Wygodne, pakowne, ekonomiczne auto do 10 tys na długie trasy

20 Kwi 2014, 10:19

Witam, jaki doradzilibyście samochód na bardzo długie trasy? Bardzo często muszę wykonać kurs po 4-8 tys. kilometrów. Najczęściej na zachód. Do tej pory latałem VW T4 Long 2.5 TDi. Spalanie może nie było super wysokie, ale jednak auto w gazie zawsze wyjdzie ekonomiczniej, a jak liczyłem na takiej dużej trasie mógłbym zaoszczędzić nawet 1,5-2,5 tys a to jest jak sami przyznacie sporo.
Zastanawiałem się nad VANem lub czymś typu COMBO, jednak do tego drugiego zacząłem podchodzić sceptycznie, ponieważ są to jednak długie trasy a spędzenie czasu w tak małym pudełku niekoniecznie musi być komfortowe. Tym bardziej auto tego typu będę musiał zapakować dość szczelnie...
Z VANów ostatnio zainteresowałem się Sintrą, ponieważ na jej zakup nie potrzeba dużych pieniędzy, więc więcej zostanie kasy na ogarnięcie wszelkich zaniedbań. Myślałem nad 3.0 V6 + LPG. Dlaczego? Spalanie według użytkowników przy 130-140km/h ok 12 litrów. Często przemieszczam się z prędkością 110km/h więc powinno zmaleć, a jeśli nie, szybciej zrobię trasy :) Dodatkowym atutem jest automat i tempomat, a to jest duże udogodnienie jak dla mnie przy takich przebiegach. Drzwi suwane w Sintrze też plasują ją wyżej od Sharana/Galaxy/Alhambry. Czytałem o dostępności części i tragedii nie ma. Najczęściej na drugi dzień już są, a naprawy dzięki poradach na specjalistycznych forach do ogarnięcia. Zaletą Sintry jest również brak zaawansowanej elektroniki i komfort podróży Co myślicie o zakupie? Jakieś inne propozycje?
melanrz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 04 1989
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: VW T4
Silnik: 2.5 TDi 102KM
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

20 Kwi 2014, 13:40

Sintra to nieudane auto, było już o tym kilka razy na forum. Na trasy kup coś co jest wygodne i dobrze trzyma się drogi, jak nie przewozisz jakiś cięzkich ładunków to może jakieś kombi?
Ode mnie Pug 406
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

20 Kwi 2014, 14:04

Zapomnij o spalaniu 12l w 3.0 V6 Sintrze. To porażkowe auto pod wzgledem prowadzenia i bezpieczenstwa. W tym budżecie najrozsądniej poszukać większe kombi.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Kwi 2014, 18:07

niestety kombi odpada ze względu na rozmiary. Nawet największe giganty są dla mnie za małe, tym bardziej, że czasem w aucie muszę przekimać. W pokazanym wyżej samochodzie do bagażnika wejdzie mi jedna klatka dla psa, a we wspomnianej Sintrze 2, więc raczej tego typu samochód mnie interesuje. Najczęściej wpadam na autobany i lecę ze stałą prędkością na spokojnie.
melanrz
Nowicjusz

20 Kwi 2014, 18:12

Chrysler Voyager ;)
Entuzjasta
Nowicjusz

Auto: Mercedes-Benz C63 AMG
Silnik: 6.2 V8 457KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2007

20 Kwi 2014, 18:26

szczerze powiedziawszy jeździłem i jakoś nie zrobił na mnie pozytywnego wrażenia. W dodatku w przeznaczonej kwocie musiałbym zakupić model, który w ogóle mi się nie podoba... Dobrze, że auta zacznę szukać za ok. 2 tygodnie, więc mam czas na przemyślenia...
Wytłumaczy mi ktoś może o co chodzi z tym prowadzeniem Sintry? Właściciele właśnie zachwalają ten samochód pod względem komfortu, a spalanie 3.0 w sumie potwierdza portal np. autoc....
melanrz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Automaster Show 2013 / relacja
    Na lotnisku w Kamieniu Śląskim 28 kwietnia odbyła się impreza Automaster Show 2013. Dla fanów motoryzacji przygotowanych było kilka testów sprawnościowych: jazda na trolejach czy test Stewarta, ale każdy mógł ...

