REKLAMA
Witam,
jak większość pytających na tym forum, potrzebuję pomocy w wyborze kolejnego auta dla siebie.
Potrzebne mi będzie do:
- codzienne dojazdy do pracy 30km w jedną stronę drogą ekspresową
- zalatwianie własnych spraw, zakupy, weekendowe krótkie wypady za miasto - jednym słowem całoroczne auto na co dzień
- średnio raz w miesiącu trasa ok 500km
- dodatkowo kilka razy w miesiącu mam możliwość dorobienia przewożąc 1-3 gości z lotniska do siedziby firmy oddalonej o 70km i z powrotem, wymagne jest wygodne, przestronne (również dla pasażerów na tylnej kanapie), nie zniszczone w środku, z dość dużym bagażnikiem (walizki), klimatyzowane auto, natomiast marka, rocznik, rodzaj nadwozia, kolor itd itp nie mają tu znaczenia.
Jeżdżę raczej spokojnie, nie potrzebuję super osiągów.
Myślę, że najodpowiedniejszy byłby duży sedan (aczkolwiek liftbacka i kombiaka nie skreślam), zagazowana benzyna (dopuszczam montaż LPG po zakupie jeśli trafi się benzyna w naprawdę ładnym stanie) pojemność ok. 2,0 prosty 8v motor 4 cylindry. Argumenty typu "silnik za słaby do tej budy","niewysilone V6 spali niewiele więcej niż R4 a dużo lepiej jedzie" uważam za rozsądne, ale kluczowe są dla mnie koszty serwisowania, a ewentualne większe spalanie przy obecnych cenach LPG na pewno przeżyję. Chyba, że wskażecie jakieś wieksze jednostki jako mało awaryjne i niezbyt drogie jesli chodzi o serwis.
Przebieg roczny jaki przewiduję to ~30kkm. Budżet to 5k na samo auto. Zdaję sobie sprawę że ideału nie kupię, nastawiam sie na drobne poprawki już po zakupie, w trakcie eksploatacji, bo jak wspomniałem, auto coś tam na siebie zarobi
Podsumowując - auto wygodne, proste w naprawach, i co najważniejsze nieprzerdzewiałe. I to chyba wszytko jeśli chodzi o wymagania.
Prośba do Was o opinie na temat moich typów niżej, na razie bez konkretnych linków, chciałbym najpierw wiedzieć za którymi modelami się rozglądać a jakie z miejsca skreślić.Oczywiście inne podpowiedzi od Was jak najbardziej mile widziane:)
A więc biorę pod uwagę:
1. Opel Omega B/Bfl 2,0 - mój faworyt
2. Audi 100 C4 2,0
3. Renault Laguna I 1,8-2,0
4. Toyota Carina E 2,0
5. Peugeot 406 2,0
6. Honda Accord V 1,8-2,0
7. Mazda 626 IV
Jak widać celuję w segment D, ale nie wykluczam E jeżeli tylko nie zabiją mnie później koszty