Wycięcie tłumika środkowego i końcowego Skoda Octavia

31 Maj 2021, 22:10

Witam mam takie pytanie mam Skodę Octavię 1 generacji z silnikiem 1.6 102 km i zastanawiam się jak tu by trochę zwiększyć głośność wydechu i tak myślałem czy jakby wyciąć tłumik środkowy i końcowy ale zostawić katalizator to czy wydech był by bardzo głośny czy nie bendzie dużej różnicy.
Albo ostatnio też widziałem w internecie taką elektryczną przepustnicę wydechu może było by lepsze rozwiązanie ?
Karol12342
Nowicjusz

01 Cze 2021, 07:52

Karol12342 napisał(a):Witam mam takie pytanie mam Skodę Octavię 1 generacji z silnikiem 1.6 102 km i zastanawiam się jak tu by trochę zwiększyć głośność wydechu i tak myślałem czy jakby wyciąć tłumik środkowy i końcowy ale zostawić katalizator to czy wydech był by bardzo głośny czy nie bendzie dużej różnicy.
Albo ostatnio też widziałem w internecie taką elektryczną przepustnicę wydechu może było by lepsze rozwiązanie ?

Ale o co Ci chodzi ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

01 Cze 2021, 08:25

No chciałem trochę zwiększyć głośność wydechu żeby lepiej brzmiał i moje pytanie brzmi czy po wycięciu środkowego i końcowego tłumika będzie dużo głośniejszy czy nie zmieni to za dużo
Karol12342
Nowicjusz

01 Cze 2021, 08:52

Będzie głośniej ale na tyle że nie będzie dało się użytkować.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Cze 2021, 08:54

Karol12342 napisał(a):No chciałem trochę zwiększyć głośność wydechu żeby lepiej brzmiał i moje pytanie brzmi czy po wycięciu środkowego i końcowego tłumika będzie dużo głośniejszy czy nie zmieni to za dużo

Sam nie kombinuj, kup dedykowaną tylną puchę i tyle. Jak zaczniesz coś dłubać to masz 99% szans że skończy się tak jak Kao napisał.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

01 Cze 2021, 08:55

Kao napisał(a):Będzie głośniej ale na tyle że nie będzie dało się użytkować.
Dokładnie, do tego w środku przy dłuższej jeździe ze stałą prędkością będzie głośniej co będzie męczące. Chcesz zmienić lekko dźwięk to jedyne wyście to wymiana tłumika końcowego na inny taki który będzie wydawał bardziej "sportowy" dźwięk :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX L to naziemna klasa biznes dla całej rodziny
    Kto pamięta jeszcze, jak lata się samolotem? Piloci z pewnością, ale spójrzmy na sytuację oczami pasażerów. Liczba rejsowych lotów jest w obecnej sytuacji minimalna, a wiele osób tęskni za podróżami, ...

01 Cze 2021, 20:34

A może ktoś ma jakiś tłumik sportowy do tego samochodu który dosyć sporo zmieni brzmienie
Karol12342
Nowicjusz

01 Cze 2021, 21:21

Czy taki tłumik pod głośni wydech czy szukać innego
[link do oferty na Allegro wygasł]
Karol12342
Nowicjusz

01 Cze 2021, 21:26

Ja tylko chciałbym zauważyć, że "pogłaśnianie" wydechu w normalnym aucie ze słabym silnikiem to dość kontrowersyjny pomysł :wink: jeździ u mnie na osiedlu takich dwóch, jeden Vectrą C, drugi Mondeo mk4 i myślą, że są fajni.
Powstaje pytanie po co? Ani nie będzie to dobrze brzmiało, ani nie przybędzie mocy (no chyba, że subiektywnie), ani drogowego szacunku nie wzbudzi. Jeśli już chcesz głośno, wywierć sobie przysłowiową dziurę w tłumiku. Efekt ten sam, ale przynajmniej bezkosztowo :ok:
Ostatnio edytowany przez mike, 01 Cze 2021, 21:27, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Uzupełnienie info
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Cze 2021, 13:43

@mike ma rację nie możesz szukać głośnego wydechu bo to nie o to chodzi. Tu trzeba znaleźć coś takiego co zmieni brzmienie ale nie tak żeby wszyscy w okolicy słyszeli że jedziesz bo to się dobrze nie kojarzy. Wydech ma brzmieć bardziej rasowo co nie znaczy głośno. Przy małych pojemnościach jest to ciężkie do osiągnięcia.

Poza tym pamiętaj że za zagłośny wydech można stracić DR.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35