Wygodne auto do 40tyś zł

12 Paź 2015, 19:48

Witam wszystkich forumowiczów!

W przeciągu najbliższych 2-4 miesięcy zamierzam sprawić sobie samochód tak jak w tytule - do 40tyś (+ ew. 5tyś jeśli będzie warto). To na czym mi najbardziej zależy to komfort jazdy, niska awaryjność i racjonalne spalanie. Celuję w tzw. klasę 'premium'. Samochód będzie jeżdżony głównie w mieście, spodziewam się 25-30tyś km rocznie w Warszawie i okolicach + mniej więcej 5tyś wyjazdy gdzieś dalej w 2-5osób. Możliwe że nie raz całe dnie będę spędzał w aucie przez specyfikę pracy zatem b. zależy mi na komfortowych i dobrze konfigurowalnych fotelach (nie toleruję obleśnych, welurowych tapicerek, jak mam wydać pieniądze to na coś co mi się podoba). Poniżej pozycje które uważam za najbardziej wpasowane w moje oczekiwania:

Volvo s80 wer. II
Volvo s60 wer. I (raczej nie starsza niż 2006r)
BMW seria 1 2007r i młodszy
BMW seria 3 e90 (2006 i młodsze)
BMW seria 5 e60 (nie starszy niż 2006)
Audi A3 8P (po liftingu)
Audi A4 (tylko po liftingu, bodajże 2007r, stara klapa bagażnika obrzydza mi to auto)
Mercedes C klasa (po liftingu z 2007)
Mercedes CLK (2006 i młodszy).
(Każda wersja nadwozia jest dobra poza kombi, jeśli cabrio to tylko hardtop)

Specjalnie nie wymieniłem żadnych wariantów silników bo tu liczę na porady, tak samo w kwestii rodzaju paliwa. Jestem zwolennikiem Diesla ale mogę się mylić. Może któryś z w/w warto kupić w benzynie i przerobić na LPG? Generalnie nie zamierzam przepłacać za benzynę, traktuję to jako ostateczność. Jeśli ktoś mi udowodni na przykładzie któregoś z tych aut że lepiej wziąć wariant benzynowy - super. Czekam na propozycje, modyfikacje tej listy itp.
Na chwilę obecną najbardziej przemawia do mnie BMW seria 3 ze względu na spalanie, niską awaryjność i wyposażenie. Drugie miejsce to Volvo s80 przez przepiękne wnętrze (szczególnie jasna tapicerka i drewno), komfort i spalanie.

Co o tym wszystkim sądzicie? Jest sens np. w ogóle pakować się w BMW serię 5 w takim przedziale cenowym? Która pozycja waszym zdaniem jest najlepsza biorąc pod uwagę oczekiwania?

Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam
Ryszek
Nowicjusz

Przebieg/rok: 34tys. km
Auto: Renault Clio
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

12 Paź 2015, 20:11

W Audi brak silników do polecenia, jedynie;
W A4 B7 - 1.6(za słaby i sporo pali) / 1.8 T / 2.0 (zwykły)
W A3 8P - 1.6 / 3.2

Ode mnie;
Avensis
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

cytryna C5 - wygodna
[link do oferty na Allegro wygasł]

Lexus
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tutaj z LPG

Auta przykładowe.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

12 Paź 2015, 20:39

A jak Twoim zdaniem wypadają BMW i Volvo z moich propozycji?
Citroen ciekawy, poczytam więcej o nim, w ogóle nie zwróciłem uwagi na tą markę. Wymienione przez Ciebie modele Lexusa i Toyoty totalnie mi nie podchodzą stylistycznie. No i skrzynia biegów.. nie wiem czy uzasadnione ale mam obawy o automaty i każde inne poza manualną dot. awaryjności i kosztów z tym związanych
Ryszek
Nowicjusz

12 Paź 2015, 20:51

Automaty w Lexusach są pancerne nie ma się co bać, rzadko się spotyka takie dobre automaty. :ok:
A myślisz,że takie E60 będzie tańsze w utrzymaniu od Lexa?;>

Może być jeszcze;
Legend
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

12 Paź 2015, 21:25

Jak jazda po zakorkowanym mieście to polecam automat i benzynę z LPG. Szkoda nowoczesnego diesla do jazdy po mieście (chyba, że jazda na długich odcinkach bez korków i gaszenia silnika). Polecam Mercedesa W211 z V6, Volvo S60 z 2.0T lub 2.4 oraz Citroena C5 2.0.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

12 Paź 2015, 23:44

E60 lub C5. Silniki ciezko powiedziec, bo przebiegi wystarczajace na diesla.
Jak kupic auto z Niemiec -->PRIV
kalik
Aktywny

Prawo jazdy: 3- 0- 0
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mondeo IV Turnier
Silnik: 2.0TDCI
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

13 Paź 2015, 07:29

BMW widzę celujesz w poliftingowe, a one są gorsze. W dodatku w tym budżecie to tylko przedlifty. Koszty utrzymania są bardzo wysokie (nawet wyższe niż Lexusa)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

13 Paź 2015, 12:09

Porównywanie a3 czy serii 1 z limuzynami jest trochę nierozsądne :wink: poza tym temat jest o wygodnych autach, więc jedynka nie ma tu racji bytu
Jeśli chodzi o komfort z Twoich propozycji najlepsze będzie s80, w które bym celował. C5 też dobra propozycja, jeszcze lepszy byłby zjawiskowy c6 :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Paź 2015, 13:23

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, nie miałem czasu wcześniej odpisać.

Co masz na myśli dzida mówiąc o kosztach utrzymania?
Generalnie ciężko znaleźć mi jednoznaczne informacje nt kosztów eksploatacji aut o których napisałem w pierwszym poście. Macie jakieś doświadczenie w tej kwestii? Chodzi mi mniej więcej o to ile samochód pokroju BMW seria 3 może kosztować całościowo np na przestrzeni roku albo w razie jakiejś awarii.
PS. Zaczynam się zastanawiać nad benzynowym n46 z LPG w w BMW 3. Co o tym myślicie?
Ryszek
Nowicjusz

17 Paź 2015, 13:30

Ryszek napisał(a):Co masz na myśli dzida mówiąc o kosztach utrzymania?

wtrysk bezpośredni, który jest bardziej problematyczny niż w Lexusie (też go ma)
w dodatku nagromadzanie elektroniki jest duże, która nie jest super trwała i utrudniająca serwis (np. aby wymienić akumulator lub klocki z tyłu trzeba podpiąć komputer)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010