Wygórowane wymagania - 6k

26 Sty 2019, 15:01

Witam. Bodajże już drugi lub trzeci raz podchodzę do tematu zmiany auta, jednak wygląda na to, że w końcu trzeba będzie zmienić dotychczasowe i tego już uniknąć się nie da.Ale do rzeczy. Jakoś do marca będę chciał znaleźć coś z lpg, dobrze opierającego się rudej oraz w miarę wygodnego (mile widziany luksus w postaci klimy, choćby manualnej). Budżet to raczej 3000-6000. Marka i model raczej dowolne, choć swoje uprzedzenia mam niestety, na ile słuszne, sami ocenicie. Jako, że samochód będzie tani, to nie zamierzam jeździć i oglądać egzemplarzy z całej Polski, więc myślę, że dobrze będzie się ograniczyć do lokalizacji Dobrzyń nad Wisłą (kujawsko-pomorskie) + 100km.

Zdaję sobie sprawę z tego, że przy takim budżecie należy odłożyć na bok poszukiwanie konkretnych modeli, a skupiać się na stanie technicznym wszystkiego co wydaje się godne uwagi. Jednak dodam, że bliżej mi do aut typu Volvo V40, Peugeot 206/406, Renault Clio II/Laguna I polift. Ale z takim nastawieniem, to pewnie będą szukał bardzo długo. Dlatego zwracam się do Was o prośbę w znalezieniu czegoś ciekawego, co nie okaże się skarbonką bez dna.
janusz91ff
Początkujący

Prawo jazdy: 11 01 2011
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: VW Golf MkII
Silnik: 1.6 PN
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

26 Sty 2019, 15:51

Może wrzucę pierwsze egzemplarze, które przykuły moją uwagę:

[link do oferty na Olx wygasł]
Zawsze zastanawia sformowanie "Wszystkie naprawy wykonywane na bieżąco", jeśli ktoś nie zbiera chociażby faktur, rachunków, to przynajmniej dla mnie nic nie znaczy taki tekst.

Tutaj aż zbyt pięknie, sporo porobione, nowy gaz, niski przebieg. Z drugiej strony silnik chyba trochę zbyt słaby do tego modelu.

Tutaj już jestem bardziej w stanie uwierzyć w fajny stan, szkoda, że tylko dwa zdjęcia sprzed...nie wiadomo kiedy, ale co najmniej kilku miesięcy.

Chyba także dość rozsądna opcja, jednak boli brak klimy.

No to tyle póki co. Jakoś tak wyszło, że same niemce, do tego kombi, za którym nie przepadam, ale jakoś akurat te sztuki wydały mi się ciekawe. Można by dać jeszcze jakieś Astry H, ale nie trawię tego samochodu, co nie oznacza, że i tak koniec końców z nim skończę, bo jest po prostu całkiem niezły. :D
janusz91ff
Początkujący

26 Sty 2019, 16:17

Astra H to nie ten budżet - min. 2x tyle na cokolwiek, w tym budżecie to Astrę G i w sumie nie jest to złe auto, gorzej trzyma cenę więc łatwiej coś kupić młodszego, ciekawszego ale..
pomyśl czego potrzebujesz bo Golf IV 3 drzwiowy a Octavia w kombi to trochę różnica.
Poza tym 1,4 w golfie to przesada min. 1,6, a nawet czasem lepiej szukać np. 2.0
w Toledo można szukać 1,8 20V

a tak w ogóle nad czym tu sie zastanawiać, obejrzeć jak skręca, przyspiesza, hamuje to brać, byle nie mocno skorodowane.
To są dwie pensje, auta 20 letnie.
Tylko nie 1,4 i brak klimy też dla mnie istotny minus, nie ma to sensu.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

26 Sty 2019, 16:22

Dzięki za odzew. Oczywiście miałem na myśli Astrę G, czeski błąd.

Generalnie takich sugestii oczekuję - na co patrzeć w danym modelu, jaki silnik najlepiej się sprawował itp. Na teraz najbliżej mi do Golfa 1.6 16v Variant. Nie pali mi się jakoś z zakupem, ale to na tyle blisko ode mnie, że chyba z czystej ciekawości pojadę go obejrzeć w najbliższym czasie.
janusz91ff
Początkujący

27 Sty 2019, 11:59

Jak masz niedaleko to możesz obejrzeć ale ogłoszenie już trochę wisi i sporo wyświetleń..
Octavie z linku sobie daruj,auto od handlarza i 1.6 do tej budy nijak się nadaje..

Tutaj masz ładną Astre tylko wydaje mi się że to handlarz..
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Sty 2019, 12:56

Panowie 6k z klimą i opierający się rudej...... ja widzę tu citroen xsarę
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Sty 2019, 13:38

Właśnie myślałem o tym samochodzie, ale w mojej bliższej lub dalszej okolicy jest ich po prostu brak. Dosłownie jeden egzemplarz na chwilę obecna

Dzwoniłem, lecz właściciel jest akurat na wyjeździe i prosił o telefon dopiero jutro.

Ktoś wcześniej zasugerował, abym był bardziej precyzyjny jeśli chodzi o typ nadwozia. Jednak staram się nie wybrzydzać. Generalnie pokonuję dość krótkie odcinki zwykle w samemu bądź w dwie osoby, więc na upartego wystarczy segment b, jakiś hatchback typu Clio/Golf/Corsa itp. Ale sa okresy kiedy odbywam znacznie dłuższe trasy zabierając przy tym spory bagaż, więc równie dobrze może być coś większego, nawet kombi. Jedyne czego bym nie chciał, to jakiś większy van, bo to faktycznie będzie mi zbędne.

