Wygodny samochód do 15-20k/Trasy

09 Mar 2021, 15:41

Uszanowanie!

Szukam samochodu do komfortowego podróżowania głównie w trasie. Chodzi o to, żeby dało się rozmawiać przy prędkościach 160-200. Spalanie nie ma większego znaczenia, oby nie palił 1zł/1km przy normalnym użytkowaniu. Celował bym w benzynę, najlepiej czystą ponieważ boję się gazu, a i mam przykre doświadczenia z dieslami. Segment hmmm... nie ma większego znaczenia, podróżuje max w 2 osoby, ale zależy mi na bagażniku. Nie boję się dużych samochodów. Skrzynia najlepiej automat, ale nie zamykam się na to. Wiek auta nie ma znaczenia, nie szukam 2007+. Dobrze jeździło mi się E39 330i w touringu.

Podsumowując:
budżet: 15-20k (mam rezerwę na start)
segment: nic drobnego
silnik: benzyna bez LPG (może być i ropa ale się boję, rozważę)
skrzynia: automat, chociaż manual w ostateczności
dynamika: musi bez wysilku osiągać prędkości autostradowe, coś w okolicach 180hp+
spalanie: bez większego znaczenia, jeżeli dobra konstrukcja to odkuje się z bezawaryjności
wyposażenie: fajnie gdyby był grzany fotel i podłokietnik, nie gardzę ficzerami

Myślałem o E46 328/330 w kombi, A4 B6 1.8T avant i pochodnych, jedynie z VAG i BMW coś kojarzę bo takimi się poruszałem. Ciekawe, czy są jakieś alternatywy o trwałości japońców i nie gnijące.

Nie boję się ubrudzić smarem, podstawowe naprawy/wymiany eksploatacjyne jestem w stanie wykonać samodzielnie. Dlatego myślę o starszej średniej/wyższej półce.
Schabson
Nowicjusz

09 Mar 2021, 17:49

Zerknij sobie na volvo s60, benzyna czy diesel bez znaczenia, wszystkie silniki można polecić, do każdego benzyniaka założysz w razie potrzeby lpg
Ewentualnie s80
Z japonii chyba najlepiej do wymagań pasuje accord jednak trzeba uważać na korozję. Avensisa bym chyba odrzucił bo tam najlepszym wyborem byłby wolnossący 1.8 więc trochę słaby, jest za to Camry tylko trzeba uważać na mocne rozbitki ze stanów.
Możesz popatrzeć w stronę innego państwa ze wschodu - korei. Masz hyundaia sonate i kie magentis. Mniej popularne, tanie w zakupie i eksploatacji.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Mar 2021, 20:06

Volvo kusi ze względu na turbobenzyny, ale dla mnie egzotyka i bym musiał mieć info z pierwszej ręki. Poczytam na forach. Swojego czasu badałem temat S60R, ale szybko mi wybito ten pomysł z głowy.

Właśnie legendarna Camry mi chodziła po głowie bo ponoć pancerne mechanicznie a i osiągi mają w miarę. Niestety rzadkość w PL. Poszukiwania mogły by zająć.

Co do korei to faktycznie eksploatacja i koszty fajne, ale wykonanie wnętrza nigdy mnie nie przekonywało. Może wyolbrzymiam bo siedziałem w trzech przedstawicielach tych marek i jakoś te plastiki delikatne się wydawały.
Schabson
Nowicjusz

09 Mar 2021, 20:17

Bo S60R a "zwykłe s60" to jednak kolosalna różnica
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Mar 2021, 10:51

Skąd jesteś? Mam mega zadbane e46 330i w sedanie jeśli byłbyś zainteresowany
Wumba
Aktywny

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 30 11 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S3 8l
Silnik: 1.8T 225
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

10 Mar 2021, 18:53

Wciąż się z ni bujasz? :D
Treść ogłoszenia jest mało zachęcająca, do wywalenia kilka rzeczy. Jak coś służę dobrym słowem na PW :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    56. Rajd Barbórka - prawdziwe rajdowe klasyki
    W piątek (30.XI) i w sobotę (1.XII) już po raz 56. odbędzie się słynny Rajd Barbórka. Na starcie rywalizacji obok nowoczesnych konstrukcji staną również prawdziwe rajdowe klasyki od Toyoty, Subaru czy Lancii. ...

11 Mar 2021, 17:46

Lexus :ok:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna