Wygodny sedan do 25 - 30 tyś

27 Sty 2013, 14:21

Witam. Przyszedł czas na zmianę; wysłużone BMW e39 zostało sprzedane i rozpoczął się moment intensywnych poszukiwań godnego następcy :) Autko musi być komfortowe, dobrze wykonane oraz w miarę możliwości bezawaryjne ( wątpię bym znalazł tak solidne autko ja e39 w tej cenie :) ). Po kilku jazdach próbnych m.in Fordem Mondeo MK4 (autko trochę ponad budżet), Audi a4 B6, Hondą Accord, Alfą 159, Vectrą C, Volvem s60 i v50, najbardziej urzekł mnie model s60 marki Volvo. Autko może nie najładniejsze, być może nawet najnudniejsze ze wszystkich, ale za to solidnie wykonane, materiały pierwszej jakości, no i bardzo wysoki komfort przy dość niskiej cenie. Silnik, który miałem okazje wypróbować to 2.4 D5 163 km. Motor zapewnia bardzo dobrą dynamikę pracując przy tym jak benzyniak. Autko na prawdę mnie oczarowało, dosyć niska cena + porządna marka + komfort = rozsądny wybór.
Tutaj się rodzi moje pytanie. Nigdy nie miałem styczności z marką Volvo i chciałbym się co nieco o tym samochodzie dowiedzieć. Oczywiście już trochę poczytałem o nim w necie, ale chciałbym rozwiać kilka wątpliwości:
1. Silnik 2.4 D5 jest w miarę trwałą jednostką? Lepiej dołożyć i kupić młodszą wersje 183 konno czy mniej wyżyłowaną, ale starszą 163 konną?
2. Automat czy manual ? Zdecydowaniej więcej jest automatów na rynku S60`tek. Czy automatyczna skrzynia jest w miarę pancerną konstrukcją czy wali się jak domy w afganistanie? :D
3. Na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie? Korozja, zawieszenie, układ kierowniczy? Auto ma jakieś nad wyraz częste usterki?
4. Koszta serwisowania.
Chciałbym nadmienić, że auto chce użytkować przez okres co najmniej 5 lat i interesują mnie bogato wyposażone modele. Najlepiej jasna lub beżowa skóra w środku ;)
Wiem, ze na tym forum jest wielu posiadaczy Volva jak i entuzjastów tej marki. Stąd pomysł na taki post. Liczę na ogrom postów :) Z góry dziękuje za zainteresowanie. Pozdrawiam
Kanonier90
Początkujący

Auto: BMW e39
0

28 Sty 2013, 13:58

Może chociaż ktoś zaproponuje jakąś alternatywę ?
Kanonier90
Początkujący

1

28 Sty 2013, 14:23

volvo - ma czesci forda wiec drogo nie bedzie aczkolwiek zdarzaja sie awarie osprzetu w silnikach diesla co jest drogie niemilosiernie, automaty volvo ma cieniutkiee, w v50 zdarzaly sie nieszczelnosci chlodnicy, co do opini o silniku lap:
[link do autocentrum.pl wygasł]
[link do autocentrum.pl wygasł]
za 25-30 rozejrzalbym sie za audi a6, kupisz ladny egzemplarz
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo
0

28 Sty 2013, 16:41

Dzięki wielkie. :ok: Kurde czym dłużej szukam auta tym bardziej jestem niezdecydowany... Każdy ciekawy egzemplarz ma tyle samo minusów co plusów... Chyba kupie meska w124 i będę jeździł do końca świata :) :naughty:
Mówiąc Audi a6 pewnie masz na myśli drugą generacje, czyli C5. Fajne autka, ale ciężko znaleźć niebity i dobry model. Po drugie praktycznie co druga osoba buja się "kulą". Sprawa wygląda podobnie jak z passatami B5.
Ostatnio edytowany przez Kanonier90, 28 Sty 2013, 16:45, edytowano w sumie 1 raz
Kanonier90
Początkujący

0

28 Sty 2013, 16:44

I szczerze to nie przepadam za bardzo za portalem autocentrum.pl Ludzie, którzy wystawiają tam opinie nie są za bardzo rzetelni i wiarygodni. Każdy na siłę zachwala swoje cztery kółka :)
Kanonier90
Początkujący

0

16 Sie 2014, 20:35

A na tym forum co niby jest?:) Jest kilka osób, któe najczęsciej doradzają/ wypowiadaja sie (bez urazy Panowie, fajnie że poświecacie swoj czas) i widza tylko jedna marke - ta ktora jezdza, ewentualnie cos pokrewnego. Trduno sie przebic z czyms egzotycznym, popularnym etc. aby trafic w ich gusta:)
j0zek

0

16 Sie 2014, 21:45

Brawo a odkop...
Zamykam
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0