Wybuch tylnej szyby

25 Lis 2022, 21:11

Witam, mam pytanie
Siedziałem sobie w aucie na parkingu, nagle usłyszałem głośny huk, pierwsze co pomyślałem to że może ktoś się we mnie wpie****, ale jednak nie. Wyskoczyłem z auta i zobaczyłem, że cała szyba popękana w drobny mak, pająk na całą szybę.
Co może być przyczyną?
Po bokach, rogach szyby odleciały większe kawałki szyby
Czy może to być przez to, że klej puścił?
A może przez podgrzewanie tej szyby?
levik
Nowicjusz

25 Lis 2022, 21:30

Sama z siebie nie pękła to jest pewne, coś/ktoś się przyczynił
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Lis 2022, 10:22

Były z tyłu jakieś drzewa, coś nad samochodem? Może jakaś ulica... Generalnie tak jak napisał @Kao ale zdarzają się różne sytuacje. Mi kiedyś szyba poszła podczas wolnej jazdy 20-30km/h i jedyne co mogło być wtedy przyczyną to spadające żołędzie z drzew które były przy granicy drogi.

Stojąc blisko drogi mógł dolecieć jakiś nawet nie duży kamień który wyskoczył z pod koła innego samochodu, wiem mało realne ale takie rzeczy zdarzają się. Inna sprawa że mogła tu być ingerencja osób trzecich ale to ciężko stwierdzić chyba że znajdziesz coś podejrzanego.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy zawsze trzeba kupować nowy akumulator?
    Zimny, mroźny poranek. Twój samochód pokryty lodem po minusowej temperaturze w nocy. Wsiadasz, chcesz jak najszybciej go odpalić i rozgrzać. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce silnik jednak ani drgnie. Akumulator ...