Wycie i lekkie bicie przód E46

22 Wrz 2023, 20:35

Cześć, mam BMW E46 320d i ostatnio zaczęło mi coś wyć ewidentnie z prawej strony z przodu, przy wyższej prędkości było takie jakby bicie i przy hamowaniu było słychać to głośniej. Wymieniłem oba łożyska z piastami, problem został, zmieniłem klocki i tarcze na nowe i dalej to samo. Powierzchnia łożyska dokładnie wyczyszczona, pod tarcze również. Nie wiem co jeszcze może być przyczyną. Dodam, że założone są felgi z pierścieniami centrującymi jeśli to ma jakiś wpływ (chociaż gdyby to było od tego to wystąpiło by wcześniej moim zdaniem)
Ciastek140
Początkujący

• 24 Wrz 2023, 17:56

sprawdzić felgi czy proste,
    sprawdzić opony czy nie wyząbkowane i czy nie mają bicia
    sprawdzić piasty i tarcze czy nie mają bicia

to tutaj musi być gdzieś przyczyna
    toyman40
    Stały forumowicz

25 Wrz 2023, 08:00

Jak wyżej.

Dodam tylko, że kiedyś walczyłem z biciem, wulkanizator powiedział że opony OK więc się zaczęła wymiana tarcz, zawieszenia itp. Problem dalej był. Pojechałem do innego wulkanizatora i od razu stwierdził, że opona na śmietnik :ok:
    galakty
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed I
    Silnik: 1.6 CRDi 115/130
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007

11 Paź 2023, 17:32

U mnie też chcąc nie chcąc okazały się winne koła, więc temat rozwiązany. Dziękuje za pomocne odpowiedzi
    Ciastek140
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wodorowa Toyota Mirai we flocie ADAC
      Niemiecki automobilklub ADAC powiększył swoją flotę o wodorowo-elektryczną Toyotę Mirai. Sedan zasilany ogniwami paliwowymi będzie na co dzień używany przez pracowników klubu w północnej Bawarii. Samochód ...