Wygięta uszczelka drzwi + pytanie o otwieranie drzwi

16 Lip 2012, 22:14

Witam,
mam problem z uszczelkami drzwi w Corsie B z 1998. Poniżej przedstawiam zdjęcia. Uszczelka jest nieco powyginana, ale tylko w paru miejscach i nie aż tak strasznie. Jednak przy większej prędkości, słychać przelatujące powietrze, poza tym przystawiając palec można je wyczuć. Co z tym zrobić?
Tylko wymiana? Jaki jest koszt u mechanika wymiany uszczelki dwóch drzwi? Mniej więcej, żeby się zorientować?

Zdjęcia:
[link wygasł]

[link wygasł]

[link wygasł]

I druga sprawa:
w nowych samochodach drzwi można otworzyć różnie, bardzo mało, mało, średnio, na oścież - w każdej pozycji się trzymają i samemu nie zamykają. U mnie drzwi się znacznie łatwiej zamykają, właściwie nie da się ich otworzyć do pozycji bardzo mało otwartej bo zaraz się zatrzasną. Są więc jakby wyrobione.
Co jest za to odpowiedzialne? Da się może nasmarować czy coś?
kitek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 03 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Corsa B 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

17 Lip 2012, 14:01

Uszczelke chyba najlepiej wymienić, sama nie jest droga, może u mechaniora z montażem nie przekroczy 100 pln .. Najlepiej podjedź i popytaj ..
kitek napisał(a):Co jest za to odpowiedzialne?

Powinien byc taki ogranicznik w drzwiach - może go ktoś zdemontował..
http://www.auto24parts.com/pl/p/DRZWI-O ... RSA-B/4488
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

13 Sie 2012, 11:31

Czołem,
proponuję ci wymianę samemu. Nową o uszczelkę na właściwą grubość krawędzi z odpowiednim profilem uszczelniającym powinieneś znaleźć w naszym sklepie.
Oprócz uszczelek do drzwi samochodowych posiadamy także uszczelki do klap, do bagażnika i uszczelki do szyberdachu. Są to uszczelki uniwersalne, ale na pewno znajdziesz taką która będzi odpowiednia do twojego auta.
FORBOX
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Seat Leon
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brak snu to jak nadmiar alkoholu u kierowcy
    Powodów zmęczenia i niewyspania może być wiele, przede wszystkim jednak to brak odpowiedniej ilości snu. Zachowania zaspanej osoby za kierownicą są równie niebezpieczne jak tej kierującej pojazdem pod wpływem ...