Wyjazd do Węgier

21 Gru 2008, 23:02

Witam wybieram się w najbliższym czasie na Węgry i samochód nie jest na mnie zapisany ani nie jestem współwłaścicielem, właścicielem jest moja mama. Chodzi mi tu jak wyglada sprawa umowy o wypożyczeniu samochodu czy jest to potrzebne, i czy jeżeli pojadę kupić tę polise do PMZ w Katowicach musi ze mną jechać wlasciciel samochodu czy wystarczy xero dowodu osobistego i podpisane przez wlasciciela pełnomicnictwo które jest dostepne na stronie PZM a dokladnie w ich sklepie travel.
Kiczaty
Nowicjusz

22 Gru 2008, 13:03

Przecież do Węgier jedzie się przez Słowację bądz przez Czechy i Słowację.Są to kraje Unii,więc nie potrzeba żadnego ubezpieczenia,oprócz OC oczywiście i ewentualnie AC.Z tego co wiem,nie potrzeba również żadnego zaświadczenia o wypożyczaniu samochodu,a tym bardziej od najbliższej rodziny.
Ale warto natomiast zainteresować się jakie jest obowiązkowe wyposażenie samochodu w tych krajach.Oczywiście teoretycznie nie obowiązuje ono cudzoziemców(sprawa wyposażenia obowiązkowego była poruszana po aferze jak Niemcy chcieli wyegzekwować od Polskich kierowców ich obowiązkowe wyposażenie - okazało się,że Polskich kierowców ono nie obowiązuje,ponieważ samochody te są rejestrowane w Polsce i obowiązuje ich Polskie prawo - chodzi tu o Dyrektywę Unii Europejskiej.Tak samo ty,wyjeżdżając do Słowacji,Wegier,nie masz obowiązku znać języka wtym kraju,żeby rozmawiać np. z policjantem - to on musi znać twój jezyk,jak chce z tobą rozmawiać.Jest też Konwencja Wiedeńska.Podobna sprawa jest z taryfikatorem punktów za wykroczenia - obcokrajowcy płacą mandat na miejscu i nie dostają punktów.
Ale mimo wszystko,żeby mieć spokój w podróży,to warto się zaopatrzyć w to ,co oni wymagają.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Gru 2008, 17:10

ok, dzieki za pomoc
Kiczaty
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5, nowa generacja modelu
    W środę czyli w przeddzień salonu w Los Angeles, Mazda zaprezentowała zupełnie nową generację modelu CX-5. Ten kompaktowy SUV w 2012 roku dał początek nowej, wielokrotnie nagradzanej gamie modelowej marki, wykorzystującej ...