Wybór wideorejestratora

07 Cze 2013, 14:43

Witam wszystkich.
Kilka dni temu miałem kolizję z winy drugiego kierowcy. Niestety przez brak świadków itd. sprawa znajdzie rozwiązanie dopiero w sądzie.
Postanowiłem zatem kupić wideorejestrator. Wiem, że trochę po czasie ale cóż. Wcześniej o tym nie myślałem a w obecnej sytuacji gadżet ten rozwiałby wszelkie wątpliwości w sprawie.

Ogólnie interesują mnie takie w cenie około 100 zł. Wiem, że to mało ale myślę, że uda się znaleźć coś godnego uwagi.
Ponadto chcę kupić kartę pamięci 16 gb.

Proponujecie coś z HD czy może Full HD?
Jak to się ma do rozmiaru plików? Z tego co się orientowałem, film HD w formacie avi zajmuje ok. 1 gb / 30 min. Jest duża różnica wykorzystania pamięci między HD a Full HD?

Wybrałem 3 przykładowe modele. Może wybrać któryś z nich?
[link do oferty na Allegro wygasł]

Pozdrawiam :)

// Nie wiedziałem, gdzie zamieścić ten temat, więc jak coś jest nie tak to przepraszam i proszę o przeniesienie
PaweloZory
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 10 1991
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf III
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

09 Cze 2013, 10:50

Wszystko co znalazłeś to szajs.. Poniżej 200 pln nic nie kupuj..
Zobacz coś z firmy Overmax lub Mio mivue ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

19 Cze 2013, 15:06

zgadzam się z przedmówcą. takie za 100 zł raczej nie budzą zaufania ... Mio może być drogie (takie jakie przed chwilą oglądałem są powyżej 400), ale spokojnie znajdziesz coś ciekawego w granicach 200-300. Tylko poszukaj moze na jakichś porównywarkach, aby zejść z ceny
alfarthur
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 06 05 2009
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: golf II
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 1985

20 Cze 2013, 08:40

Mój nowy zakup - Overmax 04 - ceny sa już od 200 pln, oczywiscie bez karty.. 16 GB można juz kupic za 50 pln (dobrą, zeby nie przerywało itp)..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Sie 2013, 15:42

silvo44 napisał(a):Overmax 04
silvo44 napisał(a):Mój nowy zakup - Overmax 04 - ceny sa już od 200 pln, oczywiscie bez karty.. 16 GB można juz kupic za 50 pln (dobrą, zeby nie przerywało itp)..

I jak się sprawuje ten Overmax? HD tylko przez interpolację, da radę odczytać rejestrację czy jest ciężko?

Myślę o czymś co nagrywa w Full HD, z matrycą co najmniej 5mpix, wstępny wybór mio 388 lub Mistral Mi-Amb170

Zna ktoś jeszcze coś dobrego z prawdziwym full hd?
skemp
Obserwowany

Auto: CRV

07 Sie 2013, 12:49

możesz jeszcze zobaczyć na PRESTIGIO Roadrunner 520 Full HD albo DOD TG300 Full HD
alfarthur
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 06 05 2009
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: golf II
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 1985
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Czy polskie autostrady są warte swojej ceny?
    Jakość autostrad w Polsce to temat, który budzi w kierowcach wiele emocji. Polityka inwestycyjna w infrastrukturę drogową, w tym autostrady, jest jednym z kluczowych wyzwań dla polskiego rządu. Wysokie koszty przejazdu, ...

