Wygórowane wymagania - 6k

21 Mar 2019, 17:48

Akurat nadkole w Astrze to nie problem w dzisiejszej dobie, gdzie nawet pod kolor coś by się znalazło, ale już błędy w silniku związane z LPG czy też branie oleju hmm no te silniki czasem chlapną olej, pytanie tylko czy on już nie ma dosyć, bo pobór spory, przy Twoich 9 tys rocznie to tak na prawdę niemalże wymieniasz olej podczas dolewek...tak mi się wydaje

Golf niby ładny ale ciemny lakier i jeszcze wilgotny, trzeba by dobrze sprawdzić, pewnie za 7 tys do wzięcia będzie :) Jak blisko warto podjechać.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

21 Mar 2019, 19:31

Litr na 2500km to trochę sporo..
Corsa na pewno warta uwagi.
Golf tak samo.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Mar 2019, 09:13

Odnośnie Golfa nie dowiedziałem się zbyt wiele, jedynie to że coś już było malowane (nic dziwnego) i, że czasem silnik lubi sobie poszarpywać podczas jazdy. Ogólnie właściciel nie był zbyt rozmowny, twierdził, że już po ten samochód ktoś jedzie a jak nie on, to następny klient miał po to być, więc właściciel był pewny, że szybko to sprzeda i nie bardzo miał ochotę na rozmowę. No nie wiem..

Jutro może obejrzę też tą Astrę:
[link do oferty na Olx wygasł]
Tylko nie wiadomo jaki tam silnik jest, jest podane 55KM, ale tu chyba chodzi o ten 1.6 55kW, czyli 75 km, trochę mało.

Pojawiła się też dość ładna A4, lecz dość daleko. Kiedyś mi się podobały te samochody, ten konkretny wygląda spoko. Tylko wiadomo koszty naprawy zawieszania, a poza tym czy to 1.6 to trochę nie za mało?

EDIT:

Tuż pod nosem pojawiło się jeszcze V40. Jak już nie raz wspominałem w tym wątku, mam słabość do tego auta. Wygląda zachęcająco.
janusz91ff
Początkujący

Prawo jazdy: 11 01 2011
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: VW Golf MkII
Silnik: 1.6 PN
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1992

22 Mar 2019, 20:10

janusz91ff napisał(a):Aha, jeszcze słowo na temat Astry z pierwszego linku. Bierze około litr oleju na 2-2,5 tys km. Podczas pracy na LPG zaświeca się check silnika, ponoć coś z sondą lambda, jedno nadkole wymaga ogarnięcia, bo są purchle. Nie wiem czy jechać to oglądać.

16V Ecotec Opla każdy bierze :lol: (w większych czy mniejszych ilościach), wymiana pierścieni tłokowych załatwia temat, lub uszczelniaczy zaworowych lub pilnować stanu, dolewać i zlać temat.
Mój silnik łykał jakieś ok. 2L ale na 10 000km, po wymianie uszczelniaczy zaworowych po 18latach zrobiły się od starości "plastikowe" nie dolewam nic..no może 1-2 setki na 10 000km, więc jest bardzo :ok:

Check i ponoć to wiesz...trzeba podłączyć pod kompa i odczytać jaki to błąd, a błędów związanych z check jest sporo lub co najmniej kilka typowych w tym modelu, równie dobrze może być EGR, Katalizator, Przepływomierz, Przepustnica, któryś z czujników a nawet Sterownik Silnika. itp

Nadkole to miałeś chyba na myśli Błotnik a nie nadkole, nadkole jest plastikowe :D
janusz91ff napisał(a):Tylko wiadomo koszty naprawy zawieszania, a poza tym czy to 1.6 to trochę nie za mało?

Zależy jak dla kogo, ale silnik ogólnie za słaby to tego modelu,co nie oznacza że nie będziesz się spokojnie przemieszczał, zawieszenie fakt jest to koszt znaczny, zaleca się raczej wymianę całości, z tym że komfort jazdy nieporównywalnie większy niż w Astrze
janusz91ff napisał(a):Tuż pod nosem pojawiło się jeszcze V40. Jak już nie raz wspominałem w tym wątku, mam słabość do tego auta. Wygląda zachęcająco.
[link do oferty na Olx wygasł] ... 08f10694c8

Te Volvo chyba brałbym jeżeli jest OK za te $$.

