Wygórowane wymagania - 6k

05 Mar 2019, 19:29

takich samochodów nie ma sensu oceniać na podstawie zdjęć, i jakieś tam że inny odcień lakieru i CO TEGO że jest inny odcień lakieru, ktoś polakierował bo uszkodził to jest inny odcień lakieru.

W weekend sprzedałem toyotę za 35 000zł i miała 1 element lakierowany gdzie klienta o tym poinformowałem i dałem miernik żeby sobie sprawdził, aczkolwiek lakierowanie było i tak w NIemczech

Jedź na SKP popatrz może nie będzie za co podnieść, sprawdź normę spalin, sprawdź zawieszenie hamulce, czy są wycieki, opony, kiedy ktoś zmieniał rozrząd, oraz opłaty, to są najważniejsze rzeczy w takim samochodzie, bo jak będziesz miał wszystko co powyższe do zrobienia to będzie 2 x 6000zł
A nie że inny odcień lakieru na błotniku :x

Ludzie.... auto 15 letnie.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

05 Mar 2019, 19:44

Autor tematu prosi o ocenę więc napisałem co widzę i co sądzę więc o co Ci chodzi? Co mam pisać że ohh ahh igła no kur.. :roll:
Przy rozmowie ze sprzedającym zapyta co tam się działo,proste? Proste..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Mar 2019, 10:49

Proste. Chciałbym zaznaczyć, że każda porada, ocena, ogłoszeń, sugestia co do wyboru ewentualnego modelu jest dla mnie nieoceniona, dlatego jeszcze raz dzięki za odzew. Nie sądziłem, że jest tak duża dysproporcja między tym, co w treści ogłoszenia, czy w rozmowie telefonicznej a stanem faktycznym.

Taka Bora się ostatnio pojawiła, być może godna uwagi.
[link do oferty na Olx wygasł]

I Corsa
janusz91ff
Początkujący

Prawo jazdy: 11 01 2011
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: VW Golf MkII
Silnik: 1.6 PN
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

06 Mar 2019, 17:26

Bora ok i świeży gaz,można obejrzeć.
Corsa zalatuje trochę handlarzem ale też możesz obejrzeć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

06 Mar 2019, 21:02

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

Sprowadzony, ale już z LPG, jak rozumiem. Opel wypuszczał seryjnie auta z instalacją gazową? Zresztą to chyba bez znaczenia, bo i tak raczej nie do ustalenia będzie ile ten samochód wyjeździł na gazie.

Drugi Opelek:

janusz91ff
Początkujący

06 Mar 2019, 21:36

Pierwsza wygląda ok i prosty silnik ale własnie pytanie jak długo lata na gazie i cena śmieszna,wymieniona butla,zrobione opłaty i tylko 5800zł? To musiał dać za nią max 800-900euro..
Druga ok i świeży gaz,można obejrzeć.
Barol
Awatar użytkownika

11 Mar 2019, 20:54

Liczyłem na to, że napiszę w tym temacie już jeszcze tylko jeden post - taki z podziękowaniem za pomoc w zakupie auta. Jednak pojeździłem trochę w miniony weekend i niestety nie udało się nic kupić. Parę aut z zamieszczonych tutaj przeze mnie sprzedało się w tzw międzyczasie, kilka widziałem, ale stan znacząco odbiegał od tego, co było w treści ogłoszenia i efekt jest taki, że nie udało się czegoś kupić.

Dobra wiadomość jest jednak taka, że udało mi się ogarnąć jeszcze mój dotychczasowy samochód, więc na poszukiwanie następnego będzie więcej czasu i spokoju. Zamieszczam poniżej kilka świeżych ofert. Tradycyjnie proszę o ocenę ogłoszeń.

1. Handlarz, ale stan zachęca.
2. Dość długo lata na gazie, poza tym wydaje się być godna uwagi.
3. Coś większego, nie jestem fanem tego auta, jednak ogłoszenie wygląda interesująco.
4. Kolejna Bora, może ta okaże się mniej pechowa, do tej pory widziałęm trzy, dwie miały problemy z pracą na gazie, jedna miała mocno zgniłe progi.

I jako, że dzięki naprawie obecnego samochodu kupiłem sobie trochę czasu, to znów mocniej zastanawiam się nad V40/S40. Jako, że nie ma tych aut w mojej okolicy w ogóle, to jestem nawet skłonny pojeździć gdzieś dalej na oględziny. Egzemplarze, które przykuły moją uwagę.

1. Świeży gaz, ale ogłoszenie wisi dość długo, chyba coś jest nie tak.
2. Wygląda bardzo zachęcająco, długo w jednych rękach, ciekawe jedynie od jak dawna auto posiada instalację gazową.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do oferty na Olx wygasł]
janusz91ff
Początkujący

12 Mar 2019, 00:50

1.Ładna ale pamiętaj że te silniki lubią olej.
2.Ten sam silnik a 5lat na gazie to jeszcze nie tak tragicznie.
3.Passat B5 z Polskiego salonu :shock: Obejrzałbym ale pamiętaj że jak padnie Ci zawias to z 1000zł nie Twoje..
4.Ładna,6lat w jednych rękach,przebieg może być autentyczny tylko brak klimy i te silniki lubią olej.
5.Już nieaktualne.
6.Odpuściłbym,trochę zalatuje gruzem..
7.Też jakoś do mnie nie przemawia.
Barol
Awatar użytkownika

12 Mar 2019, 10:44

Golf 1.4, nie wiem, czy to nie jest trochę za mało w tej budzie.

Oraz Toledo, chyba z komisu. Tutaj 1.6 też raczej nie będzie w tej karoserii demonem mocy, ale z tego co widzę ludzie mający to auto z takim motorem generalnie nie narzekają na dynamikę i spalanie.
janusz91ff
Początkujący

12 Mar 2019, 11:18

1.4 to totalny muł,już lepiej 1.6..
Toledo dostało strzała w tyłek..

Ten ładny tylko handlarz..
Barol
Awatar użytkownika

12 Mar 2019, 14:57

Tego granatowego Golfa właśnie miałem kiedyś wkleić, ale to od handlarza, facet się z tym nie kryje. Twierdzi, że posiada jakąś tam historię serwisową od poprzedniego właściciela, do tego faktury, niektóre jeszcze dość świeże, np wymiana sprzęgła z 2017. Skoro to handlarz, auto wystawione od ładnych paru dni, na zdjęciach robi fajne wrażenie, a jakoś nikt nie kupił. Cena też całkiem ok, ale ciekawe swoją drogą ile za niego dał, 4500?

Z drugiej strony człowiek twierdzi, że nie będzie robił problemów ze sprawdzeniem samochody na stacji diagnostycznej. Mam uprzedzenie do handlarzy, ale obejrzałem już kilka aut od osób prywatnych i w większości była to masa ściem i próba nabicia kogoś w butelkę. Może więc nie każdy handlarz w tym budżecie ma do zaoferowania jedynie podpicowane trupy i może warto spróbować i u nich coś obejrzeć.
janusz91ff
Początkujący

12 Mar 2019, 18:09

Z handlarzami to jest różnie jak i z prywatnymi, sporo prywatnych nic nie wkłada w auto warte 2-3 pensje, bo się nie opłaca a potem próbuje coś ukryć.
a handlarze to zależy od ceny, jak mają normalne ceny to nie zawsze to są ulepy.
W końcu 90% osób która ma auto, zapewne nabyła go od handlarza lub od osoby prywatnej która to z kolei nabyła od handlarza, bo skąd te auta u nas są niby? no posprowadzali je handlarze więc i tak kupisz auto od handlarza jakby nie patrzeć :) chyba że poszukasz salon PL 1,4 mpi za 10 tys 98 rok :) bo tacy ludzie to cenią się bardzo, jak dobry stan to poniżej 10 można zapomnieć.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

12 Mar 2019, 18:30

Temat się rozrasta, ale nie zanosi się na to, że coś w końcu znajdę. Wypada uzbroić się w cierpliwość. Dziś po pracy zupełnie przypadkiem natknąłem się na człowieka w Astrze G (kartka na szybie - "Sprzedam"), fajna, z polskiego salonu, 2001 rok, mechanicznie bardzo spoko, przebieg nieco ponad 200 tysięcy, ot taka poczciwa Asterka. Niestety korozja zjadła równo oba tylne nadkola, tuż przy drzwiach. To mnie właśnie od tych Astr odpycha. Wiem, że po 18 latach ta korozja pojawia się niemal w każdym aucie, ale tutaj razi to szczególnie. Znajomy nabył taką Astrę z 2002 dwa lata temu, wtedy wyglądała całkiem ok, jednak po dwóch latach użytkowania bez garażowania również właśnie tylne nadkola są już do zrobienia. Nie wykluczam tego samochodu, ale ta rdza..

Na chwilę obecną wydaje mi się, że taki Golf IV jest najbardziej rozsądną opcją. Jest to samochód prosty do bólu, nie pozbawiony wad rzecz jasna, ale tak zdroworozsądkowo obok Astry to chyba jedyny słuszny wybór. No ale trzeba być cierpliwym, dwa już widziałem w miniony weekend i było kiepsko. Auto popularne, pełno gruzów, gdzie nawet zespół napędowy i silnik są bardzo wyeksploatowane. Wklejałem już link do tego ogłoszenia:

Przemawia do mnie, chętnie bym obejrzał. Ale dziwna sprawa. Numer podany w ogłoszeniu nie odpowiada, i to o różnych porach dnia. Ogłoszenie pojawiało się dobry tydzień temu, jak nie więcej. Myślałem, ze człowiek może sprzedał ten samochód, może nie ogarnia jak zdjąć ogłoszenie bądź ktoś inny mu to wystawił, więc na jakiś czas po prostu wyłączył telefon, bo był bombardowany zapytaniami. Ale ogłoszenie zostało niedawno odświeżone, a telefon jak nie odpowiadał wcześniej, tak i teraz jest tak samo.
janusz91ff
Początkujący

12 Mar 2019, 18:39

To jak nie odpowiada telefon to pisz wiadomość..
pierwsza rzecz to hak..no dla mnie to zawsze wyznacznik tego że auto ciągnęło jakieś przyczepki, pytanie w jakim stanie jest np układ napędowy/skrzynia chociaż po tylu latach to tam już coś było robione podejrzewam, poza tym te odcienie bywają różne na tym aucie.

