Wyjazd z północy do zakopanego

19 Sie 2012, 22:15

Witam, mam zamiar wyjechać do zakopanego, czeka mnie trasa z olsztyna, i tu moje pytanie którędy lepiej jechać? słyszałem że katowicka w remoncie, więc zostaje siódemka, a no i może jakieś porady kiedy wyjechać i czy warto omijać warszawę bocznymi drogami :?: Może ktoś dużo jeździ po tych polskich drogach i wie jak to wygląda na dzień dzisiejszy :?: :wink:

Nikt nic nie wie :?: chyba wybrałem dobry dział do tego pytania, nie ma tu o czym dyskutować po prostu oczekuje odpowiedzi na pytanie, według targeo na katowickiej nic takiego się nie dzieje ale słyszałem plotki że są korki przez remonty, chyba rozumiecie że nie chce stać w korkach albo jechać 20km/h :?
M_TT
Początkujący

Miejscowość: ...

21 Sie 2012, 12:59

Czy coś napisałem nie tak :?: Są na forum podobne tematy i jakoś autorzy doczekali się odpowiedzi a tu cisza :evil: nikt z forumowiczów nie miał okazji jechać w wakacje choćby słynną katowicką drogą nr 1 lub 8 :roll:
M_TT
Początkujący

21 Sie 2012, 14:32

W sumie drogę masz prostą :) Ja bym jechał na twoim miejscu S7. Przykładowo można ominąć Warszawę jadąc np. z Olsztyna na wysokości Nowego Dworu skręcasz na Błonie > Grodzisk Maz. > przecinasz Katowicką w Siestrzeni i lecisz dalej prosto do trasy Krakowskiej, a dalej to już Radom i na Kraków. Na wysokości Kielc było kilka remontów, ale jak niedawno jechałem to nigdzie nie stałem.

Drugą alternatywą którą uważam za też dobrą jest ominięcie Warszawy jadąc > Płońsk > Wyszogród > Sochaczew > Żyrardów > Grójec (tyle że tu jedziesz przez więcej większych miejscowości niż w pierwszym przypadku i może to potrwać znacznie dłużej)
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

21 Sie 2012, 21:14

ok dzięki za propozycje, rozważam również drugi wariant, aby nie przecinać katowickiej tylko poprostu nią pojechać, wychodzi nie wiele dalej a chyba bezpieczniej - w końcu 2 pasy i barierka trochę chronią i dają czas na reakcje jak by ktoś nie opanował pojazdu a na e77 kończy się to katastrofą :? Dalej mam A4 i Kraków i już droga do celu co o tym myślisz :?: A warszawę omijałbym tak jak proponowałeś przez kampinos, już kiedyś tam jechałem i jak dobrze pamiętam droga była całkiem dobra.

A na E77 dużo jest teraz odcinków S7 :?: Bo do płońska e77 ma jeden pas oraz pobocza przez które często ma miejsce wyprzedzanie na "trzeciego" a stan nawierzchni jest średni, a z tego co widzę w google plany budowy obwodnicy radomia legły w gruzach :lol:
M_TT
Początkujący

22 Sie 2012, 07:44

M_TT napisał(a):nie przecinać katowickiej tylko poprostu nią pojechać, wychodzi nie wiele dalej a chyba bezpieczniej - w końcu 2 pasy i barierka trochę chronią i dają czas na reakcje jak by ktoś nie opanował pojazdu

Zgadza się, ale musisz wziąć pod uwagę to że w tej chwili są remonty na odcinku około 80-100km od Mszczonowa do wysokości Piotrkowa Trybunalskiego i przeważnie jeden pas.

M_TT napisał(a):plany budowy obwodnicy radomia legły w gruzach

przez Radom przejeżdża się szybko, jeszcze nigdy tam nie stałem w korku jadąc na Kraków.
ArteK
Forum Samochodowe

22 Sie 2012, 10:21

aha, a tam na tym remontowanym odcinku niedaleko mszczonowa nie było tego wypadku w którym ciężarówka zderzyła się z busem i zgineli pracownicy ochrony dobrze pamiętam :?:

Podobno często stoi się w korkach również przed częstochową więc może lepiej wybrać te E77 :?

Tak na marginesie to szukam bezpiecznych dróg bo niestety nie mam osobówek poniżej nóg :mrgreen:
M_TT
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na dzieci!
    Część uczniów jeszcze w tym tygodniu chodzi do szkół, a w piątek będzie zakończenie roku szkolnego. Dla kierowców oznacza to konieczność zachowania wzmożonej czujności. Co roku najwięcej wypadków ...

22 Sie 2012, 11:43

M_TT napisał(a):na tym remontowanym odcinku niedaleko mszczonowa nie było tego wypadku w którym ciężarówka zderzyła się z busem i zgineli pracownicy ochrony dobrze pamiętam

Tak to było chyba to.

M_TT napisał(a):może lepiej wybrać te E77

Moim zdaniem jest ok i jedzie się dobrze.
ArteK
Forum Samochodowe

22 Sie 2012, 20:42

wkrótce wyjeżdżam, jak wrócę opowiem co i jak :D
M_TT
Początkujący

22 Sie 2012, 21:37

Szerokości i przyczepności! No i czekamy na relację :)
ArteK
Forum Samochodowe

26 Sie 2012, 18:36

Dzisiaj szał na drogach. Wakacje się kończą, wszyscy wracają i w korkach się trochę stoi.
miętus
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 05 05 1997
Auto: Audi A4 B7

27 Sie 2012, 20:21

A więc wróciłem :wink:
A co do trasy to widząc to co działo się na trasie Nidzica - Płońsk postanowiłem pojechać katowicką bo jest to jazda o wiele mniej stresująca niż na siódemce gdzie ciągle trzeba sie martwić czy jakiś pajac nie zacznie wyprzedzać na trzeciego. Na całym odcinku ósemki były remonty ale na E75 można było jechać całkiem sprawnie. Korki przed Częstochową przez remontowany most oraz troche na bramkach na A4 (przejazd z Katowic do Krakowa 18zł). I tyle zakopianki komentował nie będę a jeśli chodzi o objazd przez błonie do radziejowic to jest tam odcinek bardzo wyboistej drogi i w dodatku wąskiej więc następnym razem może lepiej będzie polecieć na sochaczew. Tak podsumowując to najlepiej by było gdy by z olsztynka do samej granicy była S7 :mrgreen:
M_TT
Początkujący