Wyciek oleju silnikowego Passat B5 1.9TDI 90KM AHU

29 Cze 2011, 20:16

witam:)Posiadam PassataB5 1.9TDI 90km silnik AHU.I mam problem bo wymieniłem uszczelkę pod misę i pod klawiaturę zaworów i nie wiem skąnd może jeszcze cieknąc:(Proszę pomóscie.
Karma1107
Nowicjusz

Auto: VW PASSAT B5 1.9TDI 90KM

29 Cze 2011, 20:21

Karma1107 napisał(a):mam problem bo wymieniłem uszczelkę pod misę i pod klawiaturę zaworów i nie wiem skąnd może jeszcze cieknąc:(

Bądz pewny ze będziesz miał tak dlugo ten problem dopoki nie umyjesz porzadnie silnika.Cięzko jest zdiagnozować lub zlokalizowac wyciek z silnika kiedy jest on zanieczyszczony wyciekami oleju...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

30 Cze 2011, 18:55

no witam po wymianie uszczelek umyłem silnik ale cały olej znajduje się od strony pompy wrtyskowej i koło filtra oleju.Mechanik muwił ze prawdopodobnie może cieknąc z odmy czy to prawda?Bo ja tak podejrzewam że spod bagnetu.Czekam na odpowiec.
Karma1107
Nowicjusz

30 Cze 2011, 19:39

Karma1107 napisał(a):.Mechanik muwił ze prawdopodobnie może cieknąc z odmy czy to prawda?

Oczywiscie ze tego nie mozna wykluczyc.Jeszcze jedna sprawa:czy masz zdemontowane osłony plastikowe silnika... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

03 Lip 2011, 13:39

Jak olej idzie odma, to bedziesz mial olej w filtrze powietrza, chyba ze wezyk jest albo dziurawy, albo ktos go celowo zdjal, zeby olej filtru nie zawalal.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

04 Lip 2011, 18:08

no witam mam dobra wiadomość:) wyciek został naprawiony.Był peknięnty przewód od odmy i stego wyciekał olej.Teraz jest wszędzie suchutko:)
Karma1107
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, nie bądź drogowym recydywistą
    Ryzykowne zachowania użytkowników dróg mają negatywny wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego i powodują wypadki ze skutkiem śmiertelnym. Jednak wciąż się zdarzają, często świadomie popełniane wielokrotnie. ...

04 Lip 2011, 19:52

masz duze przedmuchy i wywala olej a olej z tamtad nie powinien sie lac odkrec korek na uruchomionym silniku korek wlewu oleju i połuz na otwór jezeli jest ok korek nie spadnie a jezeli korek spadnie silnik do naprawy pierścionki
ochroniarz02
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

05 Lip 2011, 05:39

Nie przesadzaj, korkiem w kazdym samochodzie ktory ma jakis przebieg bedzie dmuchalo, wazne zeby nie dmuchalo bagnetem, oraz zeby jakso masakrycznie nie chlapal olejem z korka, czy zeby z niego spaliny nie lecialy, powietrze to ok, o ile sie da korek zakrecic na odpalonym motorze. A lecacy olej odma w duzych ilosciach to sa pierscienie do wymiany najszybciej.

No i jak duzo oleju idzie ci odma, to przy "sprawnym" wezyku, sobie filtr powietrza bedziesz zawalal olejem. Czasami nawet celowo ludzie odlaczaja ten wezyk, badz robia dziure np w filtrze powietrza zeby ten olej ktory sie tam gromadzi wyciekal a nie filtr zalewal, to troche nie ekologiczne rozwiazanie i lepiej usunac przyczyne tego ze idzie olej odma w duzych ilosciach, niz takie pseudo rozwiazania stosowac.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

10 Sie 2011, 17:00

Witam mam problem posiadam PassatB5 1.9TDI 90kmAHU.Wyjoł mi mechanik pompe wtryskowa bo była nawalona pompka zasilajaca i cieszko palił.Pompisz mi ja naprawił i jak pszyszło ja załozyc to on niechce wogule zagadac.Ftryski sa nowe filtry ruwniesz.Komputer niepokjazuje zadnych błenduw.I mam prozibe czy to sie robi jakos komputerowo zeby znalesc mu poczontek wtysku bo on niechce za gadac.kreci kerci i kreci i pokazuje dym na biało.Moze wie ktos jak znalesc mu począntek wtrysku.Prosze pomuscie bo autko jest mi potrzebne.????:(((
Karma1107
Nowicjusz

10 Sie 2011, 17:46

Karma1107 napisał(a):mechanik

Coś nie rozumię...Mechanik wymontował pompę wtryskową i po załozeniu nie potrafi uruchomić sam.Czy to aby MECHANIK czy wymieniacz części... :?: :?:
Karma1107 napisał(a):Prosze pomuscie bo autko jest mi potrzebne.????:(((
Myślę ze będziesz musial udać się faktycznie do mechanika i niech Ci to zrobi sam lub udostępni z autodaty schemat ustawienia zapłonu...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

10 Sie 2011, 17:56

a mozesz mi powiedziec jak jest zły kant wtrysku to zapali?A mechanik to jest muj Brart tylko on siedzi przy autach cierzarowych.ale jak zobaczył co sie dzieje to zgłupoiał.A gdzie moge dostac schemat autodaty ustawienia zapłonu?Czekam na odpowiec
Karma1107
Nowicjusz

10 Sie 2011, 20:50

Karma1107 napisał(a):a mozesz mi powiedziec jak jest zły kant wtrysku to zapali?A mechanik to jest muj Brart tylko on siedzi przy autach cierzarowych.ale jak zobaczył co sie dzieje to zgłupoiał.A gdzie moge dostac schemat autodaty ustawienia zapłonu?Czekam na odpowiec

ustawic rozrzad na znakach tzn wał z tyłu na gpm (dziura w obudowie skrzyni)
walek za pomoca klucz wplskiego np 10(z tyłu walka trzeba sciagnac pokrywe zaworow)
pompe blokuje sie trzpieniem od przodu pompy np duzym wiertlem ,
po tym ustawieniu rozrzadu (jestes w tedy pewny ze rozrzad jest zlozony poprawnie)
poluzowujesz 3bodajrze srubki na 13kluczyk na kole pompy wtryskowej regulacja nastepuje jak srodkowa sruba krecisz w lewo lub prawo :) popusc przekrec w prawo pompa dokrec 3srubki :) wyciag blokady i sprobuj pyrkac :) jesli bedzie gorzej popusc jeszcze raz 3 srubki tylko ze tym razem przekrec pompa w lewo (bez blokad nie ma potrzeby )

jak by sie udało Ci zapalic w ten sposob musisz podjechac do warszatu z autem i ustawic na kompie zaplon (te trzy srubki do tego naleza ) kompem musisz to sprawic aby silnik nie "rechoczał"ze tak powiem albo nie dymił :)

życzę powodzenia :wink:
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

16 Wrz 2011, 18:43

Witam mam pytanko mam zamiar kupić Toyote Corola z rocznika 2000 silnik 1.9D(zwykły dizelek).Poj jest po pierwszym włascicelu i ma przejechane 160tys km.Bardzo proszę o opinię tego Auta.
Czekam i Pozdrawiam.BARDZO WARZNE.
Karma1107
Nowicjusz