Wyciszenie karoserii

19 Cze 2011, 11:51

Witam . Po wymianie sprzętu grającego efekt jest świetny , tylko przeszkadza mi to , że w moim aucie lata karoseria z przodu w drzwiach . Zależy mi na pełnej czystości dźwięku i chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość wyciszenia tych drzwi tak , by już w ogóle nie latały ? pzdr :D
Kaczko
Początkujący

Miejscowość: M-cz
Auto: Volvo V40

06 Lut 2012, 23:56

Witam i łączę się w problemie :) Ja jeszcze nie zrealizowałem mojego pomysłu przez brak czasu, ale... W castoramie można kupić w rolkach taką grubą gąbkę, kolor kremowy. Dobrze się sprawuje w skrzyni, więc w drzwiach też powinna. Na całej wysokości w środku chciałem zrobić wycięcie na szybę, ale nie na zasadzie rozcięcia arkuszu na 2 części lecz wycięcia 3cm ze środka, pozostawiając na dole połączenie żeby stanowiło to całość. Problem - żeby to nie zgniło, ani nie akumulowało wilgoci powodując korozję drzwi. Można spróbować ręcznie wyprać w nik-waxie do kurtek, to taki impregnat który odzież uodparnia na wodę. Drugi pomysł - mata akustyczna "piramidka" przyklejona po 2 stronach, napewno wyciszy dzięki czemu w trasie będzie lepiej, więcej dźwięku zostanie w aucie, a inteligentnie to montując pozbędziesz się drgań. Jedynie nie zaplątuj tego w siłowniki od szyb, bo się mogą zaplątać i popalić, a głupio by było nie móc zamknąć okna podczas deszczu :) Mam nadzieję, że pomogłem! Pozdrawiam :)
Lok
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Toyota Corolla E11 G6 / G6R (1997–1999)
    Zaprezentowana w 1997 kolejna, przednionapędowa generacja Corolli zasłynęła uniwersalnością zastosowań oraz trwałością i bezawaryjnością. Podobnie jak w przypadku wcześniejszych generacji, z którymi dość mocno była ...