Wygodny sedan do 5k

01 Lip 2016, 18:56

Witam,

jak większość pytających na tym forum, potrzebuję pomocy w wyborze kolejnego auta dla siebie.
Potrzebne mi będzie do:
- codzienne dojazdy do pracy 30km w jedną stronę drogą ekspresową
- zalatwianie własnych spraw, zakupy, weekendowe krótkie wypady za miasto - jednym słowem całoroczne auto na co dzień
- średnio raz w miesiącu trasa ok 500km
- dodatkowo kilka razy w miesiącu mam możliwość dorobienia przewożąc 1-3 gości z lotniska do siedziby firmy oddalonej o 70km i z powrotem, wymagne jest wygodne, przestronne (również dla pasażerów na tylnej kanapie), nie zniszczone w środku, z dość dużym bagażnikiem (walizki), klimatyzowane auto, natomiast marka, rocznik, rodzaj nadwozia, kolor itd itp nie mają tu znaczenia.

Jeżdżę raczej spokojnie, nie potrzebuję super osiągów.
Myślę, że najodpowiedniejszy byłby duży sedan (aczkolwiek liftbacka i kombiaka nie skreślam), zagazowana benzyna (dopuszczam montaż LPG po zakupie jeśli trafi się benzyna w naprawdę ładnym stanie) pojemność ok. 2,0 prosty 8v motor 4 cylindry. Argumenty typu "silnik za słaby do tej budy","niewysilone V6 spali niewiele więcej niż R4 a dużo lepiej jedzie" uważam za rozsądne, ale kluczowe są dla mnie koszty serwisowania, a ewentualne większe spalanie przy obecnych cenach LPG na pewno przeżyję. Chyba, że wskażecie jakieś wieksze jednostki jako mało awaryjne i niezbyt drogie jesli chodzi o serwis.
Przebieg roczny jaki przewiduję to ~30kkm. Budżet to 5k na samo auto. Zdaję sobie sprawę że ideału nie kupię, nastawiam sie na drobne poprawki już po zakupie, w trakcie eksploatacji, bo jak wspomniałem, auto coś tam na siebie zarobi :)
Podsumowując - auto wygodne, proste w naprawach, i co najważniejsze nieprzerdzewiałe. I to chyba wszytko jeśli chodzi o wymagania.
Prośba do Was o opinie na temat moich typów niżej, na razie bez konkretnych linków, chciałbym najpierw wiedzieć za którymi modelami się rozglądać a jakie z miejsca skreślić.Oczywiście inne podpowiedzi od Was jak najbardziej mile widziane:)
A więc biorę pod uwagę:

1. Opel Omega B/Bfl 2,0 - mój faworyt
2. Audi 100 C4 2,0
3. Renault Laguna I 1,8-2,0
4. Toyota Carina E 2,0
5. Peugeot 406 2,0
6. Honda Accord V 1,8-2,0
7. Mazda 626 IV
Jak widać celuję w segment D, ale nie wykluczam E jeżeli tylko nie zabiją mnie później koszty ;)
BobsonNM
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Scenic I ph I
Paliwo: Benzyna + LPG

02 Lip 2016, 11:32

BobsonNM napisał(a):1. Opel Omega B/Bfl 2,0 - mój faworyt
2. Audi 100 C4 2,0

wg mnie lepiej iść w 6cyl z LPG, bo te silniki są małe do tych wielkich aut

Reszta typów bardzo dobra i trzeba szukać konkretnego egzemplarza
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Lip 2016, 11:54

Biorąc pod uwagę, że auta te mają ~20 lat to taki 2.0 8V może być już zajechany. Po prostu szukaj zadbanego auta.
Moje propozycje (linki poglądowe):
1. [link do oferty na Allegro wygasł]
2. [link do oferty na Allegro wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

02 Lip 2016, 18:14

A co powiecie o 6-cylindrówkach w wydaniu Opla i Audi ? O pierwszych słyszałem opinie że są mało awaryjne ale kłopotliwe w serwisie ze względu na ich mocne upakowanie pod maską i utrudniony dostęp. Natomiast drugie mają podobno problemy z wyciekami oleju. Może ktoś użytkował i się wypowie ?

@Ossy, Twoje propozycje b. ciekawe, zwłaszcza pierwszy Saab :shock: naprawdę nietuzinkowe auto tylko obawiam się kosmicznych kosztów części i konieczności korzystania z warsztatów wyspecjalizowanych w Saabach. Safrane też piękne ale podobno nafaszerowane kapryśną elektroniką.
Tak jak pisałem, auto będę użytkować na co dzień. C-klasa i Saab 93 - nie wiem jak w nich z ilością miejsca z tyłu.
E34 - myślałem wcześniej o nim ale chyba nie ten budżet, ładne egz. ostatnio mocno podrożały.
Ostatnio edytowany przez BobsonNM, 02 Lip 2016, 18:34, edytowano w sumie 1 raz
BobsonNM
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Scenic I ph I

02 Lip 2016, 18:34

Safrane to auto już wiekowe jest i myślę,że największe problemy ma już za sobą i konkretny egzemplarz spisuje się b.dobrze sądząc po przebiegu.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

03 Lip 2016, 11:51

Zaraz się zacznie jakie to Safrane jest drogie w utrzymaniu bo tego już praktycznie nie ma na drogach a i części są drogie :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Lip 2016, 12:23

BMW na pewno są wygodne natomiast to trochę skarbonka:

[link wygasł]

Osobiście celowałbym w jakąś Omegę w gazie.
JanuszP
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 08 1980
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: brak