Wyciagarka ręczna

29 Lip 2011, 16:03

Witam !! Mam pytanie czy jest jakikolwiek sens kupić wyciągarkę ręczna zamiast elektrycznej !!
Czy wyciągarką ręczną jest możliwość wyciągnięcia samochodu z błota itp. Wiem, że ręczne mają mniejszą wytrzymałość ale może wystarczy linkę wymienić na wytrzymalszą ...? Jeżdżąc od niedawna po różnych trasach często się zastanawiam czy "jechać czy ominąć", a jeżdżę sam zakopanie się powoduje dość spory problem!! Elektryczne są dość drogie a narazie bide ;)
Z góry dzięki !!
Pozdrawiam !!
WMG
Może i nie szybko ale za to daleko !!
WMG
Nowicjusz

Miejscowość: k/Gdansk

29 Lip 2011, 18:17

Dobra wyciągarka ręczna też tania nie jest (a byle jakiej lepiej nie brać jeśli chcesz mieć ręce i nogi na swoim miejscu) chociaż na pewnym portalu aukcyjnym można kupić używkę od 300 pln. Waży ze 20 kg i jej użycie do rzeczy lekkich i przyjemnych nie należy :mrgreen: Ale może nie raz tyłek z opresji wyciągnąć. Na początek może się przydać ale jest duża szansa, że po kilkukrotnym użyciu tego sprzętu zaczniesz odkładać na elektryczną :wink: :mrgreen:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

29 Lip 2011, 22:23

Szukałem jakiegoś kompromisu bo na razie bida lecz widzę, że sposobu innego nie ma, trzeba będzie poczekać troszkę i kupić elektryczną wyciągarkę. Ale może bardziej będzie cieszyć jak dłużej poczekam heh ;)
Dzięki za odp...
Pozdrawiam !!
WMG
Nowicjusz

29 Lip 2011, 23:49

Witaj .Podnośnik nazywany HIT-LIFTEM może ułatwić ci życie, działa również w poziomie. Wyciąganie auta z błota jest trochę mozolne ale skuteczne. Kup krótszy z długim jest problem z przewożeniem, a różnica w pracy niewielka.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

30 Lip 2011, 21:20

Hi-lift rzeczywiście jest bardziej uniwersalny bo można samochód podnieść, podłożyć albo podsypać coś pod koła tylko trzeba mieć za co podnieść bo można wyrwać próg, zderzak albo zniszczyć felgę. Oczywiście można też wyciągnąć wklejone autko tyle, ze trwa to całą wieczność :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

30 Lip 2011, 23:59

Dobra taśma do felg i zaczepów ,można obyć się bez wzmacnianych progów i zderzaków. Obowiązkowo podkładka pod lewar ,u mnie deska 50/50 cm i trapy. Jeżdżę sam najczęściej po żwirowniach niema do czego się zaczepić.
Swoją drogą przyroda zweryfikowała mi progi właśnie montuje takie z 4 mm blachy.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

31 Lip 2011, 09:32

Spróbuję dzięki za odpowiedzi !! to faktycznie ciekawy pomysł, i ma zastosowanie tam gdzie nie ma pod co się podczepić tak jak kolega piotr R napisał np. żwirownie ;)
Pozdrawiam !!
WMG
WMG
Nowicjusz

01 Sie 2011, 21:19

Hi lift ma tą zaletę że można również z niego zrzucić auto np. z kolein itp. Ja mam 60" czyli długiego i nie ma problemu z przewożeniem w K260
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel

02 Sie 2011, 02:33

wyciąganie wklejonego auta krótkim liftem :mrgreen: chyba was bozia opuściła :mrgreen:
kupowanie lifta ma sens jak się ma auto przygotowane (progi zderzaki) sam lift to sprawa groszowa (far-jacki kosztują teraz poniżej 200PLNów) natomiast przygotowanie auta do zabawy liftem to już gruba kasa, kombinacje wcześniej czy później kończą się dziurą w progu/drzwiach, w skrajnych wypadkach wyrwaniem chłodnicy :mrgreen:

ogólnie do wyciągania auta dobry tirfor nie jest zły, 10m liny do tego jakieś taśmy i co najmniej 1 dobry zaczep w aucie i jakoś bedzie, dawniej tylko tak się auta targało :mrgreen: teraz w niektórych klasach też się używa jak nie ma opcji wyciągarki elektrycznej/mechanicznej,
oczywiście ma wady, ciężki, nieporęczny, trzeba o niego dbać, ale ma jedną zaletę, do póki pilot ma siłe to działa :mrgreen: a to że nie ma drzewa to nie oznacza że się nie ma do czego przypiąć :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

02 Sie 2011, 12:20

I tutaj elektryk i mechanik mają przewagę nad tirforem, niestety pilot rozładowuje się szybciej niż kończy się na stałe prąd lub paliwo :mrgreen:
Jogi4x4
Stały forumowicz

02 Sie 2011, 16:11

elektryka łatwo zagotować, mechanika zmielić
przykład miałem w zeszły weekend na czysto turystycznym wyjeździe zmielone 2 mechaniki :mrgreen:
a tylko w 2 autach były wyciągarki, na szczęście jeden się dało zreanimować dość szybko bo bida by była straszna :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

02 Sie 2011, 16:19

No tak ale pilota łatwiej wykończyć :mrgreen:
A tak właśnie jak robiłby Warn "grzechotnik" w Patrolu jako tylna winda?
Jogi4x4
Stały forumowicz

02 Sie 2011, 17:07

Tirfor to chyba to o co mi chodziło Wielkie Dzięki, cena odpowiednia i jak przejrzałem neta działa !!
DZIĘKI !!
Pozdr!!
Oby w dzieciach Wam wynagrodzono .. ;)
WMG
Nowicjusz

16 Kwi 2017, 19:10

Zdecydowanie elektryczna. Fajne ceny teraz mają na dragonwinch.com Ręcznej nie polecam bo się więcej namęczysz niż to wszystko warte a tutaj nie wiele dołożysz i masz na lata :)
piegus
Początkujący

Auto: fiat

25 Lut 2020, 20:28

Fajne wyciągarki to produkuje Powerwinch. W dobrej cenie i o niezłych parametrach. Chociaż teraz to raczej należałoby szukać pod nazwą Kangaroowinch, bo zmienili nazwę.
JacekBrzez
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 10 2001
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Ford Fiesta
Paliwo: Benzyna