07 Sie 2013, 15:43

Witam wszystkich.
Przerobiłem kilka kamer samochodowych od tych najtańszych po te najlepsze i podzielę się spostrzeżeniami żeby ktoś kto szuka tego typu sprzętu, nie musiał popełniać tych samych błędów.
Przede wszystkim trzeba zdać sobie sprawę że za 100 zł nie kupi się dobrej kamery a o HD czy tym bardziej FullHD można zapomnieć.
Wg mnie najważniejszymi cechami każdej kamery są:
1. Niezawodność - nie jest z tym tak różowo i kupując syf mamy szanse na to że kamera bez powodu przestanie nagrywać. Ten problem miała kamera Media-Tech - największy syf jaki miałem. Wyobraźcie sobie że ponosicie karę (niesłuszną) tylko dlatego że sytuacja na drodze się nie nagrała. Wiele kamer ma problemy z przegrzewaniem czy samoczynnym wyłączaniem.
2. Ergonomia - tutaj również Media-Tech wygrał konkurs na najmniej przyjazny produkt. Wszystkie klawisze funkcyjne są po prawej stronie. Jak chcesz coś pogrzebać to trzeba zdejmować kamerę bo wisząc w okolicach lusterka nie daje możliwość zobaczenia co się wciska.
3. Przerwy między plikami - ktoś kto nie miał do czynienia z rejestratorami, przeważnie nie zdaje sobie sprawy że między plikami mogą być nawet 5 sekundowe przerwy. Zgodnie z prawem Murphego w tych przerwach będą się działy sytuacje które powinny się nagrać - wiem coś o tym :). Dobre kamery nie robią przerw.
4. Jakość materiału - wszystkie kamery na rynku dają obraz tego co się dzieje i samą sytuację można uchwycić ale diabeł tkwi w szczegółach i bardzo ważna wg mnie jest taka jakość żeby dawała możliwość odczytania numerów rejestracyjnych. Co Wam po nagraniu na którym widać jak ktoś spycha Was z drogi lub uciekacie w pole żeby uniknąć zderzenia jak nie widać tablic? "Niewykrycie sprawcy".
To samo na parkingu, zostawiacie auto, przychodzicie a tu przejechany bok czy zderzak. Słaba jakość materiału to bezkarność sprawcy (część kamer ma możliwość nagrywania określony czas po wyłączeniu silnika - ja mam ustawione na 10 minut.).
Interpolacja - to sposób na "zrobienie" HD z rozdzielczości 640x480 i jest bardzo popularna w sprzętach za 100-300 zł.
5. Kąt widzenia - broń obosieczna bo im większy kąt tym więcej widać na boki ale obraz jakby oddala się i na materiale wydaje się być dalej niż w rzeczywistości (efekt jak patrzenie przez lornetkę od drugiej strony). Standard to 120 stopni ale uwaga, zmienia się wraz z rozdzielczością - to że sprzedawca zachwala że kamera ma 120 stopni to może znaczyć że ma taki kąt przy niskiej rozdzielczości a przy pełnej rozdzielczości raptem 90 stopni.
6. Mocowania - strasznie upierdliwe są mocowania przykręcane na górze śrubką co wymaga również każdorazowe ustawianie kamery.
7. Regulacja czułości - niektóre kamery mają możliwość ręcznej korekcji EV. Jest to istotne bo jadąc pod słońce często trzeba rozjaśnić żeby cokolwiek było widać.
8. Wyświetlacz - brak wyświetlacza jest męczący. Już nawet nie chodzi o brak możliwości pokazania np policji zarejestrowanego zdarzenia, ale jakiekolwiek ustawienia to wycieczka do domu żeby podłączyć pod TV.

Kamery przód/tył. Odradzam z prostego powodu - oferują wyraźnie gorszą jakość i niższą rozdzielczość bo procesor dzieli swoje zasoby na dwa źródła do obrobienia.

Trzeba unikaj sprzętów noname typu HD DVR czy Car Recorder bo to najniższa półka. To samo GoClever i setki innych wynalazków.
Średnia półka to Prestigio, Mio
Najwyższa to Dod, BlackVue, FineVu.
Oczywiście lista jest dłuższa ale podałem te najbardziej popularne.
Szeregowy
Obserwowany

Auto: Honda

25 Sty 2014, 08:14

silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Kwi 2014, 15:19

cyzli co wybrać? Mio 358 jest godny polecenia? jaki ma kąt przy FULL HD? jak widać w nocy?
Ele220
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 10 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Fiat Grande Punto
Silnik: 1.2 65 KM
Paliwo: Benzyna

