Wyciek płynu chłodniczego - jak zlokalizować miejsce?

08 Mar 2022, 15:51

Witam ,posiadam Skodę Octavię 1 2.0 benzyna.
Problem polega na tym iz na kontroli pojazdów wykryli na podwoziu płyn chłodniczy, w ten sam dzien przejechałem pare km (ok.80), poziom płynu lekko się obniżył, pod maska mokro mniej więcej kolo plynu hamulcowego na tym gumowych przewodach + wydobywal sie dym moze nie tyle co dym co para bezbarwna, silnik suchy, chodzil normalnie, nie słychać zgrzytania od pompy, na wlewie oleju nie ma majonezu, temperatura w miejscu 90 stopni jak zawsze, ktos wie co moze byc przyczyną? I pytanie czy moge jescze cos przejechać z tym stanem czy od razu lawete
Baakoma
Nowicjusz

08 Mar 2022, 16:12

Baakoma napisał(a):pod maska mokro mniej więcej kolo plynu hamulcowego na tym gumowych przewodach + wydobywal sie dym moze nie tyle co dym co para bezbarwna
No to chyba zlokalizowaleś wyciek? Przyjrzyj się na złącza węży czy gdzieś tam nie cieknie lub czy któryś z nich nie jest pęknięty.

Masz instalację gazową?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Mar 2022, 16:17

Zlokalizować nie zlokalizowalem,mechanikiem nie jestem, po prostu widziałem mniej więcej gdzie jest mokro i skad leci para, tak mam gaz niestety wyregulowany
Baakoma
Nowicjusz

08 Mar 2022, 16:18

Oraz czy moge niz przejechać ok.80km, musze jakoś dojechać do pracy stad pytanie
Baakoma
Nowicjusz

08 Mar 2022, 17:14

Nie musisz być mechanikiem żeby spojrzeć na węże i sprawdzić gdzie jest mokro. Można je wytrzeć włączyć silnik i przyjrzeć się czy nie pojawia się ponownie płyn chłodzenia w tych okolicach.

Jeżeli jest wyciek a masz instalację gazową to jest duża szansa że gdzieś na łączeniach (trójnikach) które były dodawane do układu w celu chłodzenia parownika od gazu.

Baakoma napisał(a):czy moge niz przejechać ok.80km, musze jakoś dojechać do pracy stad pytanie
Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi bo nie wiemy czy to cieknie tylko gdzieś na złączach czy to jakaś poważniejsza sprawa. Jeżeli silnik pracuje równo nie dymi, olej w silniku jest klarowny to możesz spróbować tak jechać ale musisz obserwować wskazówkę temperatury. Jeżeli wychyli się delikatnie ponad normę musisz szybko się zatrzymać i sprawdzić poziom płynu który musisz mieć ze sobą również w zapasie na ewentualne dolanie go.

Pamiętaj, że przegrzać silnik nie jest wcale trudno jak układ chłodzenia niedomaga.
Rokiko
Forumowicz VIP

08 Mar 2022, 17:21

Ale gaz jest wyłączony niesprawny i nie używany
Baakoma
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Volkswagen Polo R WRC - premiera w Monaco
    Od 2013 roku, począwszy od legendarnego Rajdu Monte Carlo (15 – 20 stycznia), Volkswagen będzie brał udział w Rajdowych Mistrzostwach Świata FIA (WRC). W sobotę 8 grudnia, przed 250 zaproszonymi gośćmi i dziennikarzami ...

08 Mar 2022, 17:43

Baakoma napisał(a):Ale gaz jest wyłączony niesprawny i nie używany
No ale parownik jest cały czas podłączony w obiegu chłodzenia. Nagrzewa się z silnikiem i razem z nim stygnie. To że go nie używasz ok ale on dalej jest podłączony chyba że go ktoś ręcznie usunął i przywrócił obieg cieczy z przed założenie LPG.
Rokiko
Forumowicz VIP

08 Mar 2022, 18:14

Nikt nic nie odłączał, czyli co on pobiera nadal plyn chłodzenia i moze byc wyciek ba na przewodach?
Baakoma
Nowicjusz

08 Mar 2022, 18:46

On nie pobiera płynu tylko płyn krąży w większym obiegu jak jest instalacja LPG więc jest więcej możliwości na ewentualne nieszczelności.

Może być na ty wężykach łączących układ chłodzenia z reduktorem. Trzeba pójść do samochodu i przyjrzeć się dokładnie gdzie się poci itd.
Rokiko
Forumowicz VIP

08 Mar 2022, 19:17

Będziesz dostępny ok .23? Byłbym wtedy przy aucie, porobilbym zdjęcia
Baakoma
Nowicjusz

09 Mar 2022, 00:13

Jestem z doskoku ale zdjęcia możesz zrobić i wrzucić. Na pewno będzie łatwiej pomóc ale to i tak nie zastąpi sprawdzenia przez Ciebie tych węży układu chłodzenia o których pisałem.
Rokiko
Forumowicz VIP

09 Mar 2022, 01:25

Sprawdziłem, po pierwsze slychac klikanie kolo zbiornika chłodnicy, po 2 z wydechu kapie coś po 3 masz nizej zdjecie skad wysobywa sie para, dzieje sie tak tylko na rozgrzanym silniku, zrobiłem pare kolek wokół domu, temperatura minusowa wiec pewnie wydech zimny stad te skraplanie mi sie wydaje
Baakoma
Nowicjusz

09 Mar 2022, 11:38

Para pojawia się jak płyn pewnie kapie na rozgrzany wydech i od razu odparowuje ze względu na jego wysoką temperaturę.

Sprawdź miejsca które zaznaczyłem Ci strzałką.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Musisz posprawdzać czy te węże i pozostałe których nie widać nie są mokre. Dodatkowo trzeba sprawdzić te które idą z komory silnika do kabiny samochodu do nagrzewnicy.
Widać ze na dole jest mokro więc wyciek musi być spory, a to powinno ułatwić miejsce przecieku.
Rokiko
Forumowicz VIP