Wyciek płynu chłodzącego z silnika

24 Gru 2008, 13:36

Witam świątecznie,
Wczoraj podczas jazdy zauważyłem że wskazówka temp. silnika osiąga maksymalny poziom więc natychmiast zatrzymałem samochód, okazało się że w zbiorniku wyrównawczym brak jest płynu chłodzącego. Po chwili kiedy silnik trochę ostygł uzupełniłem płyn chłodzący i delikatnie udałem się do domu w miedzy czasie po ok 4-5 km sytuacja się powtórzyła ale już pod samym blokiem więc po prostu zaparkowałem i już nic nie robiłem ponieważ było ciemno. Dzisiaj rano zbadałem sytuację i się okazało że w zbiorniku wyrównawczy poniżej min. w chłodnicy pusto, natomiast pod samochodem jak i cześć silnika jest mokro. W momencie kiedy wlewam płyn do chłodnicy zaczyna on powolutku wyciekać z silnika w okolicy rozrządu. Mam więc pytanie czy to może być uszczelka pod głowicą?? Dodam tylko że nie ma śladów płynu w oleju samochód odpala na zimnym od kopa spaliny czyste bez oznak dymienia. Dodam tylko że samochód to Toyota Carina E
pablo
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
  • 24 Gru 2008, 20:11

Uszczelka nie, prędzej dziura w korku, nie wiem dokładnie jak to się nazywa, ale w bloku silnika i głowicy są takie korki, które czasem potrafią przerdzewieć miałem podobną sytuacji w audi
    bols
    Nowicjusz

24 Gru 2008, 20:56

hmmm
    a moze poprostu
    wąż gdzie jest dziurawy i spierdziela płyn
    Dawido
    Nowicjusz

25 Gru 2008, 10:57

Wąż raczej odpada, widać że to wyciek z głowicy gdzieś w okolicach uszczelki, tylko jeśli ona by była uszkodzona to czemu nie ma typowych objaw (no poza ubytkiem płynu)
    pablo
    Nowicjusz

26 Gru 2008, 01:36

Może ona być przepalona od strony zewnętrznej.Jakby była przepalona od wewnętrznej,to wtedy byłyby klasyczne objawy,bo płyn przedostawałby się do komory spalania.Ale zanim zabierzeszsięza wymianę uszczelki sprawdz dokładnie skąd jest wyciek.Może to być pęknięta głowica.Nie dolewałeś czasami kiedyś płynu do zbiorniczka na ciepłym silniku?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

26 Gru 2008, 09:49

a możne pompka wodna ci padła napisz jakie masz samochod
    Suzuki Jimny
    Mitsubishi Outlander
    Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
    macpaw5
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

26 Gru 2008, 11:31

kolego macpaw,na koncu postu jest napisane Toyota Carina E.przegapiłeś
    chicken19
    Zaawansowany

26 Gru 2008, 12:07

A marka samochodu powinna być wpisana w temacie....
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

26 Gru 2008, 13:50

jak sie nie miesza płyn chłodniczy z olejem i nie powstaje typowwa maź na korku to raczej nie będzie to uszczelka... na ogół uszczelki od strony zewnętrznej się nie przepalają chyba że zadziała czynnik zewnetrzny. predzej bym obstawiał pąpe wody która mogła sie poprostu zatrzec... najgożej jak pąpa wody jest napędzana poprzez pasek rozrządu.
    samochody są jak kobiety tylko jeszcze lepsze...
    Mechanik-z-Lasu
    Nowicjusz

Miejscowość: LAS/Oświęcim/Zator

26 Gru 2008, 18:23

kolego- chicken19- nie przegapiłem chodziło mi czy silnik benzynowy czy diesla - ponieważ jeden ma pompkę wodna napędzana od paska rozrządu a drugi od paska alternatora - wiec czas naprawy i koszty są inne
    Suzuki Jimny
    Mitsubishi Outlander
    Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
    macpaw5
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

27 Gru 2008, 13:22

Toyota Carina E 2 litry benzyna (gazowana)
    pablo
    Nowicjusz

27 Gru 2008, 13:24

Nie znacie przypadkiem mechanika godnego polecenia w Krakowie. Oddać tak do pierwszego lepszego to trochę obawa, ostatnio sporo się naczytałem o naciągaczach.
    pablo
    Nowicjusz

27 Gru 2008, 14:57

Najpierw dokładnie zlokalizuj skąd ten płyn wycieka - czy spod jakiejś uszczelki,czy jest pęknięty kadłub silnika.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

27 Gru 2008, 16:41

MotoAlbercik napisał(a):Najpierw dokładnie zlokalizuj skąd ten płyn wycieka - czy spod jakiejś uszczelki,czy jest pęknięty kadłub silnika.

Zgodzę się z kolegą, bo może się okazać, że płyn cieknie zupełnie z innego miejsca tylko zacieka po głowicy i wygląda jakby z pod uszczelki, bo szczerze wątpię, że przez uszczelkę głowicy może tak lecieć musiałby być pęknięta
    bols
    Nowicjusz

28 Gru 2008, 17:45

Zlokalizowałem wyciek i zrobiłem fotki tego miejsca, Wyciek płynu chłodzącego z silnika
    może to rozjaśni trochę sprawę
    pablo
    Nowicjusz