Wygodny samochód + / - 40 tysięcy

19 Wrz 2018, 15:25

Dzień dobry,

chciałem się Was poradzić w kwestii mojego "nowego" samochodu. Dziennie przemierzam trasę 65km ( nic po mieście ). Szukam wygodnego, dużego i bezawaryjnego samochodu. Do wydania mam + / - 40 tysięcy złotych. Jak do tej pory najbardziej spodobały mi się się samochody z grupy VAG : VW Passat B7 2.0 TDI ( proszę o opinie czy warto i jaka jest różnica między takim samochodem z AdBlue i bez ), Skoda Superb z tym samym silnikiem i Audi A4 B8. Przesiadam się z BMW E90, więc koszty serwisowania nie są mi obce, ale aż takich chciałbym uniknąć. Z tego co doczytałem polecane są Citroen C5 i Renault Laguna, ale te samochody musimy odpuścić z racji tego że mi się po prostu nie podobają. Nadwozie najchętniej kombi, ale nie jest to wymóg.
parjak7015
Nowicjusz

19 Wrz 2018, 16:41

2.0tdi nawet cr to wcale nie jest taki bezawaryjny silnik, duzo egzemplarzy ma problemy z panewkami, glowicami, co rodzi wysokie koszty.
Ja na Twoim miejscu szukalbym w204/w211, zaleznie od preferowanej wielkosci z silnikiem 320cdi 170km. Od 2007 roku w gore.
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

20 Wrz 2018, 09:08

Dzięki za odpowiedź. A jak spisują się automaty z Mercedesa w tych rocznikach ? Nieszczególnie zależy mi na automacie, ale jakby się trafił to nie pogardziłbym :) Bo z tego co przeczytałem na necie to z grupy VAG lepiej odpuścić sobie DSG przy przebiegu ok.200 tysięcy kilometrów.
parjak7015
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Bezpiecznie za kierownicą po dłuższej przerwie
    Czasem okoliczności życiowe sprawiają, że mimo posiadanego prawa jazdy żegnamy się na jakiś czas z możliwością prowadzenia samochodu. Niezależnie od tego, jak długo nie siedzieliśmy za kierownicą – kilka miesięcy czy ...