Wygórowane wymagania - 6k

19 Mar 2019, 21:28

Nie wiem, czy np jutro do Kutna zdążę podjechać po pracy, ale do Włocławka bardzo chętnie się wybiorę obejrzeć Xsarę. Muszę przyznać, że bardzo podoba mi się to auto, myślałem nawet już wcześniej o pierwszej generacji, ale jest ich mało, często też są bez wyposażenia. Za to ta, którą wkleiłeś jest bardzo interesująca. Co ciekawe jak dziś po pracy wertowałem ogłoszenia, to widziałem ją, ale nawet tu nie wklejałem, bo jestem tak zafiksowany na Ople i inne Golfy, że może niepotrzebnie ignoruję inne modele.

I jeszcze pytanko, kiedy w obszar moich zainteresowań wpada jakieś auto, o którym nie wiem zbyt wiele, to rzecz jasna szukam informacji w sieci, najczęściej na Autocentrum. Jak się zapatrujecie na tego typu portale? Mnie wydaje się to dość rzetelne, w końcu opinie pochodzą wprost od użytkowników aut, przy tym bywają naprawdę skrajne, co może dowodzić charakterystyce danego modelu lub po prostu tego na jaki egzemplarz ktoś trafił. Dlatego staram się czytać tego dużo, by mieć jakiś bardziej obszerny przekrój. Z drugiej strony po lekturze tych wpisów można równie dobrze dojść do wniosku, że nie da się kupić nic sensownego. :roll:
janusz91ff
Początkujący

Prawo jazdy: 11 01 2011
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: VW Golf MkII
Silnik: 1.6 PN
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

19 Mar 2019, 21:40

No bez przesady,ja rozumiem nasz rynek ale ile ma kosztować takie A3? 8000zł?
Ostatnio na jednej grupie na fb synek wystawił zadbane 1.6 z 98rok za 6200zł i każdy go zjechał że poleciał z ceną i nawet wypowiedziały się dwie osoby które bujają się ze sprzedażą takowych za trochę niższą cenę i też brak chętnych o dziwo.. a korozja no cóż,w aucie za 4-5k jest to niemal normalna rzecz.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

19 Mar 2019, 21:43

Mam od 2011R Astrę G z2002R, i powiem Ci tak że jak trafisz OK to auto pancerne,
Ja akurat swoją zaimportowałem z DE z ori przebiegiem 150 000km, i ORI lakierem , teraz mam prawie 270 000km i jeździ jak złoto, oczywiście zagazowana po zakupie i tak sobie ją użytkuję, blacharsko Igła, niejedna Astra J by się powstydziła przy mojej G, silnik 1.8 115KM, oczywiście w przeciągu tych lat na serwis poszło $$$ mnóstwo, jeździ tylko na 5W40 ale odwzajemnia się bezawaryjnością, zawieszenie na nasze drogi...pancerne. Ja przy zawiasie jeszcze nic nie wymieniałem mam je w Oryginale Także Astrę z punktu widzenia użytkownika mogę śmiało polecić. :D W następnym roku będzie szła prawdopodobnie pod młotek, ale kilka razy zaliczyła Niemcy, Danię, Szwecję, i nigdy nie zawiodła, także autko jest godne polecenia.
Ostatnio edytowany przez andrewb25 19 Mar 2019, 22:02, edytowano w sumie 2 razy
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

19 Mar 2019, 21:46

andrewb25 napisał(a):silnik 1.8 115KM

Czy aby na pewno? Z tego co się orientuje i nawet wujek google mówi to były produkowane do 2001roku :o
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

19 Mar 2019, 21:49

Tak, X18XE1 bo produkcyjnie jest z 2000 Roku,
Data 1 Rejestracji 2002R, pojechałem do DE niby po 2002 R a na miejscu okazało się że 2002 tak ale 1-rej . Tam na zachodzie nie operuje się rokiem produkcji , każdy podaje datę pierwszej rejestracji. Wziąłem i tak Bo Auto- IGŁA, a rokiem produkcji w sumie jeździł nie będę.

Później weszły silniki 1.8-125Km , konstrukcyjnie praktycznie to samo

Mój je taki: :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

19 Mar 2019, 22:00

andrewb25 napisał(a):W następnym roku będzie szła prawdopodobnie pod młotek, ale kilka razy zaliczyła Niemcy, Danię, Szwecję, i nigdy nie zawiodła, także autko jest godne polecenia.

