Wycieraczki - pióra wycieraczek

02 Lut 2025, 11:47

Macie woje spostrzeżenia odnośnie pór wycieraczek na początek 2025? Chodzi o to jak się rzeczywiście dane pióra od danych firm sprawują w użytkowaniu.
Oczywiście można po prostu wyjść z założenia że Bosch Aerotwin są dobre. Może i dobrze zbierają ale ja ich już nie kupię. Mam teraz jeden komplet i ma fatalną wadę, która powtórzyła się u mnie w innym aucie z identycznymi Boschami. Mianowicie chodzi o to ,że podczas pracy (nawet nie były to przejazdy po suchej szybie) , dochodziło do przełamania- zagięcia pióra podczas suwu. Wrażenia na autostradzie niezapomniane. :/ Grozi to odpadnięciem pióra lub złamaniem i uszkodzeniem przedniej szyby
Z kolei w innym aucie kupiłem takie droższe Valeo i zbierają przyzwoicie lecz wyją i skaczą po szybie w temperaturze ok +5 stC.
Co tu kupić??
Natrafiłem na pozytywne opinie o piórach SILBAK.
Nie miałem też nigdy polskich OXIMO.
Czy macie jeszcze jakieś sprawdzone propozycje producentów piór??
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

02 Lut 2025, 18:14

Wycieraczki to trudny temat :wink: jeżeli chodzi o same gumki na wymianę to nie zawsze da się sprawdzić jakiego są producenta. Co co samych wycieraczek uważam że nasze OXIMO w wersji hybrydowe biją na głowę wszelkie inne w tym te z firm które wymieniłeś. Sam od dawna ich używam i nawet czasem wymieniam same gumki. Moim zdaniem te hybrydowe najlepiej są dociskane na całej długości. Dodatkowy plus to ich cena która jest dosyć mocno konkurencyjna.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Lut 2025, 08:45

Też się zastanawiam czy nie kupić polskich. Nigdy ich nie miałem. Widziałem też w necie jakie polgum czy podobnie.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

03 Lut 2025, 22:58

artur73 napisał(a):Też się zastanawiam czy nie kupić polskich.
Oximo nie są drogie więc możesz spróbować i kupić na test :wink: co do polgum to chyba kupowałem tej firmy same gumki na wymianę choć nie jestem pewien w 100% czy to była ta firma.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35