Wyciek z pompy wody - winny serwis?

11 Lut 2016, 11:25

Witam. W listopadzie 2014 wymieniałem w swojej Vectrze B pełen rozrząd z pompą wody i rolkami (firmy RUVILLE) w renomowanym gliwickim serwisie samochodowym. 9 miesięcy później uszkodzeniu uległa magistrala wodna, którą wymieniłem na nową w tym samym serwisie. W tym miesiącu wymieniałem uszczelkę pod głowicą, gdyż samochód zaczął już trochę kopcić na biało i czuć było, że pali olej. Wymianę tym razem przeprowadziłem u znajomego mechanika. Stwierdził, że rozrząd jest w bardzo złym stanie - są luzy na rolkach i pęknięciu uległa pompa wody. W całym układzie był jakiś syf, mechanik przypuszcza, że jest spowodowany tym, że wcześniej wspomniany serwis wlał koncentrat płynu chłodniczego wymieszany ze zwykłą wodą (nie demineralizowaną). Syf ten zatkał dziurę w pompie, dlatego teraz z niej nie cieknie. Moje pytanie - czy warto jest się kłócić z serwisem? Rzekomo udzielają 12 miesięcy na części (czy faktycznie RUVILLE daje 12 miesięcy gwarancji, czy więcej?). Poza tym moim zdaniem jest to chore, żeby po ponad roku i 20 tys. km rozrząd był już do wymiany. Czy w najgorszym wypadku jest szansa, aby powołać się na rękojmię (niezgodność z umową), która trwa 2 lata?
akustycznie
Obserwowany

Auto: Opel Vectra B
Silnik: 1.8 16V 116KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

14 Lut 2016, 16:06

Spróbować zawsze można. Pojedz do tego serwisu i powiedz im, że rozrząd po 20 tyś km jest w fatalnym stanie. Zapytaj co z gwarancją części.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fotel samochodowy Toyoty z drukarki 3D
    Fotele samochodowe zazwyczaj nie należą do najwygodniejszych, choć bywają chlubne wyjątki. Producenci mają w tej dziedzinie jeszcze wiele do zrobienia. Dzisiejsze fotele samochodowe konstruowane są z wykorzystaniem dość starych ...
    Citroen C5 III x7 opinie, problemy, usterki, wady, zalety
    Opinia na podstawie własnego auta i własnych doświadczeń z nim związanych Citroen C5 2016 wersja Exclusive sport w wersji nadwozia Tourer napędzany silnikiem 2.0 BlueHDI 180 KM i automatyczną skrzynią biegów o przebiegu ...