Też mam słabość do tych samochodów :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

22 Mar 2019, 21:07

Volvo...właścicielka ma to auto około roku. Nie zna się zbytnio, kupiła od jakiegoś znajomego, gaz podobno dość świeży. Trudno było czegokolwiek dowiedzieć się przez telefon, ewidentnie widać, że pani jest laikiem w temacie. Niestety auto do obejrzenia najwcześniej w poniedziałek z uwagi na to, że właścicielka pracuje w najbliższy weekend i wraca późno. Duża szkoda, bo chętnie obejrzałbym to nawet jutro. Poza tym tradycyjna śpiewka, że auto jest dla niej za duże, jeździ głównie sama i nie potrzebuje tak sporego samochodu w którym nie czuje się zbyt pewnie jako kierowca. Jakoś dziwne, że nie pomyślała o tym podczas zakupu. Z drugiej zaś strony podczas rozmowy ma się wrażenie, że osoba nie wciska kitu, nie ma nic przeciw sprawdzeniu auta na stacji kontroli. Kurcze, jakby to nie było zgnite, to wiele bym się nie zastanawiał. Zobaczymy.
janusz91ff
Początkujący

23 Mar 2019, 08:10

Volvo na pewno warte zainteresowania.
A4 bardzo ładne ale jak masz daleko to bym odpuścił.

Na szybko znalazłem takie coś:
[link do oferty na Olx wygasł] - standardowo ruda bierze przednie błotniki.
[link do oferty na Olx wygasł] - wygląda na handlarza ale masz blisko.
[link do oferty na Olx wygasł] - długi przegląd i opłaty.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Mar 2019, 12:17

Golf jakoś do mnie nie przemawia. Mazda wydaje się być ok, swego czasu podobały mi się te auta, może obejrzę jak się uda. Czerwona Astra fajna, jednak do zobaczenia najwcześniej jutro, ponieważ dziś właściciel nie ma czasu. Powiedział, że bierze olej, nie był w stanie powiedzieć mniej więcej jakie są to ilości, tylne błotniki zaczyna zjadać ruda.

Miałem dziś jechać obejrzeć czarną Corsę, o której była mowa wcześniej. Ale dam sobie na wstrzymanie, zrobię to jutro, bądź w tygodniu, ponieważ w poniedziałek po pracy będę chciał obejrzeć V40. Wiem, niezła skrajność. Corsa, to byłby bardzo rozsądny wybór, takie minimum, które by było dla mnie wystarczające, 1,2 daje radę nawet w średnio długiej trasie, dobre zabezpieczenie antykorozyjnie, młodszy rocznik, tanie części, generalnie bardzo zdroworozsądkowy wybór. Z drugiej strony Volvo, samochód w którym pewnie przez większość czasu nie będę wykorzystywał dostępnego miejsca, nie zmieści mi się do garażu, jest starszy, zwykle te roczniki rdzewieją, części są droższe, więcej pali, ale po prostu bardzo mi się podoba i jeśli będzie to całkiem zdrowy egzemplarz, to nie będę się zastanawiał.
janusz91ff
Początkujący

23 Mar 2019, 19:03

janusz91ff napisał(a): części są droższe

ale wiesz dzisiaj jak masz np. tarcze TRW i klocki TRW czy to będą do Corsy czy Volvo to poziom cen będzie bardzo zbliżony,
To samo jeżeli chodzi o zestawy rozrządu, tłumiki, filtry, łożyska
W ASO Volvo przecież części kupował nie będziesz, czy w ASO Opla
A jak coś padnie grubiej to jest internet, można kupić czy to skrzynię używkę, czy to nawet cały słupek a grosze,
Także z tymi cenami części to do 4-cylindrówek to jeden pies czy to Volvo czy VW czy Opel
janusz91ff napisał(a):więcej pali

LPG choćby nawet było więcej 2 litry to jest tylko 4zł /100km więcej więc śmieszna rożnica

W mojej Astrze G spalanie przedstawia się na poziomie 10-11 L LPG przy żadnej oszczędnej jeździe, normalna między 2,5-4 tys obr
W trasie przy prędkościach 140, miejscami nawet 160-180 (oczywiście na niemieckich autostradach) to i ponad 11 :lol:
Pewnie można zejść niżej ale kto by się tym przejmował skoro LPG kosztuje 2zł/Litr. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie