Wyjazdowe kombi/nieduży SUV do 50-60k

20 Sty 2020, 00:18

Dzień dobry drodzy forumowicze!

Nie mogę się zdecydować ani na model ani na egzemplarz a przeglądam i czytam o autach już parę miesięcy.

Szukam auta z nastawieniem na niezawodność. Będzie pokonywało raczej długie trasy (500km-2000km), po europie, preferowanie autostradą.
Wyjazdy przynajmniej raz w miesiącu, a jak już pojedzie to bardzo ważne aby dojechało do celu bez awarii (kwestia profesjonalizmu z mojej strony).

Z preferencji to ważna jest dla mnie wygoda podczas tych długich tras - w Hyundai i20 np. może mnie zad boleć po 100 km, a w hondzie crv po 500 km nie (sprawdzone). Z uwagi na głównie jazdę autostradową (jeżeli to możliwe to ok. 150-170 km/h) auto musi mieć trochę mocy. Nie chciałbym regularnie zajeżdżać 1.0 TSI.

No i miło byłoby nie bankrutować na serwisie.

Z moich poszukiwań (używane):
audi a6 c6, a6 c7, a4 b8 (podobno awaryjne)
skoda superb
mondeo mk3/4
opel insignia

byłyby chyba dobre, lecz nie mogę znaleźć egzemplarzy które nie wyglądałyby podejrzanie (za tanie, zbyt idealne, import z 300k na liczniku, komis aaa).

Dziękuję za wszelkie sugestie :ok:
brener
Obserwowany

20 Sty 2020, 13:50

brener napisał(a):Szukam auta z nastawieniem na niezawodność. Będzie pokonywało raczej długie trasy (500km-2000km), po europie, preferowanie autostradą.
Myślę że tu powinieneś poszukać dobrego diesla. Pokonujesz spore trasy i robisz dużo km a diesle to lubią :)

brener napisał(a):Z preferencji to ważna jest dla mnie wygoda podczas tych długich tras - w Hyundai i20 np. może mnie zad boleć po 100 km, a w hondzie crv po 500 km nie (sprawdzone). Z uwagi na głównie jazdę autostradową (jeżeli to możliwe to ok. 150-170 km/h) auto musi mieć trochę mocy. Nie chciałbym regularnie zajeżdżać 1.0 TSI.
To są silniki i samochody do miasta nie nadają się na takie częste wyjazdy o których piszesz i byś się tylko męczył.

Tak z ciekawości ile rocznie przejeżdżasz kilometrów?

brener napisał(a):Z moich poszukiwań (używane):audi a6 c6, a6 c7, a4 b8 (podobno awaryjne)skoda superbmondeo mk3/4opel insignia
Ciekawym rozwiązaniem jest Insignia z 2.0 CDTI w tej cenie powinieneś znaleźć przyzwoity egzemplarz. Superb ma tu przewagę ilością miejsca bo ja złożysz tylne fotele to przestrzeń jest naprawdę duża. Mi jednak na trasie pasowało bardziej prowadzenie Insigni niż Superba ale to może być kwestia gustu :)

SUVa sobie odpuść bo w tej cenie nie kupisz nic dobrego a do tego przestrzeń w środku jest mniejsza, więcej pali itd. Może i wygląda fajniej ale to tak naprawdę mało praktyczne samochody. No chyba że mieszkasz w górach i potrzebny jest większy prześwit lub często pokonujesz jakieś przeszkody typu jazdy po budowach nierównych drogach to wtedy ma to jakiś sens.

Jeszcze co do silnika nie celuj w małe pojemności moim zdaniem optymalne jest tu 2.0 a nawet trochę większe.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Sty 2020, 18:33

Cichy77 napisał(a):Tak z ciekawości ile rocznie przejeżdżasz kilometrów?

Około 20k.

Bardzo dziękuję za sugestię Cichy77 :)
brener
Obserwowany