Wygodne auto uniwersalne dla 2 osób do ok 100k PLN

25 Sty 2020, 12:57

Uszanowanko moi drodzy,

Drugi już raz zwracam się do Was z prośbą o pomoc - za pierwszym razem nie wyszło źle, więc i teraz mam nadzieję, że wspólnymi siłami uda się wymyślić sensowne rozwiązanie.

= Budżet ( Do jakiej kwoty poszukujesz samochodu)
~100 000 PLN

= Rejon ( Napisz z jakiego jesteś województwa, ułatwi nam szukanie ciekawych ofert)
Pomorskie

= Użytkowanie ( Gdzie auto będzie użytkowane- miasto, trasa. Ułatwi nam to określenie odpowiedniej wielkości auta oraz silnika)
Z gościa, który sporo czasu spędzał w trasach stałem się zwykłym korposzczurem - kilka km dziennie do pracy, wieczorem na jakieś zakupy i weekendy za miastem.

= Własne potrzeby ( Podaj niezbędne wyposażenie, preferowany kolor auta itd. Pamiętaj o tym że nie można też wiele wymagać jeśli masz mały budżet)
LED (jeździłem nowym passeratti - światła zwalają z nóg), automat, SUV/Crossover/etc.

Do tej pory jeździłem Superbami (wcześniej miałem pierwszą, teraz mam drugą generację) i auta w trasach były super. Wygodne, coś do bagażnika się mieściło, generalnie spoko. Ale na dzień dzisiejszy taką kobyłę w mieście jest niemożliwie ciężko zaparkować.
Chciałbym coś podwyższonego, żeby mieć lepszą widoczność do przodu, żeby koszt przejechania kilometra nie kosił za bardzo po kieszeni. Ze względu na wypady kilkaset kilometrów (praktycznie) co weekend za miasto, auto musi być wygodne.

Wydaje mi się, że nie ma sensu pakowanie się w auta nowe (zbyt duża utrata wartości na start), ale takie po pierwszym rzucie leasingowym (2-3 lata) chyba będą ok.

Siedzę na tym znanym portalu z autami już któryś miesiąc i wydaje mi się, że jedyną opcją dla mnie jest CH-R w Hybrydzie - w mieście nie ma dramatu a i w trasę da się pojechać. Ale może przeoczyłem coś oczywistego?

Udanego weekendu! :)
wycin
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Skoda Superb II
Silnik: 2.0TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

25 Sty 2020, 15:19

wycin napisał(a):Wydaje mi się, że nie ma sensu pakowanie się w auta nowe (zbyt duża utrata wartości na start), ale takie po pierwszym rzucie leasingowym (2-3 lata) chyba będą ok.

Ogromna utrata wartości nowych aut to mit. W życiu nie kupiłbym używki w takim budżecie (jestem zbyt biedny, by ryzykować wtopę na taką kasę) :lol:
Chcesz coś podwyższonego, czyli SUV/Crossover, co tydzień trasa, to jednak sporo. Myślę, że najlepszym kompromisem będzie coś około kompaktowego- Renegade, T-rock, czy jakieś podobne powinno już być z tym wyposażeniem dostępne w tym budżecie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Hybryda w mieście jest bardzo dobra, ale w trasie niespecjalnie. Idź do salonu i przejedź się, to nic nie kosztuje, a będziesz wiedział na czym stoisz.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

26 Sty 2020, 11:20

yeti65 napisał(a):Ogromna utrata wartości nowych aut to mit. W życiu nie kupiłbym używki w takim budżecie (jestem zbyt biedny, by ryzykować wtopę na taką kasę)

No jak bym nie sprawdzał na portalach, to w zależności od auta, po 3-5 latach tracę najwięcej na wartości. Patrząc na zwykłe passeratti, które kosztowało ~150k a teraz stoi po ~85k trudno nie mieć wrażenia, że w 3 lata straciło prawie połowę? A to chyba jeden z najbardziej popularnych samochodów na naszym rynku, więc powinien cenę trzymać?