No ale piszesz że większość aut to gruzy, układ napędowy/silnik wyeksploatowane tzn co się dzieje?
Bo wiesz to nie jest Golf VII z salonu na pewne rzeczy trzeb a przymknąć oko bo nic nie kupisz. Jak trzyma się kupy, nie gnije wszędzie i nie puszcza oleju każdą szczeliną i jedzie poprawnie to na detale bym nie zwracał aż tak uwagi.
Przy Golfie IV myślę że warto było by podjechać na geometrię, pomierzyć a może i ustawić zbieżność przy okazji, wtedy się dowiesz czy czasem nie jest za bardzo krzywy.

Inna sprawa że ta oferta ma dość sporo odsłon i nadal wisi a nie jest to super wygórowana kwota więc pytanie czemu.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

12 Mar 2019, 19:02

Przyatakowałem człowieka wiadomościami zarówno przez OLX, jak i smsem już wcześniej, lecz także bez odzewu. Wydaje mi się, że liczba odsłon wynika z tego, że auto sprawia wrażenie godnego zainteresowania, ale nie można się z właścicielem skontaktować, dlatego wisi długo, co wypłynęło na liczbę odsłon, taką mam przynajmniej teorię. Co do haka, to mam podobne odczucia, jak widzę hak to od razu przychodzi myśl, że coś było ciągane, co mogło źle się odbić na kondycji silnika. No ale też nie ma co dać się zwariować, sami w końcu uczulacie, że to są samochody za 3 pensje, reszta wydaje mi się godna uwagi, dlatego chętnie bym obejrzał i wrzuciłem tutaj do oceny.

Pytasz co nie grało z tymi, które miałem okazję zobaczyć. Nie wdając się zbytnio w szczegóły, jedno auto zgasło sobie kilka razy podczas jazdy próbnej, tak nie przy ruszaniu, a już przy znacznych prędkościach na 4-5 biegu, właściciel oczywiście mówił, że pierwszy raz coś takiego się zdarzyło. Jako, że nie mam zbytniej wiedzy co to mogło być, to odpuściłem. Inny przykład, niedaleko mnie Astra G, facet wycenił na niespełna 7 tysięcy, mówił, że auto zadbane i naprawy wykonywane na bieżąco, np świeże sprzęgło. Okazało się, że sprzęgło, to akurat było już bliskie końca, facet zaczął się coś tłumaczyć, że to jego ojciec jeździł i ten był przekonany, że sprzęgło było wymieniane. Co więcej przed oględzinami zapewniał, że instalacja gazowa jeździ w aucie dopiero nieco ponad trzy lata, po sprawdzeniu dokumentacji wyszło na to, że montaż instalacji został zrobiony w 2011 roku, znów sprzedający zaskoczony, bo był przekonany, że później był gaz włożony. I ja nie wiem, czy on głupiego udawał, czy faktycznie nie wie, co sprzedaje. Inny przykład, to Bora, gdzie o techniczne rzeczy zastrzeżeń nie miałem, trochę rys na lakierze, lekkie wykwity rudej na jednym nadkolu, ale bym to wziął, bo nawet na stacji diagnostycznej wyszło wszystko ogólnie spoko, widać było, że zawieszenie nie zmęczone, wycieków brak, hamulce ok. Ale najpierw sprzedający uznał, że machnie podpis za ojca, który jest współwłaścicielem, a jest akurat poza miejscem zamieszkania. Tu już zapaliła się lampka ostrzegawcza. Potem przy próbie skompletowania dokumentacji okazało się, że człowiek nie ma dokumentu homologacji butli, zresztą w ogóle nie miał jakichkolwiek papierków od gazu. Twierdził, że pewnie jego ojciec ma to przy sobie i on mi to potem dośle jak ten wróci z delegacji. Uznałem, że mimo wszystko odpuszczę temat, być może niesłusznie. Było jeszcze Clio, gdzie pod korkiem wlewu oleju zbierał się tzw majonez, a uszczelniacz wałka rozrządu puszczał olej, który pięknie ściekał na napęd rozrządu, poza tym auto mi się bardzo podobało, ale ewentualne koszty naprawy mnie zniechęciły.

Co sądzicie o tym?

Bardzo niski przebieg, ktoś nie robił nawet 10 tys. rocznie? Do tego niedawno zamontowany gaz i teraz decyzja o sprzedaży. Brzmi to jak dobry przepis na władowanie się na minę. Nie ma też numeru telefonu, więc kontakt utrudniony.
janusz91ff
Początkujący