Po co czekać do następnego roku? :) Dogadamy się :D
janusz91ff
Początkujący

19 Mar 2019, 22:09

:D chętnie ale za dobrze jeździ żeby sprzedawać, pod koniec 2018R miała duży serwis za kwotę 4000zł , m.in. wszystkie płyny, filtry, serwis klimy, opony,kpl rozrząd, ściągnięta była głowica i wymienione wszystkie uszczelki i uszczelniacze zaworowe, kontrola dołu silnika- jest Igła. nowa cewka, świece, jeszcze jakieś tam klocki nowa bateria itp. wszystko markowe bo i tak wliczam w koszty działalności więc biorę praktycznie to co najlepsze, więc auto ma teraz zapier... :D
Za miesiąc znowu wyjazd do Danii więc Astra czeka w gotowości :D
Przy blachach przez 8 lat nie robiłem nic, jest o dziwo idealnie wszędzie, aż sam się dziwię skąd taka Astra G się trafiła ?
LPG sekwencyjna założona w 2012R , i od tego momentu ,serwis co 10 000km :)
Takie auto warto wziąć...ale jest pytanie kto Ci takie sprzeda ? :D
andrewb25
Stały forumowicz

19 Mar 2019, 22:16

Cudów nie ma, doświadczenia z dotychczasowych oględzin mam takie, że w tym budżecie większość po prostu zbywa samochód zaniedbany.

Człowiek od Xsary ma m.in także Astrę. Nie wiem, czy to nie za tanio jednak, nawet jak na sprowadzony egzemplarz.

[link do oferty na Olx wygasł]
janusz91ff
Początkujący

19 Mar 2019, 23:58

TFSI napisał(a):No bez przesady,ja rozumiem nasz rynek ale ile ma kosztować takie A3? 8000zł?

To zobacz sobie ile w DE takie auta kosztują nie od Turka tylko od prywatnego, poza tym można i za 2000 kupić tylko może się okazać że przez pół roku włoży się w auto 5 tys zł.
Pamiętać trzeba ze przy cenach typu 5 tys od dawna właściciel nic już w auto nie łożył i taki samochód to jest wielka skarbonka, gdzie każdy układ będzie wymagał naprawy...elektryka, zawieszenie, opony do wymiany, wycieki, a może i kompresja będzie kichą
Co innego Fiat SC/Punto a co innego A3..bo niby to auto na bazie Golfa IV ale ceny części i usługi no swoje kosztują. Komplet opon R15 za 200 zł się nie kupi chyba że używane. Alternatora tez nikt za 50 zł nie zregeneruje, uszczelka pod głowicą albo remont 200 nie kosztują itd

A co grup na fb to bez komentarza tam są sami tacy co za cenę skutera kupowaliby 10 letnie Audi i to najlepiej z 4 litrami pod maską, które ma opłaty na 2 lata najlepiej
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

20 Mar 2019, 00:03

Z tego, co tutaj niektórzy mówią oraz po dotychczasowych oględzinach różnych aut zastanawiam się czy czasem nie dać sobie na wstrzymanie, poogarniać wszystko, co trzeba ogarnąć w swoim samochodzie i jeszcze go dobijać przez kolejne dwa lata. Bo serio, widziałem dopiero kilka samochodów, ale pod względem takiego ogólnego wrażenia żaden nie wyglądał lepiej, niż mój leciwy Volkswagen. Nie mówię tego dla zgrywy, po prostu tak jest.
janusz91ff
Początkujący

20 Mar 2019, 00:08

No bo po prostu szukasz w autach za grosze, w których nic się nie opłaca robić, bo mają taką wartość ze się sprzeda.
W tej kasie to serio chyba najlepiej wypadają Asterki G ale i tu trzeba zachować ostrożność.
Natomiast z vagami za 5-6 tys byłbym ostrożny, coś podstawowego z początku produkcji może...ale nie nastawiaj się na cudo.

