Wygodny sedan do 15tyś zł

27 Gru 2010, 22:14

Witam forumowiczów, jest to mój pierwszy temat i za razem pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Niestety tegoroczna zima zebrała również żniwo w postaci mojego dotychczasowego samochodu (kolizja drogowa, samochód na 99% do kasacji, otrzymam odszkodowanie z OC sprawcy) więc przyszła pora na kupno drugiego już nieco nowocześniejszego i lepiej wyposażonego samochodu, moje małe wymagania
- 4/5 drzwiowy sedan
- silnik benzynowy
- kwota do 15tyś zł
- rocznik od 99"
- max 190-200tyś przebiegu (liczę się z tym, że taki przebieg to normalne przy 10 letnim aucie)
- klimatyzacja, może być manualna
- elektryczne szyby(co najmniej przednie, najlepiej wszystkie)
- elektryczne lusterka ale niekoniecznie
- centralny zamek z alarmem

W samochodzie szukam wygody, komfortu, przestrzeni ale również frajdy z jazdy, nie szukam samochodu z oszczędnym silnikiem aby jak najmniej palił, szukam w miarę dynamicznego samochodu dający frajdę i przyjemność z jazdy, nie robię rocznie 50tys km więc nie przerażają mnie koszty paliwa, rocznie robię 15 max 20 tyś km

na tą chwilę mam kilka typów
- Seat Toledo 2 1.8 125PS do tego modelu jestem na ta chwilę najbardziej skłonny
- Audi A4 B5
- Honda Accord (1998-2002)
- Vw Passat B5 spokojnie można w tej cenie znaleźć
chciałbym żeby auto było przy tym jak najmniej awaryjne, myślę że te modele ten wymóg spełniają

Podpowiedzcie koledzy na co się zdecydować i doradźcie jakiego auta szukać. Pozdrawiam !!
maro39
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Śląskie
Prawo jazdy: 0- 0-2008
Auto: Mazda 626 GF 2.0 136KM

27 Gru 2010, 22:32

Przy tych wymaganiach to tylko Honda jakoś je spełnia według mnie... Jakbyś zszedł nieco z rocznika to możnaby poszukać E36/E39. :smile:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

27 Gru 2010, 22:38

Wygoda, przestrzeń to jak kto woli dla mnie troche małe, komfort...hm....A4, Passat, Toledo wszystko ma sztywną belkę z tyłu :wink:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

27 Gru 2010, 22:40

no właśnie nie chciałem schodzić z rocznikiem w dół bo myślałem nad czymś przynajmniej nieco młodszym niż moje Toledo(97"), Hond faktycznie w tych cenach i przy tych wymaganiach było naprawdę sporo, jest w czym przebierać, Toledo 2 zaś głównie w 1.6 a wiem z doświadczenia kolegów z ToledoClubPolska, że przy tym motorze może brakować nieco mocy, A4 sporo sztuk ale domyślam się że 80% z cofniętymi przebiegami lub po "przygodach" jednak znajdą się w miarę zadbane egzemplarze

[ Dodano: 27 Grudzień 2010, 21:45 ]
Jogi4x4 napisał(a):Wygoda, przestrzeń to jak kto woli dla mnie troche małe, komfort...hm....A4, Passat, Toledo wszystko ma sztywną belkę z tyłu :wink:

po moim 1L z pewnością odczuję różnicę już w samych materiałach wykończenia czy wygłuszeniu wnętrza więc komfort na pewno większy, z miejscem faktycznie może nie ma go jakoś specjalnie dużo, ale 3 osoby z tyłu myślę że spokojnie da radę, szkoda tylko, że już nie będę mógł przewozić stolików, komody czy garderoby w bagażniku;)
Mazda 6 GY 1.8 Pb 05" LIFT ||Mazda 626 GF 2.0 Pb 99" || Seat Toledo 1L 1.8 Pb 97"||
maro39
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Gru 2010, 22:50

Z podanych to zdecydowanie Accord, silnik to już jaki Tobie będzie odpowiadał mocą i spalaniem, polecam 1.8.
Z innych to może Peugeot 406, Mazda 626, Vectra B/Omega B FL.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

27 Gru 2010, 22:59

o Accordzie myślałem z silnikiem 1.8 Vtec 136KM, jednak gdy pomyślę że moc mam dostępną od 5tyś obrotów jakoś mnie to zniechęca...
406 faktycznie dosyć fajny samochód, sąsiad sprowadził sobie taki na własny użytek z Norwegii i jest bardzo zadowolony, pokonuje tym autem trasę z Norwegii do Polski co najmniej 2 razy w roku(ok 1700km) i jeszcze żadna niespodzianka go nie spotkała, co do silników Opla, Ecoteców nie mam przekonania co do ich dynamiki ;)
Mazda 6 GY 1.8 Pb 05" LIFT ||Mazda 626 GF 2.0 Pb 99" || Seat Toledo 1L 1.8 Pb 97"||
maro39
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Japońskich producentów hybryd czeka rekordowy rok
    W 2016 roku Toyota sprzedała na świecie 1,4 mln hybryd, zaś w tym roku jest na dobrej drodze do wyniku 1,5 mln egzemplarzy. Łącznie japońscy producenci, przede wszystkim Toyota i Honda, dostarczą w tym roku klientom prawdopodobnie ...

27 Gru 2010, 23:02

maro39 napisał(a):no właśnie nie chciałem schodzić z rocznikiem w dół bo myślałem nad czymś przynajmniej nieco młodszym niż moje Toledo(97"), Hond faktycznie w tych cenach i przy tych wymaganiach było naprawdę sporo, jest w czym przebierać, Toledo 2 zaś głównie w 1.6 a wiem z doświadczenia kolegów z ToledoClubPolska, że przy tym motorze może brakować nieco mocy, A4 sporo sztuk ale domyślam się że 80% z cofniętymi przebiegami lub po "przygodach" jednak znajdą się w miarę zadbane egzemplarze

[ Dodano: 27 Grudzień 2010, 21:45 ]
Jogi4x4 napisał(a):Wygoda, przestrzeń to jak kto woli dla mnie troche małe, komfort...hm....A4, Passat, Toledo wszystko ma sztywną belkę z tyłu :wink:

po moim 1L z pewnością odczuję różnicę już w samych materiałach wykończenia czy wygłuszeniu wnętrza więc komfort na pewno większy, z miejscem faktycznie może nie ma go jakoś specjalnie dużo, ale 3 osoby z tyłu myślę że spokojnie da radę, szkoda tylko, że już nie będę mógł przewozić stolików, komody czy garderoby w bagażniku;)

O widze że kolega z Toledo Club :mrgreen: różnica to jest już w prowadzeniu i komforcie jak zestawimy 1L a np. Golfa III 3d, Tolek o wiele lepiej resoruje ze względu na rozstaw osi. A skoro myślisz nad dynamiczniejszą benzynką to może Toledo z motorem V5?
Jogi4x4
Stały forumowicz

27 Gru 2010, 23:07

V5 myślę, że niestety ale nie dostępny w tej kwocie, czasem można znaleźć jeszcze 1.8T i te również bardzo by mi odpowiadał, ale tak jak wspomniałem ciężko dostępne.
PS.
Jogi4x4 napisał(a):O widze że kolega z Toledo Club

z podpisu się domyślam, że kolega kiedyś również był mam nadzieję szczęśliwym posiadaczem autka z hiszpańskim temperamentem ;) pozdrawiam :D
maro39
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Gru 2010, 23:27

No Accord "załącza" się dopiero od 3,5 tyś obr/min, na wykresie momentu widać, że jest przebieg momentu jest niezbyt korzystny, za to 2.0 ma już bardziej korzystny moment, od 2500 obr/min, tutaj jeśli na frajdzie z jazdy i dynamice Ci zależy to w rzeczy samej chyba najlepiej sprawdzi się 323i gdzie przebieg momentu jest niemalże płaski i zaczyna się od 1800-2000obr/min lub wspomniana Vectra B 2.5 V6, gdzie skuteczny moment zaczyna się również od ok 2 tyś obr/min i przebieg również jest niemalże płaski.

EDIT:
Dość korzystny przebieg momentu ma też 2.5 V6 w Mondeo - już od 1500 obr/min masz do dyspozycji 240 nm więc jest nieźle i samochód może sprawnie przyspieszać.
Ostatnio edytowany przez stasiowski121 27 Gru 2010, 23:35, edytowano w sumie 2 razy
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Gru 2010, 23:30

co myślicie na temat takiego ogłoszenia

Seat Toledo 2
2000 rok 1.8 125PS, 134kkm, auto od 1 właściciela kupione w polskim salonie, serwisowane w ASO, książka serwisowa, klimatyzacja, elektryczne szyby, klima, abs, kontrola trakcji, poduszki powietrzne, centralny+autoalarm, samochód zachowany w oryginale i ładnie utrzymany, a przynajmniej tak wygląda ze zdjęć cena 13999, myślę że jeżeli opis ma odniesienie do rzeczywistości :cool: to jest to spora okazja, co myślicie?

[ Dodano: 27 Grudzień 2010, 22:34 ]
stasiowski121 napisał(a):Vectra B 2.5 V6

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
coś takiego jak tu? faktycznie ciekawa opcja dla mnie
maro39
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Gru 2010, 23:35

maro39 napisał(a):V5 myślę, że niestety ale nie dostępny w tej kwocie, czasem można znaleźć jeszcze 1.8T i te również bardzo by mi odpowiadał, ale tak jak wspomniałem ciężko dostępne.
PS.
Jogi4x4 napisał(a):O widze że kolega z Toledo Club

z podpisu się domyślam, że kolega kiedyś również był mam nadzieję szczęśliwym posiadaczem autka z hiszpańskim temperamentem ;) pozdrawiam :D

Cały czas jestem :mrgreen: i jak dla mnie fajne i wdzięczne autko z poręcznym bagażnikiem i ciekawszą linią niż kombi :mrgreen:
Pozdrawiam
Jogi4x4
Stały forumowicz

27 Gru 2010, 23:36

Właśnie coś takiego jak ta w linku.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Gru 2010, 00:02

[link do autocentrum.pl wygasł]

czytając te opinie, auto wydaje się być bardzo awaryjne czego wolałbym sobie zaoszczędzić...

[ Dodano: 27 Grudzień 2010, 23:04 ]
Jogi4x4 napisał(a):Cały czas jestem :mrgreen: i jak dla mnie fajne i wdzięczne autko z poręcznym bagażnikiem i ciekawszą linią niż kombi :mrgreen:
Pozdrawiam

ja również mam i będę mieć spory sentyment do tolka, był to mój pierwszy samochód, autko ogólnie mało awaryjne, gdyby nie blachy byłoby idealnie, a gdyby nie kolizja nie było by mnie tutaj ;)
maro39
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Gru 2010, 00:47

Proponuję volvo s40.
hades
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: łódzkie
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi A4 B8
Silnik: TFSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2014

28 Gru 2010, 10:25

Toledo było składane zarówno w Hiszpani jak i w Niemcowni i patrząc na kilka egzemplarzy to te składane w Niemczech są chyba lepiej zabezpieczone antykorozyjnie.
Jogi4x4
Stały forumowicz