Osobną kwestią jest zakup auta nowego - za ~100k kupię średnio doposażony kompakt - większe auta wymagają odrobiny więcej kasy?
wycin
Nowicjusz

26 Sty 2020, 13:33

Passeratti to auto jak Mondeo czy C5, więc czego oczekujesz? Jeszcze masz oferty zapewnie "wyróżnione", więc masz sugerowane taniochy - a ciężko o jakieś tańsze oferty w nówkach z 2019 roku. Logiczne jest też, że jakbyś kupił takie Suzuki Swift to po 5 latach sprzedawałbyś je po 30-40 tys. co najwyżej :D

Z resztą pomyślałeś o konkurencji w tej cenie? Za 100 tys. zaczynają się ceny tych droższych aut jak Mercedesy czy BMW, więc czemu 3-letni Passat ma kosztować przykładowo 125 tys.? Przecież tutaj Ci nawet popularność auta nie pomoże, a wręcz gorzej, bo zwiększa się konkurencja w sprzedaży :wink:

Popatrz na takiego Lexusa IS 2.5 hybryda 2017 i 2019 - czy to auto tak bardzo traci na wartości lub w ogóle straciło? Mercedes traci już mniej na wartości od Passata. Główne znaczenie ma popyt, najwyraźniej nikt nie chce kupić tego 3-letniego Passata za przykładowo 125 tys.

Takie otomoto to też rynek i rządzi się swoimi prawami.

Im większe auto tym więcej kasy wymaga - jak pisałeś.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

26 Sty 2020, 15:09

wycin napisał(a):Patrząc na zwykłe passeratti, które kosztowało ~150k a teraz stoi po ~85k trudno nie mieć wrażenia, że w 3 lata straciło prawie połowę? A to chyba jeden z najbardziej popularnych samochodów na naszym rynku, więc powinien cenę trzymać?

Kiedy konfigurujesz nowe auto możesz od razu założyć, że wszystko do czego dopłacasz dla własnej wygody/fantazji będzie miało wartość tylko dla Ciebie.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Sty 2020, 15:30

wycin napisał(a):No jak bym nie sprawdzał na portalach

Ja nie sprawdzam na portalach, tylko sprzedaję 4-5 letnie auta.
Lancera (5lat i 100tys km) sprzedałem dokładnie za 62,5% ceny zakupu.
Ważne- od ceny zakupu, a nie ceny katalogowej.
A kupił pierwszy oglądający. Gdyby mi się nie spieszyło(w salonie czekał już Outlander), to pewnie i 65% bym dostał.
edit; A jak już sprawdzasz na portalach, to nie zapomnij wpisać w wyszukiwarkę takich rzeczy jak-Polski salon, pierwszy właściciel, serwis ASO, 100% bezwypadkowy, no i przebieg musi być w miarę normalny.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

28 Sty 2020, 14:08

Marcel2727 napisał(a):Popatrz na takiego Lexusa IS 2.5 hybryda 2017 i 2019 - czy to auto tak bardzo traci na wartości lub w ogóle straciło? Mercedes traci już mniej na wartości od Passata. Główne znaczenie ma popyt, najwyraźniej nikt nie chce kupić tego 3-letniego Passata za przykładowo 125 tys.

Ok, słuszna uwaga. Tylko kwota, którą planuję przeznaczyć na zakup auta jest o tyle niefortunna, że nie wystarczy na markę premium (jakkolwiek "premium" byśmy nie rozumieli - nowe zaczynają się od sporo ponad 100k, używane nie posiadają LEDów, tylko (bi)ksenony)

yeti65 napisał(a):Ja nie sprawdzam na portalach, tylko sprzedaję 4-5 letnie auta. Lancera (5lat i 100tys km) sprzedałem dokładnie za 62,5% ceny zakupu. Ważne- od ceny zakupu, a nie ceny katalogowej. A kupił pierwszy oglądający. Gdyby mi się nie spieszyło(w salonie czekał już Outlander), to pewnie i 65% bym dostał. edit; A jak już sprawdzasz na portalach, to nie zapomnij wpisać w wyszukiwarkę takich rzeczy jak-Polski salon, pierwszy właściciel, serwis ASO, 100% bezwypadkowy, no i przebieg musi być w miarę normalny.

OK, to wszystko prawda, tylko nadal wracamy do postawionego w pierwszym poście pytania - czego szukać? :(
Może to jeszcze nie czas i wypadałoby zaczekać rok, dwa, aż na rynku pojawi się więcej modeli?
wycin
Nowicjusz

28 Sty 2020, 17:39

Bez objazdu salonów się nie obejdzie. Przejedź się tą CHR w hybrydzie,
T-rockiem, Renegade, czy co Ci się tam jeszcze podoba. Wtedy będziesz wiedział chociaż jakiego gabarytu szukać. Choć po Superbie, CHRa raczej szybko sobie odpuścisz-strasznie klaustrofobiczne auto :mrgreen:
Ja przymierzałem się do ASXa, Qashqaia, Renegade, czy nawet Dustera, a ostatecznie wylądowałem w Outlanderze :lol:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika