Wygodny SUV/van do 35tys.

20 Maj 2018, 10:20

Witam wszystkich,
Chciałbym się poradzić w kwestii zakupu auta, bowiem po kilkudniowym oglądaniu ogłoszeń i kilku wizytach w okolicznych komisach (tylko po to żeby się "rozejrzeć") mam kompletny mętlik w głowie co wybrać. Aktualnie posiadam Chryslera Voyagera 2.5 CRD z 2002 roku, jednak najwyższy czas zmienić go na coś innego. Rocznie robię około 20-25tys kilometrów (połowa trasa, połowa po mieście). Poszukuję dużego auta do około 35 tysięcy złotych, a przede wszystkim wygodnego i "płynącego" po trasie jak mój Chrysler. Jeżeli chodzi o nadwozie to pod uwagę brałem vana i suva, natomiast preferencji co do silnika nie mam określonych - może być diesel, może być benzyna (raczej z perspektywą włożenia gazu). Co do rocznika, to chciałbym żeby autko miało maksymalnie te 10 lat i było w miarę przyzwoicie wyposażone. Oczywiście miło by było aby serwisowanie autka nie należało do najdroższych, a i wizyty w serwisach nie musiały być zbyt częste. Osobiście moją uwagę przykuły takie autka jak Citroen C-Cruiser (i bliźniacze opcje z Peugeota i Mitsubishi), Subaru Tribeca lub Dodge Caravan z okolic 2010 roku. Proszę o jakieś sugestie wobec wyboru któregoś z podanych aut, lub też ewentualne propozycje innych opcji.
Pozdrawiam :)
bass789
Nowicjusz

Auto: Dodge Journey 2.0 CRD

20 Maj 2018, 11:48

Co powiesz na Chrysler Pacifica?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

20 Maj 2018, 12:49

Pacifice znam bardzo dobrze, bo ojciec taką posiada - mega wygodne auto, jednak martwią mnie trochę problemy z elektryką które w niej występują (i które podobno nie są odosobnione) - chwilami potrafi siąść wszystko, co jest elektrycznie sterowane, wraz z całym licznikiem, a żaden spec od tego typu spraw nie jest w stanie to ogarnąć, tylko pomagają doraźnie.
bass789
Nowicjusz

20 Maj 2018, 13:31

bass789 napisał(a):C-Cruiser

C-crosser raczej. Niby ok, ale mała popularność modelu może się lekko odbić na kosztach ewentualnych napraw.

bass789 napisał(a):Subaru Tribeca l

Fajny silnik i auto ogólnie spoko jeśli jeździłbyś na benzynie. Boksery subaru mają to do siebie, że większość posiada mechaniczną regulację luzów zaworowych (na lpg interwał skraca się do tych 30-40kkm) a ze względu na ułożenie silnika często do tej czynności trzeba go "opuścić", koszty przemilczę.

Co do dodża, nie wiem to się nie wypowiem.

Ode mnie
Opel Zafira 2 2.0T, tudzież OPC
No i jako faworyt s-max 2.5T
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Maj 2018, 18:40

Jeśli chodzi o przytoczonego Opla, to raczej od razu odpada. Co do Forda, to ciężko znaleźć polecaną wersje z miarę fajnym wyposażeniem.

Po kilku godzinach spędzonych na portalach z ogłoszeniami w oko wpadły mi jeszcze trzy opcje: Dodge Journey, Honda CR-V i Volvo XC90. Jeśli chodzi to Volvo to widzę, że trzeba by zejść co najmniej rok z rocznika żeby znaleźć coś w budżecie. Honda wydaje się interesującą opcją, tak samo jak ten Dodge, z tym że nie mam żadnego doświadczenia z tymi autami. Jesteście w stanie coś na ich temat i dostępnych na rynku, pasujących do kryteriów egzemplarzy powiedzieć? Czy w tej cenie będą to raczej auta w wątpliwym stanie?
bass789
Nowicjusz

20 Maj 2018, 18:52

bass789 napisał(a): Jeśli chodzi to Volvo to widzę, że trzeba by zejść co najmniej rok z rocznika żeby znaleźć coś w budżecie.

Szukając czegoś bezwypadkowego, z w miarę pewną historią (i nie świeżo sprowadzonej perełki) nie nastawiałbym się na nic młodszego niż 2005.
Druga sprawa to koszty - sporo aut jest kupowanych przez osoby, których nie nie po prostu nie stać a później trafiasz na taki niedoinwestowany egzemplarz i może być różnie.
CRV niby ok ale to auto sporo mniejsze niż wszystkie inne, które tu padły.

bass789 napisał(a):Co do Forda, to ciężko znaleźć polecaną wersje z miarę fajnym wyposażeniem.

A czy CRV albo dodge będą miały lepsze? Już pomijam tandetę wnętrza w amerykańcach

BTW technicznie bliźniaczym autem z journey jest fiat freemont.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chevrolet Corvette C7 - 4 potężne końcówki wydechu
    Amerykanie słyną z zamiłowania do sportowych samochodów z potężnymi silnikami. Ale czasami ich mania wielkości dotyka również pozostałych części samochodu. Dowodem tego może być Chevrolet Corvette 7. generacji. ...
    Jak przygotować auto do wyjazdu na wakacyjny urlop?
    Na początku roku 2022 większość (56%) dorosłych Polaków zadeklarowała, iż w bieżącym roku zamierza wyjechać w celach wypoczynkowych lub turystycznych na co najmniej 2 dni – wynika z danych CBOS. Wielu respondentów ...