03 Kwi 2014, 10:02

Miałem już kilka różnych rejestratorów i hm... marnie, teraz znalazłem chyba coś sensownego - Mobius ActionCam (na ebay ok 200 zł) jakość rejestrowanego materiału w.g. mnie bardzo dobra, poniżej porównanie z Goclever.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Światła do jazdy dziennej - Bydgoszcz
jahho
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Suzuki SX4

04 Kwi 2014, 22:43

A jednak można znaleźć w cenie ok 200 zł coś naprawdę porządnego, mnie się (po wielu próbach) udało - Mobius ActionCam do kupienia na Ebay, jakość naprawdę bardzo dobra, niektórzy użytkownicy twierdzą nawet, że lepiej niż GoPro, ja nie mam porównania z GoPro ale sporo innych przetestowałem i zwykle to chłam.
Test i porównanie do Goclever Extreme Silver

Drugi test Mobius-a

jahho
Nowicjusz

10 Kwi 2014, 10:05

U nas znajdziesz wideorejestratory do 100 zł np Lark FreeCam 1.0 już za 93 zł. Spokojnie wystarczy do podstawowego użytku. A jeżeli chcesz coś lepszego to może Wideorejestrator Lark FreeCam 2.0 - nagrywa filmy z rozdzielczością HD 1280 x 720 ? U nas za 137 zł
agito
Nowicjusz

Auto: Każde auto jest dobre

10 Kwi 2014, 11:59

Hm... a jakiś "surowy" materiał z tych kamerek? niestety podawane przez producentów rozdzielczości zwykle nie odpowiadają rzeczywistości... :naughty:
jahho
Nowicjusz

18 Lip 2014, 16:09

unikaj sprzętów noname typu HD DVR czy Car Recorder bo to najniższa półka. To samo GoClever i setki innych wynalazków. Średnia półka to Prestigio, Mio. Najwyższa to Dod, BlackVue, FineVu.

Najwyższa półka to także TrueCam A5 - rejestrator jazdy, którego sam używam. Nagrywa w Full HD w rozdzielczości nieinterpolowanej 1080p i oferuje sporo ciekawych funkcji... W zestawie podstawowym masz GPS, funkcję nieprzerwanego nagrywania (gdy ją włączysz, nie ma możliwości zapełnienia karty pamięci - nadpisywane są najstarsze nagrania przez nowsze), funkcję automatycznego zabezpieczania plików przy kolizji oraz ręcznego zabezpieczania, gdy chcesz zachować jakieś cenne nagranie i uniknąć nadpisania. Wszystko rozwiązane jest w tej kamerce w bardzo funkcjonalny sposób - nie trzeba przeszukiwać menu, a funkcje są dostępne poprzez wciśnięcie pojedynczych przycisków na obudowie.
Kamera ma wyświetlacz LCD, wysokiej jakości obiektyw, zainstalowany czujnik ruchu, łatwo się ją umieszcza w samochodzie (specjalny uchwyt) - więcej znajdziesz też tutaj: http://www.truecam.pl/zawartosc-zestawo ... ecam-a5-2/.
Mar1986
Nowicjusz

Auto: Fiat Linea Dynamic

20 Paź 2014, 19:37

Witam!
Zastanawiam się nad kupnem nowego wideorejestratora. Kupiłem kiedyś już jakiś szajs na allegro, tym razem wolę zainwestować w coś lepszego.
Widziałem wiele opinii o tym wideorejestratorze http://www.ferguson-digital.eu/pl/rejestratory-samochodowe/464-ferguson-eye-drive-shd100.html.
Szukam kamerki samochodowej takiej mniej więcej jak ta, czyli z polskim menu, z funkcją WDR (wide dynamic range) i obowiązkowo z hdmi. Ta mi się też podoba dlatego, że ma dość duży wyświetlacz, 2,7 cala.
W związku z tym chciałem zapytać czy ktoś z Was ma już taki sprzęt i czy jest zadowolony? Czy jakość jest tak dobra?
marcin982006
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 06 2005
Auto: Citroen C5
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002