Jeśli chodzi o Astrę wklejona przez kolegę @Barol, to właściciel także prosił o telefon później, bo dziś ktoś podobno zapowiedział się, że ja weźmie (był już wcześniej na oględzinach), że niby zarezerwowana.
janusz91ff
Początkujący

27 Sty 2019, 16:20

Kolejne rezultaty poobiedniego srcolowania OLXa.

Właściciel zdaje się być pewny auta. Słabe zdjęcia. I pytanie do Was, jak jedzie takie 1.4 w tej karoserii, chyba nie najgorzej?

Zawsze bardzo mi odpowiadała sylwetka tego auta, nie to, żeby mi jakoś specjalnie zależało, ot podoba mi się. Tutaj również słabe zdjęcia, trudno cokolwiek stwierdzić.

Auto do którego mam słabość. Ten konkretny egzemplarz raczej mimo zapewnień w treści ogłoszenia, nie jest w najlepszym stanie, być może mi się tylko wydaje, ale przód chyba nie wygląda zbyt symetrycznie. :) Chociaż z drogiej strony V40 chyba mimo wszystko nie cieszy się specjalną renomą, stąd taka cena? I znów kiepskie zdjęcia, można zrozumieć kiepskie warunki atmosferyczne, ale wypadałoby włożyć w to więcej staranności.
janusz91ff
Początkujący

28 Sty 2019, 23:59

1.Niby wszystko spoko ale no własnie są ale,facet to raczej handlarz bo ma jeszcze jedno auto na sprzedaż no chyba że Astra to jego prywatne auto a dwa sporo wyświetleń i ogłoszenie już trochę wisi i nikt nie kupił?
2.Nieaktualne.
3.Nieaktualne.
4.Nieaktualne.
5.Było coś z przodem tak jak mówisz no i cena nie napawa optymizmem..

A może Scenic?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

29 Sty 2019, 10:04

Scenic to fajna opcja na przestronne i rodzinne auto, silnik 1.6z lpg zapewni Ci ekonomikę, z kolei dynamika mocno kuleje ale tutaj coś za coś. Do 6k możesz szukać również Peugeota 406.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2001

04 Mar 2019, 21:39

Z przyczyn niezależnych ode mnie temat musiałem odłożyć na bok. Jednakże w końcu wracam do poszukiwań. Sprawa stała się pilna, ponieważ mój obecny samochód uległ kolejnej awarii, zdecydowałem, że tym razem odpuszczam naprawę.

Auta, które przykuły moją uwagę w ostatnim czasie:

janusz91ff
Początkujący

05 Mar 2019, 11:58

Ewentualnie proszę o sugestie, lokalizacja Dobrzyń nad Wisłą + 100 km. Benzyna + LPG, raczej segment B/C. Budżet 5-7 tys.
janusz91ff
Początkujący

05 Mar 2019, 14:32

w tym budżecie i wymaganiami to jak dla mnie s40
grisk
Nowicjusz

05 Mar 2019, 17:16

1.Wygląda ok i świeży gaz,ja bym obejrzał.
2.Zdjęcia obrobione w photo shopie,lewy bok w połowie ma inny odcień lakieru i za te pieniądze szału bym się nie spodziewał..
3.Dobrze wygląda,wart uwagi.
4.Też dobrze wygląda i można obejrzeć.
5.Kolejny warty uwagi.
6.Ok tylko gaz jest 10letni na 90% i przebieg mało wiarygodny patrząc na stan kierownicy i obszywany fotel kierowcy z boku.
Barol
Awatar użytkownika

05 Mar 2019, 17:33

Kolego @Barol, winszuję tak trafnej oceny, mówię serio. Prawie wszystkie ogłoszenia obd zwoniłem, dwa auta zdążyłem obejrzeć i prawie wszystko pokrywa się z Twoimi ocenami.
1) Clio - ewidentnie jakiś handlarz, człowiek otwarcie przyznaje, że dorabia sobie sprzedając kilka aut w roku, niestety widać, że nie za bardzo zna historię tego pojazdu, dużo bajery "wszystko super", niestety dziś nie miał czasu na oględziny, może jutro zdążę podjechać.
2) Meganka - już przez telefon człowiek wygadał się, że jest tak sobie z blacharką, ale że miałem blisko, to podjechałem dziś po pracy. Niestety sporo rdzy, stąd pewnie ten photoshop.
3) Jeśli czas pozwoli obejrzę jutro.
4) Kolejny Golf - nie mogę się dodzwonić od wczoraj, być może już nieaktualne. A szkoda, bo też całkiem niedaleko, chętnie bym go zobaczył.
5) Znów Golf - widziałem, słabo. Rozrząd do zrobienia, problem z rozruchem przy zimnym silniku, ruda na progu i błotniku, zawieszenie do poprawek i kilka innych bolączek. Nie obrażam się o to, ale z treści ogłoszenia wynikało zupełnie co innego.
6) Golf, ten granatowy - dziwna sytuacja, od wczoraj właściciel zwodzi, że ktoś jest umówiony przyjechać po to auto i jeśli go nie weźmie, to sam się do mnie odezwie. Nie rozumiem takich zachowań, jakieś rezerwacje, nie wiadomo co.

Dziś pojawiła się jeszcze taka Corsa.

Przez telefon trudno było cokolwiek ustalić, ogłoszenie wystawia osoba, która ewidentnie tego auta nie używa "coś tam było robione, jakieś faktury są, nie pamiętam już, ale ogólnie auto spoko" :)
Mam blisko, więc może jutro uda się obejrzeć, ale mam pewne obawy co do tego 1,2. Jak to jedzie, nie jest trochę za słaby?
janusz91ff
Początkujący