Wyciek oleju

29 Mar 2018, 20:34

Od dawna ciekł mi olej, dziś wyczyściłem wszystko i zaobserwowałem skąd się wydobywa. Na zdjęciu po lewej wszystko jest wyczyszczone, a po prawej stan po jednej jeździe (kilka godzin później).
Kropla oleju pojawiła się pod spodem silnika, w miejscu gdzie jest czerwony tekst (tuż pod nim).
Co to może być?
Jest to benzyna
kamil352
Nowicjusz

Zdjęcia: 7
Auto: Renault Clio

29 Mar 2018, 20:57

Zacznij od wymiany uszczelki pokrywy zaworów
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

30 Mar 2018, 12:27

Racja, zobacz czy nie poci się nigdzie przy pokrywie zaworów.
gber44

04 Kwi 2018, 13:07

Zdjąłem kolektor ssący i okazuje się że jest jeszcze jedna usterka związana z olejem (może powiązana z tym wyciekiem). Na pokrywie zaworów, na dnie tego wgłębienia jest olej.

Zrobiłem kilka zdjęć, żeby było wiadomo o który dokładnie element mi chodzi. Ostatnie zdjęcie pokazuje gdzie jest olej na pokrywie zaworów.

Wyciek oleju

Wyciek oleju

Wyciek oleju

Samej pokrywy zaworów jeszcze nie zdejmowałem. Być może usunięcie tego problemu rozwiąże ten drugi.
kamil352
Nowicjusz

Zdjęcia: 7
Auto: Renault Clio
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Elektryfikacja według Toyoty
    Toyota pracuje nad zelektryfikowanymi samochodami od 25 lat. Pierwszym efektem tych prac była hybrydowa Toyota Prius, która trafiła do seryjnej produkcji 22 lata temu. Japończycy zajmowali się samochodami elektrycznymi, ...