Wyciekajacy olej w czym problem?

24 Maj 2006, 21:30

Witam

Mam problem z Oplem Corsą B, pomimo zmiany uszczelki pod pokrywa zaworową, pod miską olejową wciąż ucieka mi olej, ślady oleju są tak w połowie silnika ... czy to wina uszczelki pod głowicą?? czy może jeszcze coś innego...
Pozdrawiam,
Wojtek

• 24 Maj 2006, 22:45

bez oględzin auta trudno postawić diagnoze na odległość :lol:
    Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
    Auto: nie mam

17 Lip 2006, 22:19

Wojtek napisał(a):Witam

Mam problem z Oplem Corsą B, pomimo zmiany uszczelki pod pokrywa zaworową, pod miską olejową wciąż ucieka mi olej, ślady oleju są tak w połowie silnika ... czy to wina uszczelki pod głowicą?? czy może jeszcze coś innego...
    Pozdrawiam,

============Bur========>
    Nie kumam co znaczy :"w polowie silnika" ani z ktorej strony...??

( wprawdzie nigdy nie widzialem Opal Corsa- a juz napewno co i jak on tam ma pod maska)lale czytuje na forumach,ze Ople sa tak tandetnie czy niechlujnie wykonane,iz ich silniki :"biora olej"! ( zle spasowanie elemantow skladowych silnika ( coz robota nemecka- mowi sama za siebie)!
    Ale wyciekac olej moze w innych jeszcze miejscach niz wymienione!W e wszystkich gdzie sa Siemeringi,czy "Oil rings"!

Na przyszlosc mowiac o jakims pojezdzie nalezy przede wszystkim podac jego rok produkcji - co wiele wyjasnia o jego kondycji a zwlaszcza gum i uszczelek - bo 10 lat jest max zywotnoscia kazdej gumy- uszczelki w silniku skrzyni ect!Guma twardnieje utlenia sie,kruszy a tracac swoja elastycznosc -cieknie tamtedy!

Ale dopoki nie wycieka z Siemeringow na wale korb i na Siemeringach walkow rozrzadu- i olej nie dostaje sie na pasek rozrzadu- mozna z tym jedzic!

Ps. jest omal nieprawdopodobne,by olej wydostawal; sie na zewnatrz silnika spod uszczelki pod glowica a nie dostawal sie do wewnatrz silnika wraz z plynem- chociaz w UE...? jesli silnik byl"reperowany" przez jakiegos "mechanika"...i to Nemca lub jego odpowiednik- "pana Felka"???he!he!
    wszystko jest prawdopodobne!
    Takze :'samo wymienienie uszczelki" nie znaczy,iz tamtedy nadal nie bedzie wyciekac. Zalezy od precyzji wykonania tej czynnosci. za duzy lub niewlaciwy moment na srobach dociskajacych pokrywe zaworow czy miske olejowa,jej skrzywienie itp- moze mimmo nowej uszczelki nie byc w pelni szczelnym!
    Wiele silnikow ma takze pod pokrywa zaw, takie polkole z gumy z tylu walka rozrzadu- jesli owa jest juz stara i stwardniala - moze tamtedy wyciekac!

Burus
    Burus
    burus
    Początkujący

Miejscowość: USA
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Convertible - co o nim wiemy?
      Chociaż Lexus ma duże doświadczenie w budowaniu kabrioletów, japońska marka od kilku lat nie oferuje samochodów tego typu. Wygląda jednak na to, że wszystko już wkrótce się zmieni za sprawą Lexusa LC ...