03 Lip 2008, 12:53
Szczerze ci powiem,że miałem kiedyś taki samochód na warsztacie i trzymałem go 3 dni,bo nie umieliśmy znaleść przyczyny.Objawy były podobne - im większe obroty tym wskazówka paliwa i temperatury schodziły w dół aż do zera.Podmienialiśmy wówczas czujniki,wskaźniki,miejsca masy i nic.Pomogła dopiero wymiana przewódów z czujników do wskaźników oraz kondensatora przy alternatorze.Okazało się też,że wskaźnik paliwa był z innego modelu samochodu(ta sama marka samochodu i wskaźnik ten sam,a jednak inny model samochodu i inny model wskaźnika).A wskaźnik był oryginalny montowany w fabryce.Różnica będzie widocznie w cewce wskaźnika.
Natomiast to,że płyn się gubi,z pewnością nie jest to przyczyna włącznika termicznego wentylatora.On włącza tylko wentylator przy temp. 92 stopnie i wyłącza przy około 87 stopniach.Jeżeli wentylator się nie włączy,to płyn zacznie się gotować,co z pewnośćią zauważysz.Przy takim ubytku płynu raczej nie można mówić o wyparowywaniu płynu.O wyparowywaniu można mówić,jeżeli tego płynu musisz dolać minimum raz w miesiącu i to w lecie,jak jest gorąco.Musi on gdzieś uciekać.Albo wewnątrz albo na zewnątrz.Z innym przypadkiem się nie spotkałem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...