20 Kwi 2014, 21:33

Suburban?
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4
Typ: Hatchback

21 Kwi 2014, 08:37

Mazda MPV w tym budzecie jak juz musi byc van. Silnik benzynowy 2.0 122KM spokojnie wystarczy spalanie lpg do 13litrów przy takich prędkościach. Silnik trwały. Auto wygodne i prowadzenie całkiem ok. Ogólnie każdy chwali to co ma nawet jak ma badziew.
Auto proste do ogarnięcia bez zbędnej elektroniki. Z mocniejszych silników w MPV jest 2.3 oraz w wersji hamerykanskiej 3.0.
Diesle są bardzo mocno wylatane w tych autach i mają dwie wady fabryczne. Podkładki pod wtryskami i smok olejowy.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Kwi 2014, 09:45

Dziwne bo ja o Sintrze słyszałem negatywne opinie.
Może zainteresuje Cie Renault Kangoo?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

21 Kwi 2014, 12:21

a może VW Caddy w wersji maxi,
ma i dużą budę (typu combo, mieści się do 7 osób + jest sporo miejsca w bagażniku)
i niezłe osiągi:)
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4

21 Kwi 2014, 12:35

A co Ty na to?
[link do Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Kwi 2014, 12:49

A takie cuś???
Prosta konstrukcja, super silniczek no i totalnie bezawaryjne auto nie dużo palące i nawet sprawnie jadące. Przyjmuje lpg.
Mozna wyjąć wszystkie sidzenia i zostawić tylko przód, robi się mini van dobrze wyciszony :D

szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

21 Kwi 2014, 13:47

Rocznikowo pewnie nie podejdzie, ale Picnic jest to IMHO najlepsza opcja pod względem bezawaryjności i obsługi tego auta. Wygoda tez ok. Fajniejsze autko moim zdaniem od Mazdy MPV.
Dostawczaki typu kangur, combo, przerabiałem to i nie jest to dobry pomysł w trase. Fotele nie wygodne auta słabo wyciszone.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Kwi 2014, 14:40

noisy napisał(a):Rocznikowo pewnie nie podejdzie, ale Picnic jest to IMHO najlepsza opcja pod względem bezawaryjności i obsługi tego auta. Wygoda tez ok. Fajniejsze autko moim zdaniem od Mazdy MPV.
Dostawczaki typu kangur, combo, przerabiałem to i nie jest to dobry pomysł w trase. Fotele nie wygodne auta słabo wyciszone.

A co uważasz noisy o takim np. chryslerze voyager 3.3 v6 z instalacją gazową?
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Rok produkcji: 2010

21 Kwi 2014, 15:04

Awaryjne duuuuzo pali. Diesle jeszcze bardziej awaryjne. Tez sporo latałem po kraju i troche po UE miałem Opla Combo była masakra... dłuższa jazda męcząca. Teraz mam ody i zupełnie inna bajka. Jednak taki wózek kosztuje.
w tym budżecie nie kupisz vana w dobrym stanie a na pewno widlaka to będą koszty.
Prosta jednostka R4 do ogarnięcia MPV albo Picnic. Instalacje gazową najlepiej zakładać nową.
Jak masz auto za 10k to albo gaz już jest wykończony (legalizacja butli, wtryski) lub został zle założony. Np najtansza instalacja z dostępnych z montażem bez sciągania kolektora co w widłach jest istotne. Lepiej w dalsze tasy mieć pewne auto nieprawdaż?
Do R4 założysz sobie nowy gaz za 2500zł do V6 za 4tys...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika