Wyjęcie gniazda zapalniczki

19 Lip 2021, 10:29

Witam czy ktoś wie jak wyciągnąć gniazdo zapalniczki pokazane na zdjęciu? Wszystkie gniazda przestały działać a bezpiecznik nie jest przepalony, został wymieniony na nowy. VW Jetta a5 2006r b+g.
Ergon
Nowicjusz

Zdjęcia: 6

19 Lip 2021, 10:53

Na tym zdjęciu? :wink:
Próbowałeś się do niego dostać od tyłu? Wtedy łatwiej jest je wysunąć. Ono ma na tym pomarańczowym plastiku od wewnętrznej strony takie występy które blokują je żeby się nie wysunęło. Zreszta zerknij na te załączone zdjęcia bo to jest chyba dokładnie takie samo gniazdko jak u Ciebie:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Lip 2021, 11:13

Właśnie próbuje się dostać od tyłu ale jest bardzo ograniczony dostęp wstawiłem zdjęcie na profilu.
Ergon
Nowicjusz

19 Lip 2021, 11:28

Udało mi się wyciągnąć 1/3 zapalniczki ale zauważyłem że i tak całej nie wyciągnę z tego powodu iż ten zielony element na zdjęciu które wysłałeś blokuje o plastik.
Ergon
Nowicjusz

19 Lip 2021, 11:30

Możesz próbować ją od przodu lekko podważając ten pomarańczowy plastik wyciągać ale tu trzeba być delikatnym bo łatwo go połamać.

To jest jak się nie mylę podświetlenie czyli tam siedzi żaróweczka. Ona powinna się z tego co widzę po zdjęciach wysunąć do dołu ale nie wiem czy nie trzeba też poluzować przy niej jakiegoś zatrzasku.
Rokiko
Forumowicz VIP

19 Lip 2021, 11:40

Po krótkim namyśle rozkręciłem cały schowek i go wyjąłem, teraz jest pytanie dalsze jak wyjąć ta zapalniczkę.
Ergon
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes Klasy S Coupé
    Sugestywny design nadwozia nowej Klasy S wyznacza wzorce swoją imponującą kompozycją – wizualne napięcie w liniach nadwozia i dynamiczne kontury. Już na pierwszy rzut oka nowa Klasa S przejawia ambicję do bycia liderem. ...

19 Lip 2021, 11:54

Piszesz że wszystkie gniazda przestały działać . Bezpiecznik zlokalizowałeś , zmieniłeś . Wyciągasz gniazdo a nie sprawdziłeś czy na złączu , tym od spodu jest napięcie i masa . Gniazda raczej się nie psują .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

19 Lip 2021, 12:38

A jak to sprawdzić? Możesz mi to wytłumaczyć krok po kroku?
Ergon
Nowicjusz

20 Lip 2021, 15:49

Chyba kolega tylko umie napisać co sprawdzic bo gdzieś i tym usłyszał, ale wytłumaczyć już nie potrafi.
Ergon
Nowicjusz

20 Lip 2021, 20:42

Wybacz ale nie miałem czasu tu pisać bo prułem wiązkę w fordzie . Masakra. Klima się nie załączała . Po pomiarach wyszło że nie ma przejścia ze sterownika silnika na elektromagnes sprężarki klimatyzacji . Se k....a kabelek zgnił i to w miejscu gdzie dojście masakryczne . A weż wybierz ten jeden z baciora kilkudziesięciu :mrgreen: No ale dobra temat zakończony , klima działa :ok: Teraz Ty . Jak Ci pomóc ? Od dołu zapalniczki masz złącze . Kostkę . Tam są trzy piny . Plus , masa i plus do żarówki podświetlenia . Nas interesuje plus i masa . Na odłączonej kostce na tych pinach sprawdzamy w niej multimetrem a najlepiej żarówką czy jest napięcie . Nie ma to bezpiecznik lub szukamy dalej . Jest to co tam wtykamy do gniazda niedomaga . Nie kumasz to wybacz inaczej Ci nie wytłumaczę , nie potrafię prowadzić za rączkę amatorów elektryki .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

21 Lip 2021, 13:06

W sumie może być jeszcze tak ze piny zaśniedziały przy kostce od zapalniczki i nie przewodzą ale to trzeba by było dokładnie sprawdzić. Spróbuj zrobić tak jak napisał @bonifacy będzie wiadomo czy prąd dochodzi do kostki.
Rokiko
Forumowicz VIP