REKLAMA
Witam.
Od jakiegos czasu zaczynam rozgladac sie za nastepca moich obecnych 4 kolek. Samochod 3/4 czasu wozi tylko mnie i powietrze - dojazdy do pracy. Dziennie robione min. te 2 tripy po 20km w jedna strone. Rocznie zazwyczaj w okolicach 15kkm, w stosunku moze 40:60 miasto:trasa. Do wydania bedzie ok 50k brutto. Moze z 10% doloze jesli bedzie warto.
Czego bede oczekiwac:
-rcznik od 2010 - chcialbym z 5 lat tym autem pojezdzic
-segment raczej D - cos zgrabnego.
- 4/5 drzwi, zadnych coupe
- min. 150KM
- skrzynia dowolna, ale wolalbym unikac kosztownych automatow
-raczej benzyna, mozliwosc zalozenia lpg bedzie bonusem. Flotowe diesle z ogromnym przelotem odpadaja
-bogate wyposazenie - skory bardzo mile widziane
-4wd lub RWD preferowane.
-bezawaryjnosci i niskich kosztow utrzymania
Tyle z suchych danych. Po ostatnich zakupach uzywanego auta wiem, ze nie ma co sie nastawiac na jeden model bo takiego nigdy nie znajdziemy i trzeba szeroki frontem temat atakowac. Co do tej pory wpadlo mi w oko:
-audi a4 - zwlaszcza w kombi i z quattro mi sie te autko bardzo podoba, ale te silniki 1.8 i 2.0 tfsi smierdza mi mina - jeszcze nic dobrego o nich nie czytalem. Serio to sa takie skarbonki? I jak ze spalaniem, bo lpg tu nie wejdzie.
-bmw e90 - niestety najbrzydsza z wszystkich trojek i ciezko w budzecie znalezc taki rocznik.
-cytryna c5 - ostatnio mialem opcje sie tym przejechac i ten hydrozawias robi wrazenie. Jak jednak z awaryjnoscia takiego rozwiazania? No i te silniki 3.0 raczej nie sa czesto spotykane.
-honda accord - jeden z moich faworytow, zwlaszcza gdyby udalo sie wyrwac type S. Tutaj chyba min nie ma? szkoda ze tylko fwd
-lexus is250 - tutaj rocznika na pewno nie dostane, wiec cos starszego bym musial wybrac. ale z drugiej strony moje 12letnie is200 od 4 lat bez awarii zadnej jedzdzi. Tutaj moglbym zaufac
-mazda 6 - wszyscy strasza rdza, no i z wyposazeniem tez ciezko o bogate opcje.
-insignia - ciekawe auto sie wydaje, silniki 1.6 i 2.0 o odpowiedniej mocy, trafiaja sie nawet wersje z haldexem.
-suzuki kizashi - to taki rodzynek. Malo tych aut, ale wydaja sie dosc interesujace i ceny atrakcyjne. Ktos cos wiecej o nich powie?
-volvo s60/v60 - wersja t5 z awd, ale tutaj bym zdecydowanie troche dolozyc musial
Tyle wstepnie. Faworytami sa Accord i Volvo. Teraz chetnie poslucham czego sie wystrzegac przy podanych modelach, a moze i propozycji czegos innego.