Albo np zejdź z segmentu i szukaj segmentu B - aut miejskich..Corsa, Punto, Polo itp będą ciut młodsze, mniej wyjechane być może i łatwiejsze w ogarnięciu.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

20 Mar 2019, 00:16

Mam tego świadomość, segment B jest ok, ale tak naprawdę dotąd udało mi się obejrzeć jedną Corsę C, jeden właściciel od 8 lat. Ale auto nie było garażowane przez ten czas, po wjechaniu na kanał okazało się, że dół progów już ładnie zjadła ruda, poza tym silnik pracował dziwnie, z okolic rozrządu dochodził niepokojący dość głośny dźwięk. Właściciel też jakiś dziwny, jeden z tych z podejściem "To dobre auto jest, jeżdżę lata i nic nie wkładam, chodzi jak trzeba" Dawniej myślałem, że te wszystkie stereotypowe teksty są przesadzone, ale jednak z niczego się to nie wzięło.
janusz91ff
Początkujący

20 Mar 2019, 21:32

Ponownie mam problem z obecnym samochodem, dlatego dziś byłem obejrzeć tylko Xsarę, bo to całkiem niedaleko. Belka tylna jest do regeneracji, wymienić też trzeba tłumik końcowy, może też środkowy. Widać, że zanim auto zostało ściągnięte do Polski to musiało dość długo stać nieużywane. Fajny samochód, ale perspektywa kosztów rejestracji po raz pierwszy w kraju, regeneracji belki, wymiany wydechu, jakiegoś potem pakietu startowego obejmującego rozrząd itp oraz późniejszy montaż instalacji gazowej jednak przekraczają mój budżet.

Co do Astry z Kutna, to jedynie dzwoniłem i odbyłem z właścicielem dłuższą rozmowę. Człowiek sprawia wrażenie kogoś, kto nie sciemnia, samochód zadbany 12 lat w kraju, naprawiany regularnie, ale nie garażowany, co zaowocowało mocną korozją tylnego błotnika i mniejszymi wykwitami w innych miejscach. Facet przyznaje, że przez to ma problem ze sprzedażą. Niestety jak wspomniałem wcześniej dziś nie byłem w stanie podjechać.

A taka Asterka?

Niestety może brać olej.

Lub taka z 1.4. 90 KM

Ewentualnie Corsa. Ta

Bądź ta
janusz91ff
Początkujący

20 Mar 2019, 22:05

1.Ok tylko pytanie jak długo lata na gazie. Ogólnie obejrzałbym.
2.Tylne lewe drzwi trochę dziwnie spasowane,trochę odcieniowa się wydaje i wydaje mi się że to handlarz patrząc na inne jego ogłoszenia.
3.Jakoś do mnie nie przemawia.
4.Długi przegląd i opłaty,8lat w jednych rękach tylko 7lat na gazie ale obejrzałbym.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Mar 2019, 16:34

Umówiłem się na oględziny czarnej Corsy. Ogólnie jest pozytywnie zaskoczony rozmową, kobieta, która użytkuje ten samochód potrafiła odpowiedzieć na większość pytań z nim związanych, nie będzie też robić problemu ze sprawdzeniem auta na stacji diagnostycznej, samochód dotąd podobno był garażowany, miał jakąś przygodę parkingową, co widać na jednym ze zdjęć (wgniotka nad tylnym zderzakiem), korozji podobno jeszcze nie widać. Samochód jak twierdzi właścicielka pokonywał dziennie około 50km, co by nie do końca pokrywało się z tym, co jest w treści ogłoszenia, ale to juz trochę czepialstwo. Ogólnie przekonuje mnie to auto. Z drugiej strony widzę je przynajmniej od tygodnia na ogłoszeniach i nikt nie wziął. Wydaje mi się, że nieco ponad 5 tysięcy za takie auto, to dobra cena. Ze względu na pracę Corsę postaram się zobaczyć w sobotę (o ile ktoś jej wcześniej nie weźmie).

Aha, jeszcze słowo na temat Astry z pierwszego linku. Bierze około litr oleju na 2-2,5 tys km. Podczas pracy na LPG zaświeca się check silnika, ponoć coś z sondą lambda, jedno nadkole wymaga ogarnięcia, bo są purchle. Nie wiem czy jechać to oglądać.

W międzyczasie pojawił się też taki Golf.
janusz91ff
Początkujący