Wyciekający płyn do chłodnic. Przyczyna ?

01 Lip 2008, 14:25

Witam.
Mam od roku Opla Corse c rok 2002 diesel 1,7. Został sprowadzony i na moje nieszczęście miał uszkodzoną głowice. Mechanik zaproponował zrobić szlif głowicy, wymienił uszczelke tą pod głowicą i auto niby było zrobione. Były problemy z ogrzewaniem auta bo zamiast ciepłego powietrza leciało lodowate. Mąż odpowietrzył auto i nawet zaczęło grząc normalnie.
Od miesiąca natomiast ubywa mi w zbiorniku płynu do chłodnic. Musze 2 razy w ciągu dnia uzupełniać płyn. Nawet jak auto stoi kilka godzin to i tak traci płyn. Mechanicy oglądali czy nie ma wycieku i nic nie widać. Sucho. Czy przyczyną może być źle zrobiona głowica ?
Ręce mi opadają. Proszę o informacje.
Pozdrawiam.
Female31
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

01 Lip 2008, 15:18

Są dwa wyjścia - płyn albo wycieka z nieszczelnego układu np. przez pękniętą głowicę,nieszczelną nagrzewnicę,lub jakąś inną nieszczelność w małym obiegu(ponieważ piszesz,że nie ma różnicy,czy silnik pracuje czy nie).Chyba,że jest niesprawny termostat,wówczas wycieku należałoby szukać również w dużym obiegu(chłodnica,węże).Inną przyczyną może być źle splanowana głowica,przepalona pod nią uszczelka z tego powodu lub pęknięta wewnętrznie głowica i płyn chłodzący przedostaje się do komory spalania.Ale wówczas byłyby problemy z uruchomieniem silnika po jego dłuższym postoju,ponieważ płyn chłodniczy zbierałby się w komorach spalania i podczas próby rozruchu silnika mieszałby się z mieszanką paliwowo-powietrzną.No i z rury wydechowej wydobywałyby się białe spaliny(a właściwie para wodna).Najbardziej można by to zauważyć rano).Jest też jeszcze możliwość,że płyn chłodniczy przedostaje się przez tą wypaloną uszczelkę do oleju silnikowego.Wówczas olej miałby kolor kawy z mlekiem.Innych przyczyn nie ma,tak jak nie ma cudów.Więc albo wyciek zewnetrzny albo wewnętrzny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Lip 2008, 08:34

Dzięki za odpowiedź.
Z tego co piszesz to raczej głowica jest ok bo auto odpalam bez problemu. Poza tym olej jest czyściutki. Zreszta jakieś 6 m-cy temu sprawdzana była szczelnosć głowicy i było ok.
Tak sobie mysle, że może jest zepsuty czujnik do pomiaru temperatury
( nie znam fachowej nazwy ) który zbyt późno wysyła sygnał o wysokiej temperaturze do wentylatora i przez to woda wyparowuje. Bo nie ma nigdzie wycieku.
I jeszcze jedno zagadnienie, mianowicie w czasie jazdy opadają wszystkie wskazówki w samochodzie tak jakby auto było zgaszone ale normalnie jedzie. Trwa to nawet do 15 minut po czym wszystko wraca do normy. Auto było podłączone do komputera i nic nie wyszło. Masz pojęcie dlaczego tak sie dzieje ? Z góry dziękuje za informacje.
Female31
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

03 Lip 2008, 13:53

Szczerze ci powiem,że miałem kiedyś taki samochód na warsztacie i trzymałem go 3 dni,bo nie umieliśmy znaleść przyczyny.Objawy były podobne - im większe obroty tym wskazówka paliwa i temperatury schodziły w dół aż do zera.Podmienialiśmy wówczas czujniki,wskaźniki,miejsca masy i nic.Pomogła dopiero wymiana przewódów z czujników do wskaźników oraz kondensatora przy alternatorze.Okazało się też,że wskaźnik paliwa był z innego modelu samochodu(ta sama marka samochodu i wskaźnik ten sam,a jednak inny model samochodu i inny model wskaźnika).A wskaźnik był oryginalny montowany w fabryce.Różnica będzie widocznie w cewce wskaźnika.
Natomiast to,że płyn się gubi,z pewnością nie jest to przyczyna włącznika termicznego wentylatora.On włącza tylko wentylator przy temp. 92 stopnie i wyłącza przy około 87 stopniach.Jeżeli wentylator się nie włączy,to płyn zacznie się gotować,co z pewnośćią zauważysz.Przy takim ubytku płynu raczej nie można mówić o wyparowywaniu płynu.O wyparowywaniu można mówić,jeżeli tego płynu musisz dolać minimum raz w miesiącu i to w lecie,jak jest gorąco.Musi on gdzieś uciekać.Albo wewnątrz albo na zewnątrz.Z innym przypadkiem się nie spotkałem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Powrót w korku
    Na powrót z wakacji lepiej wybierać czas, gdy natężenie ruchu jest jak najmniejsze. Niekiedy się to nie udaje i wtedy czeka nas stanie w korku. W takiej sytuacji kierowca powinien zachować spokój, stosować się ...