak to wygląda. Widać, że sam nie wiesz czego chcesz, a są setki aut. Ja ci dobrze radzę, wybierz 2-3 konkretne marki i modele, bo potem kupisz g#### i będziesz nie zadowolony :)
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Paź 2014, 16:54

A co sądzicie o takim oplu.