Dzień dobry forumowicze, szukam samochodu, którym będę się 'woził' codziennie. Samochód, który nie boi się niskich temperatur i deszczu, gdyż będzie stał 'pod chmurką'. Rozpiszę poszczególne kryteria, które mnie interesują w podpunktach. Z góry za pomoc dziękuję.
Użytkowanie: codzienne 60km trasa/miasto, kilka razy do roku wyjazd w góry/morze 300-400km, raz do roku Chorwacja/Hiszpania
Paliwo: koniecznie benzyna, do której zamontuje LPG
Rejon: wielkopolska, ale mam w zasięgu całą Polskę i sprowadzenie z zachodu
Budżet: 20tys. zł. na zakup + 10-12tys. pakiet startowy -> OC, LPG, przegląd, oleje-filtry (rozrząd?)
Własne potrzeby: chciałbym samochód klasy C, a miłoby było D, może uda się znaleźć z automatyczną klimatyzacją, 4 szyby w prądzie i tempomat.
Do tej pory wożę się starym asteroidem, męczy mnie już ten hałas w środku, brak mocy i spalanie w okolicach 10l/100km. Przynajmniej samochód niezawodny, do Chorwacji zawiezie i wróci bez problemów, czasami tylko oleju łyknie za dużo
Co typuję?
1. Honda Accord VII 2.0
2. Fiat Bravo II 1.4 - ciężko znaleźć wersję 'wypas', wszystko bieda-edyszyn.
3. Mondeo MK4 2.0 - mały budżet podejrzewam, bardziej na wypas MK3 2.5
4. Opel Vectra C 1.8 - obawiam się trzeszczących plastików w środku, no i generalnie NIEPODOBAMISIE
5. Audi A6 C5 - 1.8t lub A4 B6 ten sam silnik.
Kolejność nie jest przypadkowa. Chciałbym zrealizować zakup przed wakacjami, żeby śmignąć już gdzieś dalej
![Wink ;)]()
Drodzy forumowicze, może macie inne, ciekawe pomysły? Jest tu wielu specjalistów z zakresu doradzania w zakupie samochodu, a ja jestem laikiem z mechaniki. Pozdrawiam serdecznie!
![Piwo :piwo:]()