Wydech zaczął głośniej "popierdywać"

05 Sie 2021, 08:53

Witam, problem jak wyżej. Dodatkowo przy wjeżdżaniu na większy wybój typu próg zwalniający jakby stukało w lewym kole. Amortyzatory zimą były wymieniane, wyglądają w porządku. Czy ten głośniejszy wydech i ten stukot to może być powiązane?
Bialas55
Początkujący

Zdjęcia: 9

05 Sie 2021, 09:14

Sprawdź zawieszenie wydechu. Możesz poruszać nim na boki i posłuchać czy wtedy coś puka. Sam wydech może pracować głośniej przez uszkodzenia mechaniczne wewnątrz tłumika, wypalenie, wyeksploatowanie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Sie 2021, 09:22

Jeśli pierdzi to zapewne dostaje dziur i trzeba wymienić (będzie coraz głośniej, a w końcu może się nawet urwać).

Stukanie to już temat rzeka, może to być jak wyżej od wydechu, a równie dobrze od zawieszenia.

To że amortyzatory były wymieniane nie znaczy, że się nie mogły zepsuć ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

05 Sie 2021, 11:39

galakty napisał(a): że się nie mogły zepsuć
Tego nie wykluczam....Ale może podasz co to za "fura"..... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

05 Sie 2021, 20:29

Bialas55 napisał(a):Dodatkowo przy wjeżdżaniu na większy wybój typu próg zwalniający jakby stukało w lewym kole.

Mi wydech się tłukł gdy miałem zużyte gumy trzymające wydech. Też nawet pisałem na forum co to się dzieje a okazało się że dwie gumy wystarczyło wymienić.

Głośniejsze chodzenie auta może być też spowodowane zużytym katalizatorem
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001

05 Sie 2021, 23:05

Podam co za fura Ford Fiesta V. Sprawdziłem rurę wydechową, luźna mogę nią poruszać, jest jakiś przy tym stuk, może na wyboju to właśnie on. Chyba lepiej byłoby, że to ona stuka niż amortyzator. Sprawdziłem też amory wyczytanym sposobem:

"Najprostszy, choć bardzo powierzchowny i raczej wstępnie potwierdzający przypuszczenia niż dający pewność test polega na mocnym naciśnięciu karoserii nad każdym amortyzatorem. Jeżeli „zasprężynuje” ona góra-dół 1-2 razy, amortyzatory są prawdopodobnie w dobrym stanie. Jeśli rozkołysze się na dłużej, warto pojechać do mechanika i przygotować się na konieczność ich wymiany" z tego testu wynika że jest ok.
Bialas55
Początkujący

Zdjęcia: 9
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Peugeot 508
    Peugeot pokazał swoje najnowsze dziecko - 508. Po bezpłciowym poprzedniku w końcu mamy dawkę zadziorności. Nie wiem jak Wam ale mi bardzo podoba się kokpit mimo, że nie jestem fanem dotykowych ekranów oraz piękny tył. ...
    Toyota Hilux 1968 rok
    Projektanci pierwszego Hiluxa raczej nie byli świadomi, że to właśnie ta nazwa stanie się synonimem niezawodności. Hilux jest znany z tego, że nie sprawi zawodu w najtrudniejszych warunkach terenowych na świecie. W 2003 roku ...

06 Sie 2021, 09:37

Amortyzatory mogą być sprawne, a mimo to stukać. U mnie były OK ale gniazdo mocowania się wyrobiło i waliło :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007