11 Lip 2014, 19:46
Oczywiście potwierdzam opinię o Passacie- dziadostwo jakich mało, za to W203 nie jest takie złe, o ile było i będzie garażowane. Co do E46, to nie jest zbyt przestronne i ma dość sportowe zawieszenie, więc raczej nie podpasuje starszym ludziom.
Widzę tu tylko dwie opcje: Rover 75 1.8T lub 2.0 V6 po liftingu, za tę cenę ostatni rocznik produkcji 2005, super dopieszczony z malutkim przebiegiem lub Jaguar X-Type 2.5 V6 LPG (bardzo trwały silnik fordowski z rodziny Duratec, rozrząd na kołach zębatych i świetny do LPG). Mam ten sam dylemat, bo szukam auta dla moich, nieco starszych rodziców, więc wiem co na pewno usłyszysz.
a) Angielskie auta się psują- oczywiście bzdura, X-Type to auto które sam posiadałem przez kilka lat i sprawdziło się rewelacyjnie, bezawaryjność taka jak w późniejszym Avensisie I, a komfort nieporównywalnie lepszy, no i świetna stylistyka. Z czystym sercem polecam.
b) Drogie i trudnodostępne części- też MIT, Jag ma sporo podzespołów współzamiennych ze swoim bliźniakiem, Fordem Mondeo, Rover to również nie tak znowu rzadkie auto i w internecie kupisz niemal wszystko (może trudniej będzie z blacharką, która jest faktycznie droga w przypadku obu modeli).