"Wycie/szumienie" silnika, ciężko wchodzą biegi na zimnym silniku

27 Lut 2019, 16:43

Cześć,

Coś trapi mojego kropka i może ktoś z forumowiczów coś poradzi :) Pacjent to GP 1.4 8V 05.r, nalatane około 175tys. Użytkuje ten samochód już dobre pół roku i poczciwie się sprawuje. Jednakże ostatnio trapią mnie dwa problemy. Pierwszym z nich są dość ciężko wchodzące biegi (a szczególnie 1 i 2). Na zimnym silniku żeby wrzucić dwójkę trzeba się toczyć około 10km/h inaczej trzeba ją wrzucać siłą, o 1 biegu nie ma nawet co dyskutować. Samochód musi stać nieruchomo, bo inaczej 1 nie ma szans wejść. Dodatkowo czuć wyraźnie po puszczeniu gazu i schodzeniu z obrotów takie chwilowe szarpnięcia. Po zagrzaniu silnika jest dużo lepiej (2 już jako tako, ale 1 nadal ciężkawo) natomiast nie uważam że działa to w sposób satysfakcjonujący :( Nie wiem kiedy ostatnio było wymieniane sprzęgło oraz olej w skrzyni (o ile w ogóle były wymieniane). Drugim problemem jest dość głośno pracujący silnik. Dźwięk nie przypomina takiego charakterystycznego mruczenia dla silnika tylko bardziej "wycie". W przedziale 2.3k - 2.5k obrotów niezależnie od biegu jest ono najbardziej słyszalne. Nie jestem w stanie od środka stwierdzić dokładnie ale boję się że dochodzi z okolic sprzęgła/skrzyni. Po wysprzęgleniu wycie ustaje i jest dużo lepiej. Jadąc 90km/h przy licznikowych 3k obrotów muszę mieć radio na około 15-17 vol żeby jako tako nie słyszeć silnika. Na 90% są urwane dwie szpilki na kolektorze wydechowym. Czy dźwięk może być tak zmodulowany poprzez nieszczelny kolektor? W samochodzie ostatnio wymieniany termostat, świece, łożysko klimy oraz napinacz paska klinowego (jeśli to coś ma do rzeczy). Pozdrawiam i proszę o pomoc.
maki1234
Nowicjusz

• 28 Lut 2019, 23:37

maki1234 napisał(a):GP 1.4 8V
    Masz na myśli Fiata Grande Punto? Na przyszłość warto pisać całe nazwy żebyśmy nie musieli się domyślać o co chodzi.

Opisane problemy wskazują na łożysko oporowe w skrzyni biegów i myślę że to może być najbardziej prawdopodobna przyczyna twoich problemów a na drugim miejscu stary olej w skrzyni.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Mała historia znaków drogowych
      Czy wiecie, że na samym początku, ponad sto lat temu, kiedy to Polska odzyskała niepodległość, wprowadzono pierwsze znaki drogowe. Było ich aż... sześć W latach 30 wprowadzono kolejne 6 znaków : Przed pierwszą wojną ...