09 Mar 2021, 15:41
Uszanowanie!
Szukam samochodu do komfortowego podróżowania głównie w trasie. Chodzi o to, żeby dało się rozmawiać przy prędkościach 160-200. Spalanie nie ma większego znaczenia, oby nie palił 1zł/1km przy normalnym użytkowaniu. Celował bym w benzynę, najlepiej czystą ponieważ boję się gazu, a i mam przykre doświadczenia z dieslami. Segment hmmm... nie ma większego znaczenia, podróżuje max w 2 osoby, ale zależy mi na bagażniku. Nie boję się dużych samochodów. Skrzynia najlepiej automat, ale nie zamykam się na to. Wiek auta nie ma znaczenia, nie szukam 2007+. Dobrze jeździło mi się E39 330i w touringu.
Podsumowując:
budżet: 15-20k (mam rezerwę na start)
segment: nic drobnego
silnik: benzyna bez LPG (może być i ropa ale się boję, rozważę)
skrzynia: automat, chociaż manual w ostateczności
dynamika: musi bez wysilku osiągać prędkości autostradowe, coś w okolicach 180hp+
spalanie: bez większego znaczenia, jeżeli dobra konstrukcja to odkuje się z bezawaryjności
wyposażenie: fajnie gdyby był grzany fotel i podłokietnik, nie gardzę ficzerami
Myślałem o E46 328/330 w kombi, A4 B6 1.8T avant i pochodnych, jedynie z VAG i BMW coś kojarzę bo takimi się poruszałem. Ciekawe, czy są jakieś alternatywy o trwałości japońców i nie gnijące.
Nie boję się ubrudzić smarem, podstawowe naprawy/wymiany eksploatacjyne jestem w stanie wykonać samodzielnie. Dlatego myślę o starszej średniej/wyższej półce.