REKLAMA
Witam wszystkich forumowiczów!
W przeciągu najbliższych 2-4 miesięcy zamierzam sprawić sobie samochód tak jak w tytule - do 40tyś (+ ew. 5tyś jeśli będzie warto). To na czym mi najbardziej zależy to komfort jazdy, niska awaryjność i racjonalne spalanie. Celuję w tzw. klasę 'premium'. Samochód będzie jeżdżony głównie w mieście, spodziewam się 25-30tyś km rocznie w Warszawie i okolicach + mniej więcej 5tyś wyjazdy gdzieś dalej w 2-5osób. Możliwe że nie raz całe dnie będę spędzał w aucie przez specyfikę pracy zatem b. zależy mi na komfortowych i dobrze konfigurowalnych fotelach (nie toleruję obleśnych, welurowych tapicerek, jak mam wydać pieniądze to na coś co mi się podoba). Poniżej pozycje które uważam za najbardziej wpasowane w moje oczekiwania:
Volvo s80 wer. II
Volvo s60 wer. I (raczej nie starsza niż 2006r)
BMW seria 1 2007r i młodszy
BMW seria 3 e90 (2006 i młodsze)
BMW seria 5 e60 (nie starszy niż 2006)
Audi A3 8P (po liftingu)
Audi A4 (tylko po liftingu, bodajże 2007r, stara klapa bagażnika obrzydza mi to auto)
Mercedes C klasa (po liftingu z 2007)
Mercedes CLK (2006 i młodszy).
(Każda wersja nadwozia jest dobra poza kombi, jeśli cabrio to tylko hardtop)
Specjalnie nie wymieniłem żadnych wariantów silników bo tu liczę na porady, tak samo w kwestii rodzaju paliwa. Jestem zwolennikiem Diesla ale mogę się mylić. Może któryś z w/w warto kupić w benzynie i przerobić na LPG? Generalnie nie zamierzam przepłacać za benzynę, traktuję to jako ostateczność. Jeśli ktoś mi udowodni na przykładzie któregoś z tych aut że lepiej wziąć wariant benzynowy - super. Czekam na propozycje, modyfikacje tej listy itp.
Na chwilę obecną najbardziej przemawia do mnie BMW seria 3 ze względu na spalanie, niską awaryjność i wyposażenie. Drugie miejsce to Volvo s80 przez przepiękne wnętrze (szczególnie jasna tapicerka i drewno), komfort i spalanie.
Co o tym wszystkim sądzicie? Jest sens np. w ogóle pakować się w BMW serię 5 w takim przedziale cenowym? Która pozycja waszym zdaniem jest najlepsza biorąc pod uwagę oczekiwania?
Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam