WYCENA NAPRAW

06 Sty 2008, 22:55

witam!
musze oddac samochod (UNU)do mechanika a nie wiem jakies kwoty sie spodziewac z ust mechanika...musze zmienic rozrzad czyli napinacz i pasek, swiece z czego swiece juz mam czyli sama wymiana i uszczelki a pierwszorzednie pod głowica... no i jakies tam zabiegi kosmetyczne ale to juz mało wazne...czy ktos mi powie ile to moze kosztowac?
zuchos20
Początkujący
Awatar użytkownika

• 07 Sty 2008, 15:50

Wszystko zalezy od warsztatu i od tego,czy części kupisz sobie sam,czy kupisz z warsztatu.Porównaj ceny w sklepie,podjedz do mechanika i zapytaj ile chce za wymianę rozrządu i uszczelki i zapytaj ile cię wyniosą cześci.
    Cenę przemyśl też z tym,że jak na warsztacie to wszystko wymienisz,to w razie awarii,masz prawo reklamacji albo części albo robocizny.JAk ci np. walnie rozrząd,to nie wiadomo czyja to wina - czy mechanik coś źle poskładał,czy część była wadliwa.A tak sprawa jest prosta - mechanik sobie sam sprawdzi,czyja to wina - jak materiału,to odda do reklamacji,a jak jego,to wiadomo...
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

08 Sty 2008, 13:10

na ja rozumiem wszystko....ale chociaz tak mniej wiecej zeby sie jakos mogł przygotowac..no nie wiem 10zl 100zl a moze tysiac:)
    zuchos20
    Początkujący
    Awatar użytkownika

08 Sty 2008, 14:57

no musisz przygotowac gdzies z 300 zł bo nie wiem ile wezmie mechanik za ta usługę :) pozdrawiam
    mati222
    Początkujący

08 Sty 2008, 15:20

około 500zł bo wiem ze sama wymiana uszczeliki pod głowica kosztuje 150zł przynajmniej w moich okolicach gdzie ja mieszkam
    wampir1717
    Aktywny

Miejscowość: NY

08 Sty 2008, 17:58

dzieki bardzo...własnie tak na te 300zl licze....bo jak bedzie chciał tyle za wymiane uszczelki to ładnie podziekuje;) a co moze sie stac jak nie wymienie tej uszczelki?bo jak nic to niech ona tam sobie bedzie jaka jest a jak cos powaznego to lepiej bedzie zrobic...
    zuchos20
    Początkujący
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
      Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
      Co musisz wiedzieć o wymianie oleju?
      Regularna wymiana oleju silnikowego jest niezbędna, by samochód działał sprawnie i nie doszło do awarii silnika. Kierowcom zdarza się zapomnieć o wymianie oleju albo odkładać ją na później – często skutkuje ...

08 Sty 2008, 21:26

Rozrząd w warsztacie kosztuje niecałe 200 zł plus uszczelka głowicy,plus robocizna,to około 300 zł tak jak pisali koledzy.Chyba,że do kompletu dojdzie planowanie głowicy.Wymienić trzeba,ponieważ będzie się ona przepalała dalej.Narazie jest przepalona tylko w tym miejscu,gdzie spaliny przedostają się do układu chłodzenia.Jak przepali się dalej,to ciecz z układu chłodzenia przedostanie się do oleju.Wówczas dojdzie ci do płukania układ smarowania plus wymiana oleju i filtra.Jak przepali się jeszcze dalej,to ciecz chłodząca dostanie się do komory spalania,co może mieć wpływ na uruchamianie zimnego silnika.Tak więc tak czy inaczej wymienić uszczelkę musisz.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

08 Sty 2008, 22:26

Ja powiem tak - przy wymianie uszczelki pod głowicą nie powinno się liczyć wymiany rozrządu . Pasek i tak jest do zdjęcia . Jedynie należy doliczyć koszt części . I tak , bynajmniej u mnie :
    Pasek rozrządu - 25,50
    napinacz - 15,00
    uszczelka głow. - 40,00
    ewtulne planowanie ( a zazwyczaj jest konieczne ) -40,00
    Do tego jakieś inne uszczelki i tego rodzaju szpeje , ok 20,00
    Co czyni kwote ------140,50 za same cząstki.
    Jak by trzeba by było wymienić jeszcze pompe wody do tego trzeba doliczyć
    całe - 70,00
    więc razem - 210,50 :D za same części . Do tego robocizna . Ile ? To zależy od warsztatu !
    I jeszcze jedno . Koszt może wrosnąć i to dużo . Biorąc pod uwage że auto leciwe i czas robi swoje , może okazać się że głowica jest do remontu . Nieszczelne zawory , zeschnięte na kamień uszczelniacze zaworów . Tak że ostateczny koszt naprawy jest ciężko ustalić
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

09 Sty 2008, 14:21

dzieki wam wszystkim bardzo... no uszczelka to musi byc wymieniona bo jak ktos wspomiał bedzie bral płyn z chłodnicy a juz mi bierze wiec nie ma co czekac:(
    zuchos20
    Początkujący
    Awatar użytkownika

15 Sty 2008, 20:13

byłem u mechanika i wycenił na 500zl..czesci 250 i robocizna 250...co o tym sadzicie?
    zuchos20
    Początkujący
    Awatar użytkownika

31 Sty 2008, 13:06

Ludzie bo w poniedziałek oddaje do mechanika i nie wiem czy dobrze robie czy nie:) i tak do niego oddam bo to znajomy znajomego ale jak napiszecie ze tano to chociaz mi sie humor poprawi:)dzieki
    zuchos20
    Początkujący
    Awatar użytkownika

31 Sty 2008, 20:05

Te pięć stówek,to cena w porządku raczej.Części kosztują mniej więcej tak jak jest napisane wyżej.Ceny zależą oczywiście od warsztatu - w jakiej hurtowni się zaopatruje i jaką marżę sobie narzuca.Robocizna też zalezna jest od warsztatu.Tak więc te 500 PLNów można przyjąć z leciutkim przymrużeniem oka.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

01 Lut 2008, 12:58