Wymiana alternatora na mocniejszy - SKODA Favorit

22 Lis 2012, 21:12

Witam!
Posiadam Skodę Favorit z 1992r, która posiada firmowo wbudowany alternator 55A z kołem pasowym jednorowkowym (szerokość paska 10mm.) Chcę wymienić ten istniejący alternator

na mocniejszy o mocy 150A np. od BMW E46 ponieważ chcę zamontować sobie urządzenie, które będzie pobierało prąd o natężeniu 100A zaraz po uruchomieniu silnika . Gabaryty są trochę inne :bored: i przede wszystkim koło pasowe które jest przeznaczone na pasek wielorowkowy. :? Poszukałem trochę w necie i znalazłem informację że istnieje możliwość założenia koła pasowego jednorowkowego do alternatora np. od tej bmki. W związku z tym mam pytanie czy jeśli bym zamontował ten alternator w Skodzie Favorit już zmieniając koło pasowe to czy pasek na tym kole nie będzie się ślizgał i piszczał na wolnych obrotach przy trzy razy mocniejszym 150A obciążeniu? Z góry dziękuje za wszelkie informację na ten temat i odp. Jeśli ktoś z czytających ma jakieś inne rozwiązanie tego problemu w miarę małym kosztem to bardzo proszę.

Pozdrawiam!
LennoxV7
Obserwowany

Auto: Opel

29 Kwi 2013, 16:47

Da się takie coś zrobić tylko tak alternator musi ci spasować na uchwyty i akumulator musisz też mieć od BMW. Z czym może być problem ponieważ BMW ma trochę większy akumulator i nie zamontujesz to tam gdzie favoritka ma oryginalnie akumulator. Musiał byś zamontować skrzynkę na akumulator nad skrzynią.
asrock11
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 22 10 2012
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    O czym powinien pamiętać kierowca w okresie jesiennym?
    Panujące jesienią warunki pogodowe niejednokrotnie utrudniają bezpieczną jazdę, dlatego potrzebne jest odpowiednie przygotowanie samochodu. Kierowcy powinni zwrócić uwagę zwłaszcza na stan wycieraczek, reflektorów ...